Tο κόκκινο κρασί κατά των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος

iStock-615737086.jpg

Κρασί & φαγητό

Σύμφωνα με μια παλαιότερη ανακοίνωση των καθηγητών Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Λεκάκης και Χρήστος Παπαμιχαήλ δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού μπορούν να εξουδετερώσουν τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στις αρτηρίες.

Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι το ελληνικό κρασί έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, συστατικό που συμβάλλει στη διάσπαση των υποπροϊόντων που προκαλούν τη διαδικασία οξείδωσης του οργανισμού.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι συγκεκριμένα στοιχεία του κρασιού και όχι μόνο η αλκοόλη βοηθούν στην ανάπλαση των αρτηριών. Το στοιχείο εκείνο του καπνού που προκαλεί τη βλάβη στις αρτηρίες είναι ανιχνεύσιμο στον οργανισμό μία ώρα μετά αφού ο καπνιστής έχει σβήσει το τσιγάρο.

Όπως δήλωσαν οι δύο Έλληνες καρδιολόγοι: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας κατέδειξαν ότι δύο ποτήρια κόκκινο κρασί εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Συνεχίζουμε τις έρευνες για να εντοπίσουμε ποιο είναι το ακριβές συστατικό του κόκκινου κρασιού που συμβάλλει σ’ αυτή τη διαδικασία».

Παρόλα αυτά, οι δύο επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τσιγάρο πρέπει να συνοδεύεται και από δύο ποτήρια μαυροδάφνης ή άλλου κόκκινου κρασιού.

Ένας άλλος Έλληνας επιστήμονας, ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, δήλωσε ότι σε ημερήσια βάση ένα ή δύο ποτήρια κρασί αποτελούν ασπίδα για άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη, ασθένεια που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και στην καρδιά. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τρία με τέσσερα ποτήρια κρασί την ημέρα αυξάνουν τους κινδύνους που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ κατά 81% και τα πέντε ποτήρια υπερδιπλασιάζουν τους κινδύνους.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top