Σας λείπει ενέργεια; Δείτε ποιος σας… κλέβει τις δυνάμεις!

energeia.jpg

Μήπως νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι ή ότι σας λείπει ενέργεια; Δείτε ποια λάθη σας φέρνουν την κούραση στην… πόρτα σας!

Μήπως σας φέρνει κούραση τρόπος που κάθεστε;

Γνωρίζετε ότι μια αναπαυτική καρέκλα ή η κακή στάση του σώματος μπορεί να είναι η αιτία που σας κλέβει τις δυνάμεις χωρίς να το καταλάβετε; Η κακή στάση του σώματος επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της αναπνοής μας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την ενέργεια μας. Μια κακή στάση του σώματος επιβαρύνει ως και οκτώ φορές περισσότερο την σπονδυλική στήλη σε σχέση με τη στάση που έχουμε όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Επιπλέον αν το σώμα σας βουλιάζει στις πολυθρόνες και τις καρέκλες, πρέπει να γνωρίζετε ότι η στάση μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία.

Τι να κάνετε:

Το σώμα μας χρειάζεται πρέπει να είναι ίσιο όταν στεκόμαστε και να σχηματίζει ορθές γωνίες, όταν καθόμαστε. Το μυστικό για να πετύχετε αυτή τη στάση είναι να διατηρήσετε την οσφυϊκή λόρδωση η οποία φυσιολογικά υπάρχει όταν είμαστε όρθιοι. Καθίστε σε τέτοια στάση  ώστε το σώμα  να  είναι ίσιο δηλ οι ώμοι , το ισχίο και το κεφάλι σας να βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Τα πόδια σας πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα και αν δεν συμβαίνει αυτό για να το πετύχετε χρησιμοποιήστε υποπόδιο.

Το λάθος πρωινό

Μήπως μόλις φάγατε την τυρόπιτα και ήπιατε το καφεδάκι σας στο γραφείο αισθανθήκατε ξαφνικά μια ατονία ; Δεν είναι καθόλου απίθανο. Η τυρόπιτα περιέχει λίπος και είναι δύσπεπτη, με αποτέλεσμα να χάνει ο οργανισμός σας ένα σημαντικό ποσοστό ενέργειας, το οποίο το χρησιμοποιεί για να τη χωνέψει. Τα λιπαρά της τυρόπιτας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού. Το αποτέλεσμα είναι να φύγει αρκετό αίμα από τον εγκέφαλο και να συγκεντρωθεί στο στομάχι. Για τους παραπάνω λόγους μετά από ένα τέτοιο σνακ είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε υπνηλία και να μην έχετε ενεργητικότητα. Επιπλέον η τυρόπιτα δεν σας προσφέρει κανένα θρεπτικό συστατικό ή πρωτεΐνες που θα σας δώσουν ενέργεια. Από την άλλη αν πίνετε πολλούς καφέδες και σε σύντομο χρονικό διάστημα επιτείνεται το αίσθημα της υπνηλίας και της κόπωσης. Ο καφές προκαλεί διούρηση η οποία  έχει ως αποτέλεσμα μια ελαφρά αφυδάτωση. Επιπλέον αποβάλλονται από τον οργανισμό και πολύτιμα μέταλλα και ηλεκτρολύτες.

Τι να κάνετε:

Αν σας λείπει ενέργεια καλό είναι να αποφύγετε την τυρόπιτα και να προτιμήσετε ένα πιο ενεργειακό και υγιεινό σνακ όπως αυτά που μπορείτε να βρείτε στις παραπάνω σελίδες του βιβλίου. Ένα σάντουιτς με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα, κίτρινο τυρί και λαχανικά είναι ιδανικό. Αποφύγετε πίτες και αναψυκτικά που δημιουργούν υπεργλυκαιμία και νύστα αφού ερεθίζουν έντονα την ινσουλίνη. Αν πάλι η ημέρα είναι πιο χαλαρή, χυμός φρούτων (με όχι πάνω από 2 φρούτα) αποτελεί άριστη εναλλακτική πρόταση. Προσπαθήστε όμως να μην το παρακάνετε.

Το ξυπνητήρι!

Το ξυπνητήρι δίπλα από το κρεβάτι ή ένα ποτήρι νερό που ήπιαμε πριν κοιμηθούμε μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ο ύπνος είναι πολύ βασική ανάγκη του οργανισμού καθώς όταν κοιμόμαστε ο οργανισμός μας γεμίζει ξανά τις μπαταρίες και ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του. Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για να έχουμε δυνάμεις όλη την ημέρα και να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της είναι να έχουμε χορτάσει ύπνο. Πρέπει ο ύπνος μας είναι ποιοτικός και επαρκής. Αν η ποιότητα ή η διάρκειά του ύπνου σας δεν είναι επαρκής είναι πολύ πιθανό να ξυπνάτε κουρασμένοι και δίχως δυνάμεις να αντιμετωπίσετε τη μέρα που ξεκινά.  Το σώμα σας θα το νοιώθετε πιασμένο και αδύναμο ενώ το πνεύμα σας δεν θα να μπορεί να αποδώσει.

Τι να κάνετε:

  • Καταναλώστε ένα ελαφρύ βραδινό που δεν θα βαρύνει το στομάχι σας. Μπορείτε να αντλήσετε αρκετές προτάσεις από το βιβλίο που διαβάζετε.

  • H κατάλληλη θερμοκρασία σύμφωνα με τους επιστήμονες για την κρεβατοκάμαρα είναι οι 18 C.

  • Φροντίζετε πάντα να αερίζετε την κρεβατοκάμαρα πριν κοιμηθείτε.

  • Αν το στρώμα σας έχει φθορές, βουλιάζει και δεν μπορεί να στηρίξει καλά το σώμα σας τότε πρέπει να αγοράσετε καινούργιο.

  • Μην καταναλώνετε πολλά υγρά μερικές ώρες πριν κοιμηθείτε. Μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε τον ύπνο σας για να επισκεφτείτε την τουαλέτα.

  • Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα αφέψημα από βαλεριάνα. Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο που μπορείτε να το βρείτε σε κάψουλες στα φαρμακεία ή ως βότανο για να φτιάξετε αφέψημα και έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Το γάλα βοηθάει στην παραγωγή τριπτοφάνης, ένα αμινοξύ το οποίο βοηθάει την παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας.

  • Μην πέσετε στο κρεβάτι αν δεν νυστάζετε, θα στριφοργυνάτε άδικα. Διαβάστε ένα βιβλίο μέχρι να νυστάξετε. Θα σας βοηθήσει.

  • Προστατεύστε το υπνοδωμάτιο από το φως ή το θόρυβο. Φορέστε ωτοασπίδες αν ξυπνάτε εύκολα από εξωτερικούς θορύβους.

  • Μπορείτε να κάνετε λίγη γυμναστική όπως λ.χ μερικές ασκήσεις στρετσινγκ όπως αυτές που περιλαμβάνει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Η γυμναστική βοηθάει τον ύπνο. Αποφύγετε όμως την έντονη σωματική προσπάθεια δυό – τρείς ώρες πριν κοιμηθείτε. Μπορεί να σας φέρει υπερένταση.

  • Γυρίστε το ξυπνητήρι σας σε τέτοια θέση που να μην το βλέπετε. Όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε γίνεται πιο δύσκολη η προσπάθεια όταν γνωρίζουμε την ώρα.

Η δουλειά σας

Οι εργασιακοί ρυθμοί είναι εξοντωτικοί για πολλούς από εμάς Η πολλή δουλειά δεν τρώει μόνο τον αφέντη αλλά και την διάθεσή σας. Αν αφιερώνετε όλες σας τις δυνάμεις στην δουλειά είναι επόμενο να χάσετε την ενεργητικότητα σας και να νοιώθετε κουρασμένοι και κακόκεφοι.

Τι να κάνετε:

Διαμορφώστε ένα πρόγραμμα που γνωρίζετε ότι μπορείτε να το ακολουθήσετε. Προσπαθήστε να ιεραρχείτε τις υποχρεώσεις σας με βάση το βαθμό προτεραιότητας τους. Αν οι υποχρεώσεις σας στη δουλειά είναι αυξημένες θα πρέπει να βρείτε τρόπο να ελαφρύνετε το πρόγραμμά σας. Δεν μπορείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες κάποια στιγμή πρέπει να πείτε και ένα όχι. ·Κάντε μερικά διαλείμματα για να γεμίσουν οι μπαταρίες και μιλήστε με κάποιον συνάδελφο σας. ·Μην κάνετε ταυτόχρονα πολλές δουλειές. Προσπαθήστε να κάνετε ένα πλάνο με όλα όσα πρέπει να τελειώσετε και να κάνετε το καθένα χωριστά. ·Αποφύγετε τις εντάσεις: Χωρίς να προσπερνάτε τα δικαιώματα σας προσπαθήστε να αποφύγετε τις φιλονικίες και τους διαπληκτισμούς με τους συναδέλφους σας. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε ουσιαστικά μαζί τους. Μάθετε να ακούτε τους άλλους  · Σταματήστε να σκέφτεστε ο,τιδήποτε έχει σχέση με τη δουλειά σας όταν επιστρέφετε σπίτι. ·Ξεκινήστε τη μέρα σας με τα δύσκολα. Σύμφωνα με τους ειδικούς τις πρωινές ώρες ο οργανισμός αποδίδει καλύτερα και έτσι θα κάνετε ευκολότερα τις δουλειές σας. Κάντε λοιπόν τις πιο δύσκολες δουλειές από τις 8 μέχρι τις 12 το μεσημέρι

Το στρες

Η κακοκεφιά μας κάνει να νοιώθουμε ατονία. Δεν έχουμε όρεξη  να κάνουμε τίποτα. Συχνά η κακή διάθεση είναι επακόλουθο των αρνητικών σκέψεων που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες η θετική σκέψη μπορεί να καλλιεργηθεί.

Τι να κάνετε:

Όταν συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να κάνει μια αρνητική σκέψη βάλτε φρένο και αναλογιστείτε  τι δεδομένα έχετε  και κατά πόσο είναι δικαιολογημένα τα αρνητικά συναισθήματα. Μήπως τελικά η αισιόδοξη πλευρά έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι σωστή; ·Ρωτήστε τους φίλους σας και άτομα των οποίων την γνώμη εμπιστεύεστε για να μάθετε πώς βλέπουν το ίδιο γεγονός. ·Μην ρίχνετε πάντα τις ευθύνες στον εαυτό σας, δεν φταιτε εσείς για όλα τα στραβά του κόσμου. ·Μην προσπαθείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες. Δεν γίνεται. · Δείξτε αγάπη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας μην υποτιμάτε τις δυνάμεις σας και τις ικανότητες σας. Μην ξεχνάτε ότι συχνά η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να γεννήσει απαισιόδοξες σκέψεις. ·Μην δίνετε μεγαλύτερη διάσταση σε μία αποτυχία από αυτή που αξίζει και μην γενικεύετε μεμονωμένα περιστατικά λ.χ επειδή σας έκανε μια παρατήρηση ο προϊστάμενος σας, μπορεί να κάνετε γενικεύσεις του τύπου είμαι ανίκανος / η, δεν αξίζω τίποτα κτλ. · Μην αναμοχλεύετε στη μνήμη σας γεγονότα του παρελθόντος που σας στεναχωρούν ή αποτυχίες. Αποφύγετε άτομα που σας γεννούν αρνητικά συναισθήματα ή σας αγχώνουν.

Η δίαιτα των φίλων σας

Μήπως κάποιος φίλος σας, σας σύστησε κάποια δίαιτα με την οποία έχασε πολλά κιλά; Μήπως αρχίσατε και εσείς τη συγκεκριμένη  δίαιτα και μετά από μικρό χρονικό διάστημα αρχίσατε να αισθάνεστε εξαντλημένοι; Είναι πολύ πιθανό. Οι μονοφαγικές δίαιτες δηλ οι δίαιτες που δεν είναι ισορροπημένες και μας προσφέρουν ελάχιστους διατροφικούς συνδυασμούς μπορεί να γίνουν αιτία να χάσουμε την ενεργητικότητα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες αυτές στερούν από τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες , μέταλλα , ιχνοστοιχεία κ.α) τα οποία έχει ανάγκη για να νοιώθει ευεξία και να είναι ακμαίος και δραστήριος.

Τι να κάνετε:

Πριν ξεκινήσετε κάποια δίαιτα θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας. Αποφεύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες που στερούν από τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν κάνετε δίαιτα αλλά η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη.  Έτσι θα πρέπει να συνδυάζετε (τουλάχιστον στα κύρια γεύματα σας) τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλ κάποιο αμυλούχο λ.χ ρύζι ή ψωμί , πρωτείνες , ένα γαλακτοκομικό προϊόν, λαχανικά και ένα χυμό πριν ή μετά το φαγητό.  Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα σας με σαλάτα, να μην ψήνετε υπερβολικά τα λαχανικά γιατί καταστρέφετε τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους. Μην αποκλείετε τελείως  τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό σας.

Ο φωτισμός

Το φως επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας. Όσο περισσότερο φως τόσο το καλύτερο, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, καταθλιπτικοί άνθρωποι που είχαν άπλετο φως στο σπίτι δεν χρειάστηκε ποτέ να πάρουν φαρμακευτική αγωγή. Ο καλός φωτισμός στο σπίτι μάς κάνει πιο δημιουργικούς στην καθημερινή μας εργασία, αυξάνει την παρατηρητικότητά μας, την προσοχή μας, ανεβάζει τη διάθεσή μας. Όταν σ’ ένα σπίτι ο φωτισμός είναι χαμηλός, υποτονικός, τότε και οι ενέργειές μας είναι υποτονικές. Ο κακός φωτισμός προκαλεί διάθεση παραίτησης, αποδιοργάνωσης. Μόλις όμως τα φώτα ανάψουν, αλλάζει αμέσως η διάθεσή μας,. Ο ελλιπής ή κακός φωτισμός είναι κουραστικός για τα μάτια. Τα προβλήματα στην όραση μπορεί να συνοδευτούν και από έντονους πονοκεφάλους, ζαλάδες και ναυτίες.

Τι να κάνετε:

Στο καθιστικό επειδή γίνονται ποικίλες δραστηριότητες (συζήτηση, διάβασμα, παρακολούθηση τηλεόρασης κτλ) πρέπει να φωτίζεται καλά από ένα κεντρικό φωτιστικό που κρέμεται ή στηρίζεται στο ταβάνι. Ο χώρος μέσα στον οποίο παρακολουθούμε τηλεόραση δεν πρέπει να είναι σκοτεινός. Διαφορετικά είναι πολύ κουραστικό για τα μάτια όταν γυρνούμε το βλέμμα μας στο χώρο καθώς προκαλείται οπτική κόπωση. · Το γραφείο θέλει τον καλύτερο δυνατό φωτισμό, γιατί το διάβασμα και το γράψιμο. Την ώρα που είμαστε στραμμένοι στα φωτισμένα χαρτιά η κόρη των ματιών μας είναι κλειστή, γιατί υπάρχει πολύ φως. Μόλις όμως γυρίσουμε το βλέμμα μας στον περιβάλλοντα χώρο, που είναι σκοτεινός, η κόρη ανοίγει, καταπονώντας τα μάτια. Γι’ αυτό πρέπει όλος ο χώρος να είναι ομοιόμορφα φωτισμένος και να φωτίζεται λίγο παραπάνω το μέρος εκείνο όπου επικεντρώνουμε τις δραστηριότητές μας. Οι λάμπες οροφής και τα φωτιστικά δαπέδου μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό. Καλό είναι αν χρησιμοποιείτε πορτατίφ να διαθέτει καπέλο και να μην φωτίζει με συγκεντρωτική δέσμη φωτός το γραπτό σας, γιατί δημιουργεί έντονες αντιθέσεις με τον υπόλοιπο χώρο και οπτική κόπωση, όταν γυρνάτε το βλέμμα σας στο υπόλοιπό δωμάτιο. ·  Στο υπνοδωμάτιο απαιτείται ένας γενικός φωτισμός, ο οποίος επιτυγχάνεται συνήθως με ένα φωτιστικό οροφής ή κρεμαστό. Αν γράφετε σε υπολογιστή τοποθετήστε το πορτατίφ σε θέση ώστε να βρίσκεται παράλληλα με αυτόν.

Το περιβάλλον του σπιτιού

Η ατμόσφαιρα του σπιτιού, υγρασία ή ξηρότητα του αέρα, η υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία και η εσωτερική ρύπανση μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας και να μας κάνουν να νοιώσουμε εξαντλημένοι. Το διοξείδιο του άνθρακα που προκαλείται από την αναπνοή μας και μας κλέβει το οξυγόνο μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που αισθανόμαστε καταπονημένοι. Αυτό μπορεί να συμβεί σε έναν κλειστό  χώρο που δεν αερίζεται καλά και ειδικά αν υπάρχουν πολλά άτομα. Τον αέρα του σπιτιού μας μπορεί να δηλητηριάσει και ο καπνός του τσιγάρου μας. Η υγρασία από την άλλη πλευρά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν στο σπίτι μας ακάρεα, μύκητες και διάφοροι άλλοι μικροοργανισμοί. Την εσωτερική ρύπανση επιβαρύνουν ακόμη τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές αλλά και διάφορες χημικές ή άλλες ουσίες όπως φολμαδεύνη που είναι τοξική ουσία που προέρχεται από τα πλαστικά ή ο αμίαντος που βρίσκεται σε παλιές σωληνώσεις και τοιχώματα.  Πριν αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας, είναι απαραίτητο να αποτοξινώσετε πρώτα το σπίτι σας.

Τι να κάνετε:

  • Διατηρήστε την υγρασία και τη θερμοκρασία του σπιτιού σας σε φυσιολογικά και καλά ανεκτά επίπεδα. Αν έχετε υπερβολική υγρασία στο χώρο θα πρέπει να την περιορίσετε ρυθμίζοντας το κλιματιστικό του σπιτιού σας να κάνει αφύγρανση του αέρα και για μόνιμο αποτέλεσμα με καλή μόνωση του χώρου. Αν υπάρχει υπερβολική ξηρότητα το χώρα (αυτό συνήθως συμβαίνει το χειμώνα με τα μέσα θέρμανσης) τοποθετήστε ένα τενεκεδάκι νερό πάνω στο καλοριφέρ. Καθώς το νερό εξατμίζετε θα υγράνει την ατμόσφαιρα. Η φυσιολογική υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 30 – 50 % και μπορείτε να τη μετρήσετε με ένα υγρόμετρο.

  • Αν μένετε σε παλιά κατοικία καλό θα ήταν να φέρετε ειδικό για να διαπιστώσει αν υπάρχει αμίαντος στο σπίτι σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα υλικά που είναι κατασκευασμένα από αμίαντό με άλλα πιο σύγχρονα. (λ.χ παλιές σωληνώσεις).

  • Όταν βρίσκεστε στο σπίτι αερίζετε κάθε τρεις ώρες. Το καλοκαίρι καλό είναι να αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα όποτε βρίσκετε ευκαιρία. Αν μένετε σε πόλη με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση αποφύγετε τον αερισμό του σπιτιού τις ώρες μεταξύ 8 με 10 το πρωί καθώς οι ρύποι της ατμόσφαιρας είναι συνήθως πιο αυξημένοι.

  • Χρήσιμο μπορεί να σας φανεί το φίλτρο νερό ειδικά αν η ποιότητα του νερού στην περιοχή σας δεν είναι και η καλύτερη. Αποτελεσματικά είναι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα.

  • Μπορείτε να απομακρύνετε τα ακάρεα μπορείτε να ψεκάσετε τα σεντόνια και τα υφάσματα με ειδικά ακαρεοκτόνα σπρέι που θα βρείτε στα φαρμακεία.

  • Αν έχετε κλιματιστικό μην αμελείτε να πλένετε τα φίλτρα του κάθε εβδομάδα και να κάνετε την ετήσια συντήρηση.

  • Σύμφωνα με τους ειδικούς τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της ατμόσφαιρας του σπιτιού καθώς έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν τον αέρα. Μέχρι 3 γλάστρες σε κάθε μεγάλο δωμάτιο είναι αρκετές.

  • Αγοράζετε προϊόντα που αναφέρουν ότι είναι βιοδιασπώμενα

Η αφυδάτωση

Μια ελαφρά αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να μειώσει την ενεργητικότητα μας. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι και γενική ατονία μπορεί χωρίς να το γνωρίζετε να έχετε αφυδατωθεί. Μια ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να γίνει αιτία να αισθανόμαστε ατονία καθώς μαζί με το νερό που μας λείπει, χάνονται και διάφορα μέταλλα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας , όπως το κάλιο και το νάτριο ( οι λεγόμενοι ηλεκτρολύτες) που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του μυϊκού συστήματος. Για να διαπιστώσετε αν είστε αφυδατωμένοι παρατηρήστε αν  η γλώσσα σας είναι στεγνή, κατάλευκη και κολλάει, εάν νιώθετε υπνηλία και αδυναμία και το δέρμα σας έχει χάσει την ελαστικότητά του. Τότε μάλλον είστε αφυδατωμένοι και χρειάζεστε περισσότερα υγρά. Επίσης, αν επισκέπτεστε την τουαλέτα σπάνια και τα ούρα σας είναι λίγα ή σκούρα

Τι να κάνετε:

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό (350ml) πριν από το πρωινό σας γεύμα, ενώ μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να πίνετε νερό με κάθε σας γεύμα. Φυσικά τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν νερό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είναι απαραίτητο να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως. Χωρίς την ύπαρξη νερού ο οργανισμός δεν μπορεί να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια, καθώς το νερό συμβάλλει τόσο στην απορρόφηση όσο και στη μεταφορά αυτών και ρυθμίζει και τη θερμοκρασία του σώματος μέσω της εφίδρωσης. Το νερό μπορείτε να το πάρετε και από τα λαχανικά και τα φρούτα. Καλό είναι να τρωτε δύο ή τρεις σαλάτες την ημέρα και φρούτα.

Η έλλειψη σιδήρου

Αν νοιώθετε ατονία και κούραση ακόμη και αν δεν έχετε καταβάλει κάποια σωματική προσπάθεια τότε ίσως σας λείπει σίδηρος. Ο σίδηρος βοηθάει στην μεταφορά των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα και με τον τρόπο αυτό στη μεταφορά οξυγόνου σε ολόκληρο τον οργανισμό. Συχνά η έλλειψη σιδήρου οφείλεται σε μονοφαγικές δίαιτες. Αν είστε γυναίκα πρέπει να γνωρίζετε ότι η έλλειψη σιδήρου συχνά είναι αποτέλεσμα της έμμηνου ρήσεως. Μαζί με το αίμα χάνεται και αρκετός σίδηρος.

Τι να κάνετε:

Αν νοιώθετε ατονία, κουράζεστε εύκολα και είστε χλωμοί θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εκείνος θα σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσει αν σας λείπει σίδηρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτα

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top