8 αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατεύσετε το περιβάλλον

gary-chan-YzSZN3qvHeo-unsplash.jpg

Με αυτά τα απλά tips θα αποκτήσετε οικολογική συνείδηση και θα μειώσετε τα απόβλητα στην καθημερινότητά σας.

Κοντά στους 40 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα. Μιλάμε για έναν μεγάλο όγκο αποβλήτων για τον οποίο έχει ένα μερίδιο ευθύνης ο καθένας μας προσωπικά. Αν αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε για το τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε αυτό τον αριθμό, θα βρούμε πολλές μικρές λύσεις και βήματα, που μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στη μείωση των αποβλήτων.

Αυτοί είναι οι 8 αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατεύσετε το περιβάλλον:

  1. Να νοιάζεστε για το περιβάλλον

Όλα ξεκινούν από το δικό σας προσωπικό ενδιαφέρον. Το να νοιάζεστε για το περιβάλλον στο οποίο ζείτε, για τη φύση και να πασχίζετε για τη μείωση των απορριμμάτων σας. Θέλει προσπάθεια; Ναι, αλλά την αξίζει. Ενημερωθείτε για τις τρεις βασικές αρχές της διαχείρισης αποβλήτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) και κάντε το χρέος σας για την προστασία του πλανήτη και τις επόμενες γενιές ανθρώπων.

  1. Ψωνίστε χύμα

Το να αγοράζετε τα προϊόντα που χρειάζεστε σε χύμα και όχι συσκευασμένη μορφή, είναι μια πολύ καλή αρχή, αφού με αυτό τον τρόπο θα αγοράζετε μόνο όση ποσότητα πραγματικά χρειάζεστε, επομένως δεν θα πετάτε τα περισσεύματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και γυάλινα βάζα και άλλους αποθηκευτικούς χώρους για τα τρόφιμά σας, έτσι ώστε να γλιτώσετε τον πλανήτη από το περιττό πλαστικό αλλά και το πορτοφόλι σας από τα περιττά έξοδα.

  1. Αγοράστε λιγότερο

Ζούμε στην εποχή της υπερβολής και της αγοράς πολύ παραπάνω προϊόντων από όσα έχουμε ανάγκη. Σε μία οικονομία που βασίζεται στην κατανάλωση, είναι δύσκολο να αντισταθείτε. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε πριν αγοράσετε ένα νέο προϊόν, είναι να αναρωτηθείτε αν το χρειάζεστε ειλικρινά. Αν η απάντηση είναι όχι, μην το αγοράσετε.

  1. Αγοράστε οικονομικά

Οι οικονομικές αγορές, και οι επιλογές καταστημάτων και μπαζάρ με μεταχειρισμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα έπιπλα, θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και την τσέπη σας. Δεν χρειάζεται να αγοράζετε συνεχώς καινούρια προϊόντα. Κάποιες κατηγορίες μεταχειρισμένων προϊόντων δεν χάνουν την αξία τους μετά από χρόνια χρήσης, επομένως αξίζει να τους δώσετε μια ευκαιρία. Απ’ την άλλη, αν ψάχνετε να ξεφορτωθείτε δικά σας μεταχειρισμένα αντικείμενα, προσπαθείστε πρώτα, είτε να τα πουλήσετε είτε να τα δωρίσετε, πριν τα πετάξετε στα σκουπίδια.

Διαβάστε επίσης: 8 προϊόντα που συμφέρει να τα αγοράσετε μεταχειρισμένα

  1. Ανακυκλώστε

Μία προφανής λύση αναφορικά με τη μείωση αποβλήτων, είναι η ανακύκλωση. Παρόλο που η ανακύκλωση σαν όρος υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια θα έλεγε κανείς ότι έχει αρχίσει να εφαρμόζεται κατά κόρον. Πλέον, πολλές εταιρείες κατασκευάζουν προϊόντα έχοντας κατά νου την ανακύκλωση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά.

  1. Μειώστε τη χρήση χαρτιού

Εν έτει 2020, το να χρησιμοποιείτε χαρτί για δουλειές που μπορούν να γίνουν εύκολα ψηφιακά, δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή. Πλέον όλες οι τράπεζες έχουν ηλεκτρονική εφαρμογή για να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας. Τα πάντα σήμερα βρίσκονται online επομένως προσπαθήστε να μην εκτυπώνετε χαρτιά πέρα από τις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο.

  1. Ψωνίστε στη γειτονιά σας

Είναι μακράν καλύτερο, αφενός για την τοπική οικονομία και αφετέρου για την προστασία του περιβάλλοντος, το να ψωνίζετε στις μικρές επιχειρήσεις στη γειτονιά σας, από το να πηγαίνετε στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, κέντρα και σουπερμάρκετ. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε τη χρήση συσκευασίας και θα ενισχύσετε τους μικροεπιχειρηματίες.

  1. Αντικαταστήστε τα δοχεία μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα 

Αποφύγετε να αγοράζετε τον καφέ σας σε πλαστικό. Το να αγοράσετε ένα επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο και να βάζετε εκεί τον καθημερινό καφέ, το νερό ή το κολατσιό σας, θα κάνει τη διαφορά στη μείωση των αποβλήτων. Ειδικά τα πλαστικά καλαμάκια, και οι σακούλες, δημιουργούν ένα τεράστιο και μακροχρόνιο πρόβλημα στο περιβάλλον.

Photo by Gary Chan on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top