Πόσο καλό κάνει το κλάμα στο δέρμα μας;

28845069_eyes-tear-drop.jpg

Το κλάμα είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών μας. Είναι, όμως, εξίσου ευεργετικό για το δέρμα σας;

Το κλάμα είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών μας. Αποτελεί μια φυσική βιολογική διαδικασία που βοηθάει στην έκφραση και την επεξεργασία του πόνου και των συναισθημάτων μας. Ασχέτως με το πόσο συχνά κλαίτε, είναι πιθανό να αναρωτιέστε αν το κλάμα είναι εξίσου ευεργετικό για το δέρμα σας.

Φαίνεται πως ορισμένες συνήθειες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη διαδικασία του κλάματος, μπορούν να κάνει τη διαφορά στο πώς αντιδρά το δέρμα σας. Συζητήσαμε με αρκετούς γιατρούς πριν καταλήξουμε στο πώς η σωστή υγιεινή και η φροντίδα του δέρματος μπορούν να  το διατηρήσουν καθαρό ακόμα και μετά από ποτάμια δακρύων.

Επιδράσεις στο δέρμα

Για τους περισσότερους ανθρώπους το κλάμα είναι αναπόφευκτο. Και μπορεί ένα πακέτο χαρτομάντιλα (ή ακόμα και το μανίκι σας) να είναι πολύ χρήσιμα στο σκούπισμα των δακρύων, ωστόσο είναι πιθανό μετά τη χρήση τους να παρατηρήσετε έναν ελαφρύ ερεθισμό στο δέρμα..

Σύμφωνα με την δερματολόγο Melanie Palm (διαπιστευμένο μέλος του Art of Skin) αιτία αυτού του ήπιου ερεθισμού μπορεί να είναι το pH των δακρύων. Αν και τα δάκρυα είναι ισοτονικά (έχουν παρόμοια σύσταση με το αλατούχο διάλυμα που χρησιμοποιείται σε ενδοφλέβιες εγχύσεις), το pH τους είναι υψηλότερο από αυτό του δέρματός μας. «Συνήθως τα δάκρυα έχουν pH κοντά στο 7.0 ενώ το δέρμα κοντά στο 5.5 με 6.0». Επομένως, ενώ η περιορισμένη επαφή με τα δάκρυα δεν βλάπτει το δέρμα, η παρατεταμένη επαφή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην υγρασία ή ήπιο ερεθισμό του δέρματος εξαιτίας αυτής της διαφοράς στις τιμές των pH.

Τι είναι το pH;

Ενεργός οξύτητα ή  pH είναι το μέτρο της οξύτητας ή της αλκαλικότητας ενός υδατικού διαλύματος.

Η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14, από το πιο όξινο στο πιο αλκαλικό. Τόσο το νερό όσο και το αίμα του ανθρώπου κυμαίνονται γύρω στο 7.0 που θεωρείται ουδέτερο pH.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το pH που έχει σημασία. Οι κινήσεις μας κατά τη διάρκεια και μετά το κλάμα μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά. «Το τρίψιμο των ματιών και η χρήση χαρτομάντηλων για το σκούπισμα του προσώπου είναι δυνατόν να προκαλέσουν φλεγμονή, να σκουρύνουν το δέρμα ακόμα και να επιδεινώσουν τυχόν ακμή» σημειώνει η Angie Seelal (PA-C, προηγμένης Δερματολογίας PC).

Η παραγωγή και η εκροή δακρύων επηρεάζει όλο το πρόσωπο. «Όταν κλαίμε, τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα μάτια, το πρόσωπο και τη μύτη διαστέλλονται και η αυξημένη ροή του αίματος προκαλεί οίδημα και ερυθρότητα» εξηγεί ο Dagny Zhu, οφθαλμίατρος. Προκειμένου να βοηθήσουμε τα αιμοφόρα αγγεία να επανέλθουν, ο Zhu συνιστά να πλένουμε το πρόσωπο με κρύο νερό ή να τοποθετούμε κρύα επιθέματα πάνω στα βλέφαρα.

Η Seelal συνιστά επίσης να πίνουμε νερό και να ενυδατώνουμε την περιοχή, μιας και το κλάμα αφυδατώνει το δέρμα λόγω της απώλειας ηλεκτρολυτών. Προτείνει μάλιστα ενυδατικές κρέμες που περιέχουν σκουαλένιο, ceramides ή υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση και μείωση των ερεθισμών.

Από τι είναι φτιαγμένα τα δάκρυα;

Για να καταλάβουμε πώς αντιδρά το δέρμα μας στα δάκρυα, είναι σημαντικό να ξέρουμε τη σύστασή τους.  Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιού ( National Eye Institute) , τα δάκρυα αποτελούνται κυρίως από νερό αλλά ουσιαστικά έχουν την εξής διαστρωμάτωση:

  • βλεννώδης

  • υδάτινη

  • λιπαρή

Το εξωτερικό λιπαρό στρώμα επιτρέπει στα δάκρυα να μη στεγνώνουν αμέσως, ενώ το εσωτερικό βλεννώδες στρώμα βοηθά το δακρυϊκό υμένιο να προσκολλάται στα μάτια. Από την άλλη, το δακρυϊκό υμένιο είναι ένα λεπτό στρώμα δακρύων που βρίσκεται πάντα γύρω από τον κερατοειδή (το εξωτερικό στρώμα του βολβού). Το μεσαίο υδάτινο στρώμα των δακρύων είναι το πιο χοντρό, διατηρεί τα μάτια υγρά και θρέφει τους ιστούς τους.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες δακρύων ανάλογα με το έναυσμα και τη σύνθεσή τους. Τα θεμελιώδη και τα αντανακλαστικά δάκρυα προστατεύουν το μάτι από θραύσματα και ερεθιστικούς παράγοντες (σκόνη κτλ) ενώ τα συναισθηματικά δάκρυα προκαλούνται από έντονα συναισθήματα. Ο άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα το μόνο είδος που παράγει συναισθηματικά δάκρυα.

Τα δάκρυα περιέχουν πολλούς ηλεκτρολύτες, γεγονός που εξηγεί την αλμυρή τους γεύση.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ιχνοστοιχεία που φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και συμμετέχουν σε πλήθος σωματικών λειτουργιών. Εντοπίζονται στο αίμα, στον ιδρώτα και στα ούρα.  Όταν έχουμε απώλεια ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα, των δακρύων ή της συχνής ενούρησης πρέπει να τους αναπληρώνουμε πίνοντας νερό και τρώγοντας τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες.

Όταν τα δάκρυα δε λειτουργούν σωστά

Η μειωμένη παραγωγή δακρύων μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα με κυριότερο την ξηροφθαλμία, η οποία συνοδεύεται συνήθως από φαγούρα, αίσθημα καύσου και ερυθρότητα του οφθαλμού.

Τα οφέλη του κλάματος

Είναι γεγονός ότι ένα καλό κλάμα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι υπέροχα μετά.  Αν και αρχικά  μπορεί να αφήσει μια αίσθηση εξάντλησης, στη συνέχεια μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμο για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Συγκεκριμένα:

  • ανακουφίζει από το άγχος

  • τονώνει τη διάθεση

  • αποτοξινώνει το σώμα

  • απελευθερώνει ενδορφίνες (οι ορμόνες της ευτυχίας)

Μέσα από το κλάμα, το σώμα αντιμετωπίζει τον πόνο και τα διάφορα συναισθήματα. Εντούτοις ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να κλαίει και η έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα συνεχίζεται.

Πάντως φαίνεται ότι το κλάμα συμβάλει στην ανακούφιση όταν συνοδεύεται από την υποστηρικτικότητα των γύρω μας ενώ το υπερβολικό κλάμα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πιο σοβαρών σωματικών ή ψυχικών διαταραχών.  Ειδικά σε ότι αφορά την ψυχική υγεία, το κλάμα μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερη άμεση στήριξη.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν το κλάμα συνοδεύεται από μία ή περισσότερες από τις παρακάτω συνθήκες:

  • κατάθλιψη

  • άγχος

  • χρόνιος πόνος

  • ξηροφθαλμία

  • ψευδοβολβική επίδραση (μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο κλάμα ή γέλιο)

  • υδατογενής κνίδωση (μια σπάνια αλλεργική αντίδραση στο νερό)

  • μειωμένη ικανότητα κλάματος λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή μόλυνσης

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, ειδικά αν η κατάσταση είναι χρόνια ή επιδεινώνεται.

Φροντίδα δέρματος γύρω από τα μάτια

Το δέρμα γύρω από τα μάτια σας είναι πολύ λεπτό κι έχει την τάση για δημιουργία μαύρων κύκλων  και πρηξίματος, με αποτέλεσμα να δείχνετε μεγαλύτεροι και διαρκώς κουρασμένοι. Υπάρχουν αρκετές σπιτικές συνταγές που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των φλεγμονών. Δείτε εδώ μερικές από αυτές:

Ψάξτε στο ψυγείο σας

Η Seelal υποστηρίζει  ότι κάποιοι πανεύκολοι και οικονομικοί τρόποι να φροντίσετε το δέρμα γύρω από τα μάτια, βρίσκονται στο ψυγείο σας.

«Μια φέτα πατάτας κι ένα αγγούρι μπορούν να βοηθήσουν με το πρήξιμο και να μειώσουν τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια».

Να πώς δουλεύει:

  1. Εφαρμόστε τις φέτες αγγουριού στην περιοχή των ματιών για 5 λεπτά.

  2. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε τις με τις φέτες πατάτας για 5 λεπτά

  3. Επαναλάβετε για 2-3 φορές.

Το αγγούρι περιέχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν δραστικά τον ερεθισμό και η πατάτα περιέχει το ένζυμο κατεχολάση που δίνει λάμψη στο δέρμα

Ταμπονάρετε την περιοχή

Μια ακόμη συμβουλή της Seelal είναι να ταμπονάρετε το προϊόν που χρησιμοποιείτε στην περιοχή κάτω από τα μάτια και όχι να το τρίβετε. «Έτσι μειώνεται η τριβή και η φλεγμονή στην περιοχή». Προτείνει επίσης, για μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής,  να διατηρείτε τις κρέμες προσώπου σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή ακόμα και στο ψυγείο.

Ύπνος και άγχος

Το να κοιμάστε επαρκώς και να διαχειρίζεστε το άγχος σας είναι το κλειδί της φροντίδας του δέρματος κάτω από τα μάτια. «Η έλλειψη επαρκούς  ξεκούρασης  και οι στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην περιοχή γύρω από τα μάτια με αποτέλεσμα να φαινόμαστε πιο κουρασμένοι» λέει ο Palm. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης, οι ενήλικοι χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες νυχτερινού ύπνου.

Χρησιμοποιείτε μια καλή κρέμα ματιών

«Η κατάλληλη κρέμα ματιών μπορεί να βελτιώσει την υφή της επιδερμίδας και να μειώσει το πρήξιμο» λέει ο  Palm. Υπάρχουν πολλές κρέμες ματιών στην αγορά, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει είναι να μιλήσετε πρώτα με τον δερματολόγο σας.

Διατροφή και αλκοόλ

Ο Palm συστήνει να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού μιας και μπορεί να  επιδεινώσουν  τους κύκλους και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Φροντίδα ματιών με αλλεργίες

Αν θέλετε να μειώσετε τις δυσχρωμίες κάτω από τα μάτια η  Zhu συμβουλεύει να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών.

 “Οι αλλεργίες συνήθως προκαλούν κνησμό και την τάση να τρίψουμε τα μάτια μας για να απαλλαγούμε από αυτόν.  Ωστόσο το τρίψιμο ταλαιπωρεί το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια με αποτέλεσμα την καταστροφή των τριχοειδών και τη δημιουργία μαύρων κύκλων” λέει.

 Για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και της φαγούρας που αυτή προκαλεί, συνιστά απλές αντιισταμινικές σταγόνες και τεχνητά δάκρυα. Εναλλακτικά, λέει, μπορείτε να δοκιμάσετε κρέμες ματιών με καφεΐνη, οι οποίες αναδομούν τα τριχοειδή.

Συμπέρασμα

Το κλάμα είναι μέρος της ζωής. Για κάποιους ανθρώπους αποτελεί συχνό φαινόμενο ενώ για κάποιους άλλους πολύ περιστασιακό. Ανεξαρτήτως του πόσο συχνά κλαίτε, η φροντίδα του δέρματος κάτω και γύρω από τα μάτια κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς αντιδρά το δέρμα σας.

Προσπαθήστε να μην τρίβετε τα μάτια σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει το πρήξιμο και τον αποχρωματισμό στην περιοχή ενώ μπορεί να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσα ακμή. Έτσι, κινδυνεύετε επίσης να εισάγετε σα μάτια σας βρωμιά και βακτήρια που μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν ερεθισμό ή μόλυνση.

Εφαρμόστε κρύα κομπρέσα στην περιοχή ή πλύνετε απαλά το πρόσωπό σας με κρύο νερό όταν έχουν στεγνώσει τα δάκρυα. Στη συνέχεια εφαρμόστε μια ενυδατική  για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

Διαβάστε:

Τα δάκρυα κάνουν καλό! Γνωρίστε τα άγνωστα οφέλη του κλάματος

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top