Ρυτίδες; Περιττά κιλά; Γήρανση; 5 προβλήματα και οι λύσεις τους

woman.jpg

Θέλεις να χάσεις βάρος και να προστατεύσεις την καρδιά σου; Θέλεις να εξαφανίσεις τις ρυτίδες και να αποκτήσεις νεανικό δέρμα ή γερούς μύες; Δες πώς όλος ο κόσμος συνωμοτεί για να τα καταφέρεις!

 

Το πρόβλημα: ρυτίδες

Η λύση: σπανάκι κα Φασόλια

Χώρα: Αυστραλία

Ερευνητές στην Αυστραλία, Ινδονήσια και Σουηδία ανέλυσαν τις δίαιτες περισσοτέρων από 400 γυναικών και αντρών σε προχωρημένη ηλικία και ανακάλυψαν ότι αυτοί που είχαν τις λιγότερες ρυτίδες κατανάλωναν τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φασόλια. Η αιτία φαίνεται ότι έγκειται στο γεγονός ότι αυτές οι τροφές είναι γεμάτες ουσίες που βοηθούν στην επούλωση των κυττάρων της επιδερμίδας όσο μεγαλώνουμε.

 

Το πρόβλημα: Υπερβολικό βάρος, πίεση

Η λύση: Φυτικές Ίνες

Χώρα: Γαλλία

Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Γάλλοι ερευνητές σύγκριναν πολλές μορφές φυτικών ινών και διαπίστωσαν ότι οι διαφορές κατηγορίες ινών έχουν ευεργετική δράση ενάντια των  καρδιαγγειακών παθήσεων και συγκεκριμένα μπορούν να αναχαιτίσουν τους παράγοντες κινδύνου. Ο δείκτης μάζας σώματος, η αναλογία μέσης-περιφέρειας, τα επίπεδα ομοκυστεϊνης και η πίεση αποτελούν παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς η δράση των φυτικών ινών σε κάθε ένα από αυτούς τους παράγοντες διέφερε ανάλογα με την πηγή των ινών. Έτσι, φυτικές ίνες από δημητριακά συσχετίζονται με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και χαμηλότερη πίεση, ίνες από φρούτα συσχετίζονται με μικρότερη αναλογία μέσης-περιφέρειας, ενώ οι ίνες από τα ξηρούς καρπούς συσχετίζονται με χαμηλότερο βάρος και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

Το πρόβλημα: γήρανση του δέρματος

Η λύση: Γλυκοπατάτες

Προέλευση: Ευρώπη

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι από τους κύριους παράγοντες πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Αλλά οι γλυκοπατάτες μπορούν να καταπολεμήσουν αυτήν την φθορά από τον ήλιο. Ευρωπαίοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρωστικές από τροφές πλούσιες σε β-καρωτίνη όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα μπορούν να αποθηκευτούν κατά ένα τρόπο στο δέρμα προστατεύοντας από τις υπεριώδης ακτίνες του ηλίου.

 

Το πρόβλημα: αδύναμοι μυς

Η λύση: Αμινοξέα

Χώρα: Γαλλία

Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας πέφτει. Αυτό ως ένα σημείο οφείλεται στην απώλεια μυϊκής μάζας. Οι μυς χρησιμοποιούν περισσότερες θερμίδες για την συντήρηση τους, ενώ το λίπος λιγότερες. Όταν λοιπόν χάνουμε μυϊκή μάζα (η απώλεια είναι περίπου 2% κάθε χρόνο μετά τα 40) πέφτει και ο μεταβολικός ρυθμός και ο οργανισμός χρειάζεται λιγότερες θερμίδες. Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια διατροφή που είναι πλούσια στο αμινοξύ λευκίνη, μπορεί να επιβραδύνει αυτή την απώλεια. Έχοντας περισσότερη μυϊκή μάζα, ο ρυθμός μεταβολισμού αυξάνεται. Η διατροφή μας δίνει γύρω στα  4-5 γραμμάρια λευκίνης την ημέρα αλλά για να δούμε αυτή τη δράση πρέπει να καταναλώνουμε 9-10 γραμμάρια την ημέρα. Καλές πηγές λευκίνης είναι τα γαλακτοκομικά, πουλερικά, αυγά, κρέας αλλά και τα φασόλια και το μαύρο ρύζι.

 

Το πρόβλημα: υψηλή χοληστερίνη

Η λύση: Φιστικί Αιγίνης

Χώρα: Ελλάδα

Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή φυτοστερολών, μια σειρά χημικών ουσιών που έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και κάνουν καλό στην καρδιά. Οι ερευνητές έκαναν την πιο μεγάλη ανάλυση περιεκτικότητας φυτοστερολών σε ξηρούς καρπούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα φιστίκια Αιγίνης και οι ηλιόσποροι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα φυτοστερολών συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς που καταναλώνονται συχνά. Μια χούφτα την ημέρα αρκεί για να πάρεις τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

 

Το πρόβλημα: δυσκολίες στον ύπνο

Η λύση : Βανίλια

Χώρα: Γαλλία

Η μυρωδιά της βανίλιας μπορεί να βοηθήσει τα πρόωρα μωρά να κοιμούνται με περισσότερη ασφάλεια, λένε γάλλοι ερευνητές, οι οποίοι εμπότισαν με σταγόνες από λάδι βανίλιας 14 στρώματα σε θερμοκοιτίδες νεογέννητων, καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή των βρεφών. Το απαλό άρωμά της, λοιπόν,  μείωσε τις περιόδους άπνοιας και βραδυκαρδίας των μωρών.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top