10 κοινοί μύθοι για τα βιολογικά προϊόντα

Why-do-people-buy-organic-Separating-myth-from-motivation_wrbm_large.jpg

Η διατροφή με βιολογικά προϊόντα είναι πλέον αρκετά δημοφιλής, ωστόσο συνοδεύεται από μύθους και αρκετή παραπληροφόρηση ως προς το πώς παράγονται τα βιολογικά τρόφιμα και ποια είναι τα οφέλη τους.

Ας δούμε 10 μύθους για τα βιολογικά προϊόντα:

  1. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι 100% βιολογικά

  2. Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν φυτοφάρμακα

  3. Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα μη-βιολογικά

  4. Οι βιολογικές καλλιέργειες είναι καλύτερες για τους αγρότες

  5. Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν επιθεωρηθεί

  6. Τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα πληρούν τα στάνταρντ

  7. Τα βιολογικά προϊόντα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον

  8. Με τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να τραφεί ο ίδιος αριθμός ανθρώπων που τρέφεται με μη βιολογικά προϊόντα

  9. Οτιδήποτε μπορεί να είναι βιολογικό

  10. Τα οφέλη των βιολογικών καλλιεργειών αποτελούν απλώς δημοσιότητα

1. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι 100% βιολογικά

Πολλά βιολογικά προϊόντα δεν είναι 100% βιολογικά, αλλά ενδέχεται να έχουν υποστεί επεξεργασία. Στην πραγματικότητα, ενδέχεται τα τρόφιμα να έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία από φυτοφάρμακα ή να είναι γενετικά τροποποιημένα. Επομένως, αυτά τα βιολογικά προϊόντα ενδέχεται να έχουν την αντίστοιχη ένδειξη, π.χ. 95% βιολογικό.

2. Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν φυτοφάρμακα

Ο μεγαλύτερος, ίσως, μύθος για τα βιολογικά τρόφιμα είναι αυτός. Τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα, αφού οι φάρμες βιολογικών προϊόντων χρησιμοποιούν χημικά και φυτοφάρμακα, προσπαθώντας όμως να τηρήσουν τα στάνταρντ των βιολογικών προϊόντων.

3. Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα μη-βιολογικά

Ένα βιολογικό μήλο είναι το ίδιο θρεπτικό με ένα μη βιολογικό. Συνεπώς, κανένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο. Ωστόσο, αν το μη βιολογικό φρούτο έχει υποστεί περισσότερη επεξεργασία από το βιολογικό, τότε σίγουρα μπορεί να είναι πιο επιβλαβές για την υγεία σας από το βιολογικό.

4. Οι βιολογικές καλλιέργειες είναι καλύτερες για τους αγρότες

Οι βιολογικές καλλιέργειες απαιτούν περίπου 35% περισσότερη χειρωνακτική εργασία για τους αγρότες λόγω των πρακτικών που ακολουθούνται για την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων. Μάλιστα, οι αγρότες βιολογικών καλλιεργειών δουλεύουν πιο σκληρά και πρέπει να είναι γρηγορότεροι, ενώ δεν πληρώνονται ούτε αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από τους αγρότες των μη βιολογικών καλλιεργειών.

5. Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν επιθεωρηθεί

Οι βιολογικές καλλιέργειες οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Συνεπώς, υπάρχουν επιθεωρητές που επισκέπτονται τις καλλιέργειες για να ελέγξουν αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί επιθεωρητές τροφίμων εκεί έξω. Αυτό σημαίνει πως πολλές φορές οι επιθεωρητές συχνά παραβλέπουν λεπτομέρειες ή δίνουν την έγκριση τους χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα εξετάσει τις καλλιέργειες.

6. Τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα πληρούν τα στάνταρντ

Μεγάλο ποσοστό των βιολογικών προϊόντων είναι εισαγόμενα. Έπειτα από σχετικές έρευνες διαπιστώθηκε πως πολλά από αυτά δεν είναι καν βιολογικά, αφού οι απάτες ως προς τα βιολογικά τρόφιμα είναι σύνηθες φαινόμενο λόγω οικονομικών συμφερόντων.

7. Τα βιολογικά προϊόντα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον

Οι βιολογικές καλλιέργειες απαιτούν περισσότερο χώρο για να παραχθούν. Συνεπώς, περισσότερα δάση έχουν απογυμνωθεί για να δημιουργηθεί χώρος γι’ αυτές, ενώ χρειάζονται περισσότερο νερό και περισσότερα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα (έστω βιολογικά) για να απομακρύνουν παράσιτα και ζιζάνια.

8. Με τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να τραφεί ο ίδιος αριθμός ανθρώπων που τρέφεται με μη βιολογικά προϊόντα

Έρευνες έχουν δείξει πως οι καλλιέργειες των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών τρέφουν ανθρώπους σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι οι βιολογικές καλλιέργειες, καθώς υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν αντέξει περισσότερο ή έχουν σωθεί λόγω της επεξεργασίας.

9. Οτιδήποτε μπορεί να είναι βιολογικό

Πολλές φορές ένα προϊόν μπορεί να διαφημίζεται με συγκεκριμένη ένδειξη για λόγους μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, ένα προϊόν προωθείται ως «χωρίς γλουτένη» ενώ δεν είχε ποτέ γλουτένη. Επίσης, το αλάτι παρουσιάζεται πολλές φορές ως βιολογικό, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού το αλάτι προέρχεται από μεταλλικά στοιχεία, δεν ήταν ποτέ βιολογικό και ούτε μπορεί να είναι.

10. Τα οφέλη των βιολογικών καλλιεργειών αποτελούν απλώς δημοσιότητα

Τα βιολογικά προϊόντα κρύβουν πράγματι πολλά οφέλη και δεν είναι απλώς αποτέλεσμα δημοσιότητας ή μάρκετινγκ. Οι βιολογικές καλλιέργειες αν γίνουν σωστά μπορούν να είναι ωφέλιμες για το περιβάλλον, ενώ σε αντίθεση με τις μη βιολογικές καλλιέργειες, οι οποίες ακολουθούν τη μονοκαλλιέργεια, συμπεριλαμβάνουν  περισσότερα σπαρτά και επομένως δίνουν περισσότερα οφέλη. Αυτό γιατί οι καλλιέργειες με τα ίδια σπαρτά εν τέλει καταστρέφουν το χώμα, σε αντίθεση με τα διαφορετικά σπαρτά που δίνουν διαφορετικά είδη θρεπτικών στοιχείων στο καλλιεργήσιμο χώμα.

Διαβάστε ακόμα:

Χαμομήλι: 6 λόγοι που πρέπει να το πίνετε

8 λάθη που κάνετε στο ντους και δεν τα γνωρίζετε

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top