5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την θεά Άρτεμις

goddess-2774132_960_720.jpg

Γνωρίστε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολύπλοκες θεότητες της ελληνικής μυθολογίας, την θεά Άρτεμις…

Η Άρτεμις ήταν Αρχαία Ελληνική Θεά του κυνηγιού, προστάτιδα του ζωικού και φυτικού κόσμου, της άγριας φύσης, της μητρότητας, της νεότητας, της αγνότητας, του τοκετού και των βρεφών. Στην ελληνική μυθολογία, ήταν η κόρη του Δία και της Λητούς. Αποτελεί μία από τις τρεις παρθένες θεότητες της ελληνικής μυθολογίας, μαζί με την Αθηνά και την Εστία. Συνήθως απεικονίζεται με ένα τόξο και βέλη, ενώ συνδέεται με διάφορα ζώα όπως το ελάφι, τα κυνηγόσκυλα και οι αρκούδες. Στην αρχαία Ελλάδα, λάμβαναν χώρα πολλές τελετές και εκδηλώσεις προς τιμήν της, ενώ υπήρχε και ένας ναός στην Έφεσο αφιερωμένος σε αυτήν, και μάλιστα ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Αυτά είναι 5 ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν γνωρίζατε για την θεά Άρτεμις:

  1. Ήταν η θεά του κυνηγιού και της άγριας φύσης

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, η Άρτεμις ήταν η θεά του κυνηγιού, της άγριας φύσης, των ζώων, του φεγγαριού και της αγνότητας. Το όνομα Άρτεμις προέρχεται από την περσική λέξη «arta» που σημαίνει «σπουδαία, άριστη και αγία». Παρόλο που ήταν θεά της αγνότητας, θεωρούταν μεγάλη μητέρα και συνδεόταν με τη γονιμότητα. Επίσης ήταν προστάτιδα των νεαρών κοριτσιών, ενώ βοηθούσε τις γυναίκες στη γέννα. Κουβαλάει ένα τόξο με βέλη και οδηγεί ένα άρμα από τέσσερα ελάφια με χρυσά κέρατα. Πολλές φορές επίσης απεικονίζεται με μία λύρα.

  1. Ανήκει στους 12 θεούς του Ολύμπου

Η Άρτεμης είναι μία θεά που ανήκει στους 12 Ολύμπιους Θεούς που κατοικούν στην κορυφή του Ολύμπου. Οι Ολύμπιοι ανήκουν σε ένα είδος θεοτήτων τρίτης και τέταρτης γενιάς αθάνατων ειδών και τιμώνται ως οι κυρίαρχοι θεοί του ελληνικού πανθέου. Οι Ολύμπιοι κατάφεραν να γίνουν οι ανώτατοι θεοί, έπειτα από μια δεκαετή, επική μάχη με τους τιτάνες, γνωστή ως Τιτανομαχία. Σε αυτή τη μάχη, ο πατέρας της Άρτεμης, Δίας, οδήγησε τα αδέρφια του στη νίκη εναντίων των Τιτάνων που διατηρούσαν ως τότε την εξουσία.

  1. Η Ντιάνα είναι η αντίστοιχη Άρτεμις της ρωμαϊκής μυθολογίας

Στη ρωμαϊκή μυθολογία, η Ντιάνα θεωρείται η θεά της υπαίθρου, του κυνηγιού, των σταυροδρομιών και του φεγγαριού. Όπως και η Άρτεμις, έτσι και η Ντιάνα λατρευόταν ως θεότητα της γονιμότητας, της γέννας και της άγριας φύσης. Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ποιητή Νεμεσιανό, η Ντιάνα κουβαλούσε ένα τόξο με χρυσά βέλη, και συνοδευόταν από ένα ελάφι. Γεννήθηκε στο νησί της Δήλου, μαζί με τον δίδυμο αδερφό της, Απόλλωνα. Το γεγονός ότι ο ελληνικός πολιτισμός επηρέασε σε καταλυτικό βαθμό τη ρωμαϊκή θρησκεία, η Ντιάνα θεωρούταν σχεδόν η ίδια θεά με την θεά Άρτεμις τον 3ο αιώνα π.Χ.

  1. Ο Ναός της Αρτέμιδος ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου

Είναι γνωστός και ως Αρτεμίσιο και κατασκευάστηκε το 440 π.Χ., και βρισκόταν στην Έφεσο της σημερινής Τουρκίας. Ο ναός ξαναχτίστηκε δύο φορές και στην τελική του μορφή, αποτελούσε ένα από τα 7 Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Τον 7ο αιώνα  π.Κ.Ε., μια πλημμύρα κατέστρεψε τον ναό, ο οποίος κτίστηκε ξανά πιο μεγαλοπρεπής το 550 π.Κ.Ε. Έπειτα, καταστράφηκε ξανά το 356 π.Χ., αυτή τη φορά από τον Ηρόστρατο από την Έφεσο, ο οποίος πυρπόλησε τον ναό για να θυμούνται όλοι το όνομά του, όπως έλεγε ο ίδιος. Ο ναός κτίστηκε εκ νέου για 2η φορά, παίρνοντας την μορφή που εν τέλει τον κατέταξε ανάμεσα στα 7 Θαύματα. Το αρχαιολογικό σημείο του ναού ανακαλύφθηκε το 1869 σε μια ανασκαφή χρηματοδοτούμενη από το Βρετανικό Μουσείο. Σήμερα, μόνο κάποιες βάσεις και ερείπια παραμένουν εκεί, για να θυμίζουν την ύπαρξή του.

  1. Ένας αστεροειδής έχει πάρει το όνομά της

Η Άρτεμις απεικονίζεται σε πάρα πολλούς κλασικούς πίνακες και γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Η θεά συνεχίζει να χρησιμοποιείται από την ποπ κουλτούρα ως το σύμβολο της περιβαλλοντικής συνείδησης και της προστάτιδας της άγριας φύσης, ενώ θα τη δείτε επίσης και σε σειρές της Disney. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1868, ένας Καναδο-αμερικανός αστρονόμος ονόματι Τζέιμς Κρεγκ Γουάτσον, ανακάλυψε έναν μεγάλο αστεροειδή της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών, και τον ονόμασε Άρτεμις.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top