Οι 10 σπουδαιότεροι εφευρέτες της Βιομηχανικής Επανάστασης (Μέρος Α’)

Βιομηχανική-επανάσταση.jpg

Από τον Τόμας Έντισον μέχρι τον Νίκολα Τέσλα, αυτοί οι επιστήμονες διέπρεψαν ο καθένας στο πεδίο του…

Η Βιομηχανική Επανάσταση αποτέλεσε μια τεράστιας σημασίας περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία, η επίδραση της οποίας άλλαξε για πάντα τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος. Ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία, στα μέσα του 18ου αιώνα και εξαπλώθηκε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας της Γερμανίας, μέχρι να φτάσει και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο καταλυτικός παράγοντας πίσω από τη Βιομηχανική Επανάσταση, ήταν οι καινοτομίες και οι εφευρέσεις που συνεχώς πραγματοποιούνταν και έδιναν καύσιμο στην επανάσταση, να ανακαλύπτει συνεχώς νέες διαδικασίες για να αυξήσει την παραγωγικότητα και τους τρόπους διανομής.

Πάμε να δούμε τα πρόσωπα πίσω από αυτές τις εφευρέσεις, τους 10 σπουδαιότερους εφευρέτες της Βιομηχανικής Επανάστασης.

  1. Σερ Ρίτσαρντ Άρκραϊτ

Γεννημένος στο Λάνκασαιρ της Αγγλίας, σε μια φτωχή οικογένεια, ο Ρίτσαρντ Άρκραϊτ εφηύρε το κλωστικό πλαίσιο και θεωρείται ένας από τους πατέρες της Βιομηχανικής Επανάστασης. Στην εποχή του, η αγορά του υφάσματος βασιζόταν κυρίως στην αγροτική βιομηχανία, καθώς το να φτιάξει κανείς ύφασμα, ειδικά από βαμβάκι το οποίο βρισκόταν σε μεγάλη ζήτηση, αποτελούσε μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Οι εφευρέτες της εποχής αγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος θα δημιουργήσει την πρώτη μηχανική λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς γνώριζαν ότι μια τέτοια ανακάλυψη θα έφερνε πλούτη. Με βάση τον ελαττωματικό αργαλειό του Χαργκρέιβς, ο Άρκραϊτ, έπειτα από αρκετά πειράματα, ανακάλυψε το κλωστικό πλαίσιο με το οποίο μπορούσε να κλώθει μεγάλο αριθμό κλωστών.

  1. Τζέιμς Βατ

Από το όνομά του, καταλαβαίνετε όλοι σε ποιο πεδίο βοήθησαν οι εφευρέσεις του συγκεκριμένου. Ο Σκωτσέζος μηχανουργός, μηχανικός και εφευρέτης, τελειοποίησε μια μηχανή του Νιούκομεν, πετυχαίνοντας τον αποχωρισμό του συμπυκνωτή από τον κύλινδρο τον οποίο περιέβαλε με ατμό για την αποφυγή ψύξης. Έπειτα, κατασκεύασε την ατμομηχανή διπλής ενέργειας, που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα και πολλές εφαρμογές, ανοίγοντας τον δρόμο για τη Βιομηχανική Επανάσταση. Προς τιμήν του, η ειδική μονάδα μέτρησης ισχύος, πήρε το όνομά του.

  1. Τζορτζ Στέφενσον

Από μικρή ηλικία ξεχώρισε για το ταλέντο του στη μηχανική, στις επισκευές μηχανών και στους σιδηροδρόμους, στο Νιου Μπερν της Αγγλίας. Εργαζόταν για πολλά χρόνια πάνω στους σιδηροδρόμους προσπαθώντας να βρει μια πατέντα, και το 1825, τα κατάφερε, με την εφεύρεση της ατμάμαξας «Locomotion», που ήταν η πρώτη ατμάμαξα που προσαρμόστηκε σε σιδηρόδρομο μεταφοράς επιβατών. Η ατμάμαξα μπορούσε να ρυμουλκήσει ένα φορτίο άνθρακα και αλευριού 80 τόνων για 14 χιλιόμετρα σε δύο ώρες, φτάνοντας την ταχύτητα των 39 χιλιομέτρων την ώρα. Το 1829 παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή της, με το όνομα «Rocket» και από τότε έγινε κατασκευαστής ατμαμαξών για τους σιδηροδρόμους της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

  1. Έλι Γουίτνεϊ

Γεννημένος στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α., ο Έλι λέγεται ότι παρουσίασε από μικρός μια έφεση στην κατανόηση των μηχανών. Αφού σπούδασε στο Γέιλ και απέτυχε στις προσπάθειές του να γίνει καθηγητής, ο Έλι δέχθηκε μια πρόσκληση για να επισκεφθεί τη φυτεία Mulberry Grove, όπου συνάντησε τον μετέπειτα συνέταιρό του, Φινέα Μίλερ, και εφηύρε την διάσημη εκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού. Μέχρι τότε, ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους γινόταν με το χέρι.

Διαβάστε ακόμη

Τα 5 μεγαλύτερα επιτεύγματα της αρχαίας Αυτοκρατορίας των Ίνκα

  1. Σερ Χένρι Μπέσσεμερ

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Χένρι Μπέσσεμερ υπήρξε δεινός και επιτυχημένος εφευρέτης, θεσπίζοντας τουλάχιστον 129 πατέντες σε διάφορους τομείς. Βέβαια, παρά τον μεγάλο αριθμό των εφευρέσεών του, θα μνημονεύεται για πάντα για την ανακάλυψη του πως να μετατρέπει τον τηγμένο χυτοσίδηρο σε χάλυβα με εμφύσηση οξυγόνου σε έναν κάδο («μεταλλάκτη») επενδυμένο με πυρίμαχα τούβλα. Σήμερα, η ανακάλυψη του Μπέσσεμερ χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την απανθράκωση του χυτοσιδήρου.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top