Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 4 πιθανά σενάρια επιστροφής στην κανονικότητα

papaioannou-kostas-tysecUm5HJA-unsplash.jpg

Σε πόσο καιρό θα μπορούμε να βγούμε απ’ τα σπίτια μας; Τι θα γίνει με την εξέλιξη της πανδημίας; Οι απαντήσεις ακολουθούν. Δείτε τα επικρατέστερα σενάρια

Η εξάπλωση του κορονοϊού και ο χαρακτηρισμός της ως πανδημία, έχει επηρεάσει ριζικά σχεδόν όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και οικονομίας. Κλεισμένοι όλοι μέσα στα σπίτια μας, ένα ερώτημα τείνει να μας απασχολεί περισσότερο: Πότε θα επιστρέψουμε στα πραγματικότητα όπως ήταν πριν τον κορονοϊό;
Η απάντηση αν και απλή, δεν είναι και τόσο ικανοποιητική: Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει όταν περίπου το 60-80% του πληθυσμού, αποκτήσει ανοσία απέναντι στον Covid-19. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται τα μέσα εξάπλωσης του ιού, καθώς τα άτομα που έχουν νοσήσει, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δε μπορούν να μολυνθούν ξανά, ούτε να κολλήσουν άλλους ανθρώπους. Το θέμα είναι όμως, πόσο χρόνο θα μας πάρει να φτάσουμε ως εκεί;

Υπάρχουν δύο ρεαλιστικά σενάρια που θα βοηθήσουν στο να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» όπως ονομάζεται. Το πρώτο είναι η ανάπτυξη εμβολίου, και το δεύτερο είναι να επιτρέψουμε την μετάδοση του ιού, έτσι ώστε να νοσήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να αποκτήσει ανοσία. Το δεύτερο όμως σενάριο, συνεπάγεται και πολλούς θανάτους.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται πολύς χρόνος. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αυτά είναι οι 4 πιο πιθανοί χρονικοί ορίζοντες για την επιστροφή στην προ-κορονοϊού ζωή μας.

1-2 μήνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το σενάριο είναι και το λιγότερο πιθανό να συμβεί, καθώς προϋποθέτει, είτε την ξαφνική διαπίστωση ότι ο κορονοϊός δεν είναι δα και τόσο σοβαρό παθογόνο, είτε την επιλογή της ταχείας εξάπλωσης στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, υπερφορτώνοντας τα συστήματα υγείας, αφήνοντας πίσω πολλούς νεκρούς (κυρίως ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες), αλλά και ακόμα περισσότερους ανθρώπους με ανοσία απέναντι στον ιό.

3-4 μήνες

Σε αυτό το σενάριο, οι επιδημιολόγοι υποθέτουν ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσα περισσότερα θα μαθαίνουμε για τον ιό και τη συμπεριφορά του, γεγονός που θα μας γεμίσει με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για το άμεσο μέλλον. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό, να διαπιστώσουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, έχει ήδη νοσήσει και έχει αποκτήσει ανοσία μέσα ήπια ή και μηδενικά συμπτώματα. Για να το διαπιστώσουμε αυτό, σημαίνει ότι το τεστ που ελέγχει αν κάποιος είναι μολυσμένος από Covid-19 ή όχι, θα είναι ευρέως διαθέσιμο προς όλους. Τα τεστ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που εντοπίζουν την ύπαρξη του ίδιου του ιού, και αυτά που εντοπίζουν τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μας για να τον καταπολεμήσει. Με αυτά τα νέα δεδομένα, θα γίνει πιο εύκολος ο κοινωνικός περιορισμός μόνο των ηλικιωμένων και των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που έχει ανοσία, θα μπορεί να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικής ζωής. Φυσικά, τα δημογραφικά στοιχεία ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, οπότε δε μπορούν να ισχύσουν ταυτόχρονα τα ίδια για όλους. Επίσης, σε 3-4 μήνες, είναι πιθανόν η επιστήμη να έχει βρει ένα φάρμακο ή θεραπεία που να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του Covid-19 και να αποτρέπει θανάτους.

4-12 μήνες

Ένα μεγάλο, αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα σχετικά με τον κορονοϊό, είναι η συμπεριφορά του κατά τους θερινούς μήνες. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο ιός θα είναι πιο αδύναμος με αποτέλεσμα να μειώνεται η εξάπλωσή του στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμπεριφέρεται και η κοινή γρίπη. Επειδή δεν το γνωρίζουμε ακόμα αυτό, και πρέπει να περιμένουμε το καλοκαίρι για να το διαπιστώσουμε, υποθέτουμε το καλό και το κακό σενάριο: αν όντως ο ιός επηρεάζεται από το καλοκαίρι, τότε η ζωή μας θα επιστρέψει σε μια περιορισμένη κανονικότητα, δηλαδή θα μπορεί να κυκλοφορεί, αλλά θα αποφεύγονται οι μαζικές εκδηλώσεις. Το μειονέκτημα σε αυτό το σενάριο είναι ότι με την επιστροφή του φθινοπώρου, η εξάπλωση του ιού θα αυξηθεί και η κοινωνική απομόνωση θα επιστρέψει, βέβαια το σύστημα υγείας θα έχει πιθανότατα ενισχυθεί και θα είναι πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τα κρούσματα. Στο δεύτερο σενάριο, με τον κορονοϊό να συμπεριφέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και τους θερινούς μήνες, τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, ελπίζοντας για την ανοσία περισσότερων ανθρώπων και την ευρεία διάδοση του τεστ. Μετά από λίγο καιρό, ίσως μας επιτραπεί να αρχίσουμε να βγαίνουμε από τα σπίτια μας, αλλά με αυστηρά μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοση.

12-18 μήνες

Ο κόσμος θα μπορεί να βγαίνει έξω, οι θέσεις στα μπαρ και τα εστιατόρια θα είναι πιο αραιές, οι αθλητικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές, οι εκδηλώσεις με πολύ κόσμο θα είναι περιορισμένες, τα ταξίδια θα επιτρέπονται, ενώ παράλληλα, η επιστήμη θα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εύρεση του εμβολίου. Το 4ο σενάριο εξαρτάται άμεσα από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να είναι έτοιμο το εμβόλιο, θέμα το οποίο αναλύσαμε εδώ.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top