Λεύκανση Δοντιών: 8 πράγματα που ο οδοντίατρός σας θα ήθελε να ξέρετε

smile2.jpg

Όλοι θέλουν ένα καθαρό και λευκό χαμόγελο, αλλά η λεύκανση των δοντιών δεν είναι για όλους. Δείτε αν είστε οι κατάλληλοι υποψήφιοι

Πρέπει να κάνετε ένα checkup πρώτα

Πριν αποκτήσετε χολιγουντιανό χαμόγελο, είναι σημαντικό να κάνετε ένα checkup στα δόντια σας πρώτα, για να σιγουρευτείτε ότι είναι υγιή. Αν έχετε κάποια κουφάλα στα δόντια σας ή πάσχετε από ουλίτιδα, καλό θα είναι να μην προχωρήσετε στη λεύκανση, αν δεν τα έχετε διορθώσει όλα πρώτα. Η λεύκανση δοντιών γίνεται επιφανειακά και δεν αγγίζει το εσωτερικό των δοντιών κοντά στο νεύρο. Αν το σμάλτο σας έχει υποστεί ζημιές λόγω τρυπών και ουλίτιδας, το τζελ της λεύκανσης μπορεί να φτάσει στο νεύρο σας και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Προτιμήστε τη μέθοδο «αργά και σταθερά»

Όλοι οι άνθρωποι ψάχνουμε απεγνωσμένα την άμεση επιβεβαίωση, αλλά η λεύκανση των δοντιών δεν είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να βιαστείτε. Είναι προτιμότερο να κάνετε τη θεραπεία στη διάρκεια κάποιων ημερών, παρά την ίδια ημέρα. Το laser της λεύκανσης, αν γίνει βιαστικά, όταν ένας ασθενής θέλει να αποκτήσει λευκά δόντια πολύ άμεσα μπορεί να προκαλέσει ευαισθησίες.

Μπορείτε να το δοκιμάσετε σπίτι σας

Σίγουρα, το να κάνετε λεύκανση σε έναν οδοντίατρο με τα εξειδικευμένα εργαλεία του θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη λεύκανση στο σπίτι σας, με προϊόντα που πωλούνται σε οδοντιατρεία ή φαρμακεία.

Διαβάστε ακόμα: Οι Ιρλανδοί «ζωντανεύουν» ξανά τα χαλασμένα δόντια. Μάθε πώς

Δεν είναι μία και έξω

Στην πραγματικότητα, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να εφαρμόζετε τις θεραπείες που σας έδωσε ο γιατρός για το σπίτι, μετά την λεύκανση. Αν θέλετε δηλαδή να συνεχίσουν να λάμπουν τα δόντια σας για πολύ καιρό ακόμα. Η λεύκανση των δοντιών απαιτεί συνεχή αφοσίωση και συντήρηση.

Πρέπει να προσέξετε τις τροφές που καταναλώνετε

Συγκεκριμένες τροφές και ποτά, όπως το τσάι, ο καφές, το κρασί, ακόμα και οι πράσινοι χυμοί, μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό και κηλίδες στα δόντια σας. Το να τα κόψετε από τη διατροφή σας, ή να τα περιορίσετε, θα βοηθήσει τα δόντια σας να παραμείνουν λευκά, για πολύ καιρό μετά τη λεύκανση. Παράλληλα, κάποιες άλλες τροφές όπως το κουνουπίδι, οι φράουλες, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί βοηθούν στη λεύκανση και επιταχύνουν τη διαδικασία.

Οι οδοντόκρεμες δεν κάνουν και πολλή δουλειά

Δυστυχώς, οι οδοντόκρεμες που διαφημίζουν τις λευκαντικές τους ιδιότητες, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο καλές στη λεύκανση των δοντιών. Μερικές έχουν λευκαντικές ιδιότητες, αλλά πρέπει να τις απλώσετε στα δόντια σας και να τις αφήσετε για αρκετή ώρα για να κάνουν τη δουλειά τους και να λευκάνουν τα δόντια σας. Και δεν είναι ότι θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα των δοντιών σας. Αυτό που κάνουν είναι να αφαιρούν επιφανειακούς λεκέδες όπως οι κιτρινίλες από τον καφέ ή το κάπνισμα.

Τα ψεύτικα δόντια δεν λευκαίνουν

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Κοινότητα (American Dental Association), αν έχετε αντικαταστήσει τα δόντια σας με τεχνητά δόντια, αν έχετε γεμίσματα, θήκες κλπ., η λεύκανση δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αν δοκιμάσετε να κάνετε λεύκανση, μπορεί το αποτέλεσμα να σας απογοητεύσει καθώς θα καταλήξετε να έχετε δόντια με διαφορετικούς χρωματισμούς.

Δεν φεύγουν όλοι οι λεκέδες εύκολα

Αν τα δόντια σας ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένα σε φθόριο για τα πρώτα 8 χρόνια της ζωής σας, τότε πιθανότατα πάσχετε από την οδοντιατρική πάθηση που ονομάζεται φθορίαση, και έχετε πολλά λευκά στίγματα στην επιφάνεια των δοντιών σας. Αυτά τα στίγματα είναι δύσκολο να εξαφανιστούν και ίσως χρειαστούν πολλές λευκαντικές επεμβάσεις για να βελτιωθεί η εικόνα τους.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top