9 διάσημες γυναίκες μαθηματικοί και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές

jeshoots-com-5EKw8Z7CgE4-unsplash.jpg

Σίγουρα γνωρίζετε τον Νεύτωνα, τον Αϊνστάιν και τον Τούρινγκ, αλλά τι συμβαίνει με τις γυναίκες μαθηματικούς;

Ακόμα και σήμερα, το 2020, οι λέξεις «γυναίκες» και «μαθηματικά», σπανίως ακούγονται μαζί. Δυστυχώς, κυριαρχεί ακόμα το στερεότυπο ότι ο κόσμος των μαθηματικών είναι αντρικός και ότι δεν χωρούν γυναίκες σε αυτόν.

Προφανώς, τέτοια στερεότυπα βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματικότητα, γι’ αυτό σας ετοιμάσαμε μία λίστα με μερικές από τις καλύτερες γυναίκες μαθηματικούς των οποίων τα επιτεύγματα θα σας καταπλήξουν και θα σας γεμίσουν έμπνευση.

  1. Maryam Mirzakhani, 1977-2017

Η ιρανικής καταγωγής μαθηματικός, σημείωσε σημαντικά επιτεύγματα στη μελέτη της δυναμικής και στη γεωμετρία μαθηματικών αντικειμένων, θεωρία γνωστή με το όνομα «Επιφάνεια Ρίμαν». Η Mirzakhani ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με διδακτορικό από το Χάρβαρντ, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που βραβεύθηκε με Μετάλλιο Φιλντς για την προσφορά της.

  1. Katherine Johnson, 1918 – 2020

Η Katherine ερωτεύθηκε τα μαθηματικά από πολύ μικρή ηλικία και το ταλέντο της επιβραβεύθηκε όταν έπιασε δουλειά στη NASA το 1953, με τη συνεισφορά της στην τροχιακή μηχανική να αποδεικνύεται νευραλγική στα διαστημικά προγράμματα του οργανισμού, όπως η εκτόξευση του Apollo 11. Το 2015, της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Μπαράκ Ομπάμα για την δουλειά της ως μαθηματικός, φυσικός και διαστημικός επιστήμονας όντας μια έγχρωμη γυναίκα.

  1. Dame Mary Lucy Cartwright, 1900-1998

Η βρετανίδα μαθηματικός, ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που μελέτησε την γνωστή σήμερα ως Θεωρία του Χάους. Ήταν επίσης, η πρώτη γυναίκα που βραβεύθηκε με το Μετάλλιο Sylvester, και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ένωσης Μαθηματικών και Πρόεδρος της Μαθηματικής Κοινότητας του Λονδίνου.

Διαβάστε ακόμη

Οι 10 σπουδαιότεροι εφευρέτες της Βιομηχανικής Επανάστασης

  1. Sofia Kovalevskaya, 1850 – 1891

Πρωτοπόρος και γυναίκα-πρότυπο, η Ρωσίδα μαθηματικός ήταν η πρώτη γυναίκα που απέκτησε διδακτορικό στα μαθηματικά, ενώ αργότερα έλαβε παγκόσμια αναγνώριση στις μαθηματικές κοινότητες, χάρη στην έρευνά της στις μερικές διαφορικές εξισώσεις, κερδίζοντας το βραβείο Prix Bordin από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών.

  1. Sophie Germain, 1776 – 1831

Παρά την αντίθετη γνώμη των γονιών της και της κοινωνίας γενικότερα, λόγω του φύλλου της, η Sophie Germain ακολούθησε το πάθος της στα μαθηματικά. Παρόλο που δε μπορούσε να κάνει καριέρα στα μαθηματικά ως γυναίκα εκείνη την εποχή, δεν το έβαλε κάτω και εργάστηκε ανεξάρτητα, πετυχαίνοντας σημαντικές ανακαλύψεις στην θεωρία της ελαστικότητας, και κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Ακαδημίας Επιστημών του Παρισιού.

  1. Marjorie Lee Browne, 1914-1979

Η χαρισματική Αφροαμερικανή μαθηματικός και εκπαιδευτικός, υπήρξε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που έκανε διδακτορικό στα μαθηματικά. Δίδαξε μαθηματικά για περισσότερα από 30 χρόνια, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, του οποίου, το 1951 έγινε πρόεδρος, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση των υπολογιστών στον τομέα της.

  1. Rachel Riley

Η τηλεοπτική παρουσιάστρια Rachel Riley, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από τα 22 της, παίρνει μέρος και παρουσιάζει εκπομπές και τηλεπαιχνίδια που σχετίζονται με την επιστήμη της. Η Riley, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της επισκεπτόταν σχολεία, προσπαθώντας να δώσει έμπνευση στα παιδιά να ασχοληθούν με τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, με την κβαντική μηχανική και το ταξίδι στο χρόνο.

  1. Malala Yousafzai

Κερδίζοντας το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στα 17 της χρόνια, αποτέλεσε το πιο νεαρό άτομο που βραβεύεται με Νόμπελ. Η ακτιβίστρια από το Πακιστάν, αφού εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ των New York Times, απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση ως εκπρόσωπος των δικαιωμάτων των γυναικών προς την εκπαίδευση και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τους «100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο» του περιοδικού Time. Έχει κάνει μαθήματα μαθηματικών και σήμερα σπουδάζει Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

  1. Mayim Bialik

Πιθανότατα την αναγνωρίζετε από την συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά «The Big Bang Theory», αλλά η Αμερικανίδα ηθοποιός, είναι κάτοχος Ph.D στην νευροεπιστήμη στο UCLA από το 2007. Παρά την επιτυχία στην υποκριτική της καριέρα, η Mayim επέμεινε στις σπουδές της και υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα STEM.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top