Οι 5 από τους πιο φονικούς ιούς του κόσμου

45546.png

Εκτός από τον κορωνοϊό υπάρχουν και άλλοι ιοί που είναι επικίνδυνοι. Με αφορμή την σημερινή κατάσταση ας δούμε μερικούς τους πιο φονικούς…

Μάρμπουργκ

Είναι ένας ιός συγγενικός του έμπολα. Οι επιστήμονες αναγνώρισαν τον ιό Μάρμπουργκ το 1967, όταν σημειώθηκαν μικρές εστίες μεταξύ των εργαζομένων σε εργαστηρία στη Γερμανία που εκτέθηκαν σε μολυσμένους πιθήκους που εισήχθησαν από την Ουγκάντα. Ο ιός Marburg είναι παρόμοιος με τον Ebola, διότι και οι δύο μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγικό πυρετό. Οι μολυσμένοι από τον ιό άνθρωποι αναπτύσσουν υψηλό πυρετό και αιμορραγία σε όλο το σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε σοκ, οργανική ανεπάρκεια και θάνατο.

Το ποσοστό θνησιμότητας κατά την πρώτη επιδημία ήταν 25%, αλλά κυμάνθηκαν πάνω από 80% στην περίοδο 1998-2000 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και στο ξέσπασμα του 2005 στην Αγκόλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) .

Ebola

Τα πρώτα γνωστά κρούσματα Ebola στους ανθρώπους που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη Δημοκρατία του Σουδάν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1976. Ο Ebola εξαπλώνεται μέσω επαφής με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς από μολυσμένα άτομα ή ζώα. Τα διάφορα γνωστά στελέχη ποικίλλουν δραματικά ως προς τη θνησιμότητα τους, ανέφερε στο Live Science ο Elke Muhlberger, εμπειρογνώμονας για τον ιό Ebola και αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Ένα στέλεχος, ο Ebola Reston, δεν προκαλεί ούτε καν συμπτώματα. Όμως, για το στέλεχος Bundibugyo το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται έως και 50% , ενώ  μέχρι και 71% για το λεγόμενο στέλεχος του Σουδάν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η επιδημία που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική άρχισε στις αρχές του 2014 είναι η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιδημία της νόσου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

HIV

Στον σύγχρονο κόσμο, ο πιο θανατηφόρος ιός όλων μπορεί να είναι ο ιός HIV. “Είναι ακόμα ο μεγαλύτερος δολοφόνος”, λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Amesh Adalja, γιατρός ειδικευμένος στις μολυσματικές ασθένειες και εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νόσων της Αμερικής.

Υπολογίζεται ότι 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό HIV από τότε που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. “Η μολυσματική ασθένεια που έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή είναι ο HIV”, δήλωσε ο Adalja.

Τα ισχυρά αντιιικά φάρμακα έχουν δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν για χρόνια με τον ιό HIV. Ωστόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να καταστρέφει πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου εμφανίζεται το 95% των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV. Σχεδόν 1 στους 25 ενήλικες στην αφρικανική ήπειρο είναι σύμφωνα με τον ΠΟΥ HIV-θετικός, αντιπροσωπεύοντας πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV παγκοσμίως.

Ο ιός της γρίπης

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εποχιακής έξαρσης της γρίπης, έως και 500.000 άνθρωποι παγκοσμίως θα πεθάνουν από την ασθένεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ωστόσο, περιστασιακά, όταν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος της γρίπης, προκύπτει μια πανδημία με ταχύτερη εξάπλωση και συχνά υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η πιο θανατηφόρα πανδημία γρίπης, που συχνά αποκαλείται ισπανική γρίπη, ξεκίνησε το 1918 όταν αρρώστησε έως το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τότε περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

“Νομίζω ότι είναι πιθανό να συμβεί ξανά στο μέλλον κάτι παρόμοιο σαν το ξέσπασμα της γρίπης του 1918”, δήλωσε ο Muhlberger. “Εάν ένα νέο στέλεχος της γρίπης βρεθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό και στην περίπτωση που αυτό μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ ανθρώπων και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, τότε θα έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα”.

SARS

Ο ιός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή το SARS εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο ιός πιθανότατα εμφανίστηκε σε νυχτερίδες, αρχικά, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα νυχτερινά θηλαστικά που ονομάζονταν cetset πριν τελικά μολύνει τους ανθρώπους. Αφού προκάλεσε επιδημία στην Κίνα, το SARS εξαπλώθηκε σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο, μολύνοντας περισσότερους από 8000 ανθρώπους και σκοτώνοντας περισσότερους από 770 σε διάστημα δύο ετών.

Η ασθένεια προκαλεί πυρετό, ρίγη και πόνους στο σώμα και συχνά εξελίσσεται σε πνευμονία, μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία οι πνεύμονες φλεγμαίνουν και γεμίζουν με πύον. Το SARS έχει εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας 9,6% και, μέχρι στιγμής, δεν έχει εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί νέες περιπτώσεις SARS από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με το CDC.

livescience

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top