Κορονοϊός: 3 τρόποι που η πανδημία επηρεάζει το περιβάλλον γύρω μας

perivallon.jpg

Η παγκόσμια κοινωνική απομόνωση λόγω Κορονοϊού δημιουργεί κάποιες ενδιαφέρουσες μεταβολές στη γη και τον αέρα…

Έχετε παρατηρήσει ότι τα πουλιά κελαηδούν περισσότερο αυτές τις μέρες; Ή απλώς εμείς μπορούμε και τα ακούμε τώρα; Έκαναν πάντα έτσι ή τώρα αρχίσανε επειδή είμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας;

Η αλήθεια είναι, πως τώρα που η πλειονότητα των ανθρώπων στις περισσότερες πόλεις παγκοσμίως, μένει στο σπίτι της, έχουν παρατηρηθεί κάποιες ενδιαφέρουσες αλλαγές στον κόσμο γύρω μας, αλλαγές που για άλλη μια φορά υπογραμμίζουν την ανυπολόγιστη επιρροή που έχει το ανθρώπινο ον στον πλανήτη.

Λιγότερα τρένα, λεωφορεία, τραμ, αυτοκίνητα, κόρνες, φωνές, άνθρωποι. Ξαφνικά, μετά από μία βόλτα έξω δεν χρειάζεσαι παρακεταμόλη για να συνέλθεις από τον πονοκέφαλο της φασαρίας και της ηχορύπανσης που επικρατεί υπό κανονικές συνθήκες. Σύμφωνα με σεισμολόγους, έχει παρατηρηθεί μια ελεύθερη πτώση στους δείκτες των σεισμόμετρων, λόγω της απουσίας ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η σουρεάλ επιβράδυνση της ζωής όπως την ξέραμε, έχει παρουσιάσει μια σπάνια ευκαιρία στους ερευνητές να ερευνήσουν τον κόσμο του σήμερα κάτω από αυτές τις πραγματικά αλλόκοτες συνθήκες, που κανείς δεν περίμενε ότι θα ζήσουμε. Αυτοί είναι οι 3 τρόποι που η πανδημία επηρεάζει τη γη και τον αέρα.

Λιγότεροι τριγμοί στην επιφάνεια της γης

Όπως προείπαμε, οι σεισμολόγοι έχουν παρατηρήσει μια πολύ σημαντική πτώση στα σεισμόμετρά τους. Σεισμολόγοι σε όλο τον κόσμο παρατηρούν καθημερινά τους μετρητές τους και διαπιστώνουν ότι οι ανθρωπογενείς σεισμοί έχουν μειωθεί αισθητά, θυμίζοντας τις αντίστοιχες καταγραφές που γίνονται όταν για παράδειγμα χιονίζει έξω, ή την ημέρα-αργία των Χριστουγέννων, που υπάρχει μειωμένη κίνηση στους δρόμους.

Μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση

Με πόλεις και ολόκληρες χώρες να βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, μέσω δορυφόρων, έχει παρατηρηθεί μια αξιοσημείωτη μείωση της συγκέντρωσης ενός πολύ κοινού ρυπογόνου του αέρα, του διοξειδίου του αζώτου, το οποίο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα μέσω των αυτοκινήτων, των φορτηγών, των λεωφορείων και των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μείωση της οποίας έχει καταγραφεί στην Κίνα και στην Ευρώπη, είναι πολύ επιβλαβής δυνητικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ασθένειες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι έμφραγμα, καρδιοπάθειες, και παθήσεις του αναπνευστικού, αποτελώντας την αιτία θανάτου για περίπου 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους ανά έτος. Βέβαια, όλη αυτή η θετική αλλαγή, θα αποτελέσει μια μικρή παρένθεση, καθώς μόλις επιτραπεί στον κόσμο να ξαναβγεί έξω, θα γίνουν όλα όπως πριν. Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής από μία πανδημία.

Μειωμένη ηχορύπανση

Με τόσους ανθρώπους κλεισμένους στο σπίτι, είναι εύλογο να υπάρξει μια μείωση στη ηχορύπανση που συνήθως επικρατεί σε μία πόλη και προκαλείται από τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, τα τρένα και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Ερευνητές έχουν καταγράψει μια αισθητή πτώση στα ντεσιμπέλ σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η ησυχία, έστω και για μερικούς μήνες, μόνο ευνοϊκά μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, καθώς το αντίθετό της, η ηχορύπανση, προκαλεί στρες, αρτηριακή πίεση, προβλήματα στον ύπνο κ.ά. Για τους μεγαλύτερους, η τωρινή κατάσταση θυμίζει τα παλαιότερα χρόνια που οι πόλεις ήταν πιο αραιοκατοικημένες και είχαν λιγότερα κτίρια. Για άλλους, είναι άλλη μια αφορμή να στρεσαριστούν λόγω της πανδημίας και να χαρακτηρίσουν την ξαφνική ησυχία ως την «ηρεμία πριν την καταιγίδα».

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top