5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Ισπανική σημαία

61G0xKL3zCL._AC_SL1500_.jpg

Μάθετε άγνωστες πληροφορίες για την Ισπανία και τη σημαία της…

1.

Σημαία με οριζόντιες κόκκινες- κίτρινες- κόκκινες ρίγες με ένα οικόσημο. Εντός της Ισπανίας οι πολίτες μπορούν να επιδεικνύουν τη σημαία δίχως το οικόσημο. Η αναλογία του πλάτους – μήκους της σημαίας είναι 2 προς 3.

2

Πολλά σύμβολα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ισπανία έχουν την προέλευσή τους πριν από αιώνες, όπως μας λέει η παράδοση. Ακόμη και εάν δεν υπάρχουν σε έγγραφα, οι μύθοι που συσχετίζονται με αυτά τα σύμβολα αποτελούν ισχυρές δυνάμεις που συμβάλουν στην εθνική περηφάνια. Για παράδειγμα, το σύμβολο του λιονταριού της Λυών πιθανολογείται ότι χρησιμοποιείτο από την Ρωμαϊκή λεγεώνα τον 1ο αιώνα μχ, και η χρυσή ασπίδα με τις τέσσερις κόκκινες μπάρες παρμένες από το βασίλειο της Αραγονίας και της σύγχρονης Καταλονίας  συσχετίζεται με ένα γεγονός τον 9ο αιώνα στο οποίο ο εγγονός του Καρλομάγνου τίμησε τον κόμη της Βαρκελώνης για τον ηρωισμό του 

3

Κατά τη διάρκεια  της δυναστείας των Bourbon το 17ο και 18ο αιώνα, οι Ισπανικές σημαίες  ήταν γενικά άσπρες και ήταν παραλλαγές του οικόσημου  και συμπεριελάμβαναν , και μεταξύ άλλων ήταν εμπνευσμένες από τις Στήλες του Ηρακλή με το ρητό τους «Περισσότερο πιο πέρα» προκειμένου να αντικατοπτρίσουν τις ανακαλύψεις των Ισπανών εξερευνητών. Ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ έκρινε ότι η Ισπανία είχε ανάγκη από μια σημαία που να ήταν φανερά ευδιάκριτη  από εκείνες των άλλων χωρών Από τις προτάσεις που του είχαν υποβληθεί αυτός επέλεξε άνισες οριζόντιες ρίγες με χρώμα κόκκινο- κίτρινο- κόκκινο με τα εθνικά όπλα κοντά στο κίτρινο κοντά στο κοντάρι της σημαίας. Αυτή καθιερώθηκε το 1785, και από τότε συνέχισε να είναι « η αντιπροσωπευτική σημαία» της Ισπανίας. ( με μόνη εξαίρεση τα έτη 1931- 39 όπου εκεί καθιερώθηκε η σημαία της Ισπανικής  Δημοκρατίας, η οποία .είχε ίσιες οριζόντιες ρίγες με χρώματα το κόκκινο, κίτρινο μώβ) Παρόλο που η βασική σημαία έχει παραμένει η ίδια, η απεικόνιση των όπλων αλλάζει από καιρό σε καιρό προκειμένου να αντικατοπτριστούν οι πολιτικές συνθήκες κάθε φορά.  

4

Η απλή ασπίδα με το στέμμα της  Castile and León εξανεμίστηκε από την Ισπανική σημαία το 1931- στη θέση της καθιερώθηκε  ένα οικόσημο στη σημαία το 1938, στις αρχές του φασιστικού καθεστώτος του Στρατηγού Francisco Franco. Αυτό το οικόσημο περιελάμβανε τον αετό του Αγίου Ιωάννη και το σύμβολο του τόξου των  Falange οπαδών του Franco με το σλόγκαν «ένας, σπουδαίος, ελεύθερος». Αυτό το βασικό μοτίβο τροποποιήθηκε το 1945 και 1977, όμως ο θάνατος του Franco και η αναζωπύρωση της δημοκρατίας στην Ισπανία με τον Βασιλιά Χουάν Κάρλος στην εξουσία απαιτούσε ένα νέο οικόσημο.

5

Το τωρινό σχέδιο χρονολογείται από τις 18 Δεκεμβρίου το1981. Οι βασικές ασπίδες του παλιού, Ισπανικού βασιλείου και οι Στήλες του Ηρακλή διατηρούνται αλλά υπάρχει μαζί και ένα στέμμα που εμφανίζεται ώστε να τιμήσει το ρόλο της μοναρχίας στο σύγχρονο Ισπανικό κράτος.  Tα κόκκινα και χρυσαφί χρώματα αποτελούν παράδοση αλλά δεν έχουν συμβολική σημασία.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top