Κορονοϊός: Συμβουλές για να εργαστείτε αποτελεσματικά από το σπίτι

djurdjica-boskovic-G8_A4ZWxE3E-unsplash.jpg

Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί από την άνεση του σπιτιού σας χωρίς να τρελαθείτε…

Αμέτρητες εταιρείες παγκοσμίως έχουν πλέον εφαρμόσει την εναλλακτική της τηλεργασίας. Με τη μετάδοση του κορονοϊού να βρίσκεται σε έξαρση και την υποχρεωτική παραμονή μας στο σπίτι, τα επαγγέλματα που το επιτρέπουν, συνεχίζουν να απασχολούν τους εργαζόμενους τους απομακρυσμένα, κατά κύριο λόγω μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Google, Microsoft, Twitter, Apple, Amazon, Spotify, από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, μέχρι και την Ελλάδα, εταιρείες και εργαζόμενοι έχουν μεταφέρει προσωρινά το γραφείο τους στο σπίτι. Μια τέτοια διαδικασία όμως, ειδικά αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα περίπλοκη. Σε μια πρώτη σκέψη, μπορεί η έννοια της «δουλειάς από το σπίτι» να σας ακούγεται σαν όνειρο: καμία μετακίνηση, ηρεμία, αποφυγή των ενοχλητικών συναδέλφων κτλ. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι.

Το να βρείτε τον τρόπο να δουλεύετε σε ένα περιβάλλον που συνήθως έχετε μάθει να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την παραγωγικότητά σας. Πάντα υπάρχουν όμως τρόποι και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.

Βάλτε πολύ αυστηρά όρια

Η εργασία από το σπίτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψετε περισσότερες ώρες. Ορίστε ένα πρόγραμμα με τους συναδέλφους σας και τηρήστε το. Όταν το ωράριο ολοκληρωθεί, κλείστε τον υπολογιστή, και αλλάξτε τα ρούχα σας σε πιτζάμες ή τέλος πάντων αυτά που φοράτε συνήθως στο σπίτι, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει ο εγκέφαλός σας ότι έγινε η μετάβαση από την εργασία, στον ελεύθερο χρόνο. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ότι το πρωί θα έχετε ντυθεί κανονικά, όπως όταν πάτε στο γραφείο σας, τουλάχιστον το πάνω μέρος. Καλό είναι να μην μείνετε όλη τη μέρα με τις πιτζάμες, καθώς μπορεί να παρασυρθείτε στην οκνηρία. Επίσης, αν δεν ζείτε μόνοι στο σπίτι, ξεκαθαρίστε στα υπόλοιπα μέλη του ότι δεν θα είστε άμεσα διαθέσιμοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού ωραρίου, έτσι ώστε να περιορίσετε τους πιθανούς περισπασμούς. Βρείτε και έναν συγκεκριμένο χώρο που θα βαφτίσετε «γραφείο», και θα μπαίνετε σε εργασιακό mood όταν βρίσκεστε σε αυτόν.

Κάντε διάλειμμα

Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας: Δεν δουλεύετε οκτώ ώρες σερί στο γραφείο. Κάνετε συχνά διαλείμματα για καφέ, τουαλέτα, γεύματα και κουβεντούλα με τους συναδέλφους. Τέτοια μικρά διαλείμματα βοηθούν στην αποφόρτιση από την εργασία και την ανανέωση της όρεξης για τη συνέχεια. Ακόμα και στο σπίτι, τα διαλείμματα είναι απαραίτητα. Μάλιστα, επειδή υπάρχει η πεποίθηση ότι στο σπίτι μπορούμε να κρυφτούμε και να μη δουλεύουμε όσο στο γραφείο, έχει παρατηρηθεί μια τάση να δουλεύουμε πολύ περισσότερο από το σπίτι με σκοπό μόνο και μόνο να αποδείξουμε το αντίθετο. Το να πατάτε ένα pause ανά διαστήματα μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά σας.

Μιλήστε με τους συναδέλφους

Στο γραφείο, εκτός από τα προγραμματισμένα meeting και τις συζητήσεις για τη δουλειά, οι κοινωνικές συναναστροφές προκύπτουν συνεχώς λόγω της συνύπαρξης στον ίδιο χώρο. Ένα γρήγορο αστείο περνώντας από το γραφείο ενός συναδέλφου στον δρόμο για την τουαλέτα, μια σύντομη κουβέντα για κάτι άσχετο της δουλειάς στην κουζίνα, ακόμα και ένα νεύμα ή χαμόγελο, αποτελούν τις εργασιακές ρουτίνες που σας γεμίζουν ενέργεια και όρεξη, ειδικά αν έχετε κοινωνική προσωπικότητα. Δυστυχώς, αυτές οι άμεσες επαφές θα σας λείψουν καθώς εργάζεστε από το σπίτι, αλλά μερικά εργαλεία όπως το Messenger, το Skype, το Facetime, το Zoom και πολλά παρόμοια, σας καλύπτουν εν μέρει αυτό το κενό. Στείλτε μήνυμα, μη ντρέπεστε. Στις περιπτώσεις που είναι δυνατόν, προτιμήστε τη βιντεοκλήση, καθώς, το να δείχνετε τα πρόσωπά σας και να βλέπετε αυτά των υπολοίπων, μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς.

Δ. Γολεγός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top