Γιατί γουργουρίζει η κοιλιά μου;

abdominal-pain-1539337828.jpg

Μήπως το στομάχι σου παράγει συνέχεια ήχους; Δες τι μπορεί να σου συμβαίνει και πότε πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό στομάχι γουργουρητό

Τις περισσότερες φορές οι ήχοι που προέρχονται από το έντερο αποτελούν κομμάτι της φυσιολογικής του λειτουργίας. Σκέψου ότι σε αυτό βρίσκονται διάφορες ποσότητες από υγρά και αέρια.στομάχι γουργουρητό

Το περιεχόμενό που βρίσκεται εκεί μετακινείται περισταλτικά, δηλαδή με ρυθμικά συσπαστικά κύματα που μπορεί να παράγουν γουργουρητά. Όταν αυτοί οι ήχοι είναι δυνατοί και ακούγονται τότε μιλάμε για βορβορυγμούς.

Μια συχνή αιτία για αυτούς είναι η πείνα, αφού η όρεξη για φαγητό θέτει το πεπτικό σύστημα σε λειτουργία. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένες άλλες αιτίες, όπως η μεγαλύτερη παραγωγή αερίων και αυξημένη κινητικότητα του εντέρου λόγω της ύπαρξης παθογόνων βακτηριών ή ιών σε αυτό.

Μια ακόμη αιτία είναι και τα αναθρακούχα αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά περιέχουν ποσότητες διαφόρων οξέων όπως το κιτρικό, και το ανθρακικό που αυξάνει τα επίπεδα αερίων στο γαστρεντερικό. Ως συνέπεια, προκαλούν φούσκωμα λόγω της επίδρασης των οξέων αυτών στα υγρά του στομάχου. Τα αναψυκτικά σε κάποια άτομα είναι πιθανόν να δίνουν μια αίσθηση ανακούφισης από τη δυσπεψία αλλά αυτό συμβαίνει προσωρινά. Από την άλλη αν καταναλώσατε αναψυκτικό με άδειο στομάχι για να νιώσετε φούσκωμα και να αποφύγετε το φαγητό είναι πιθανό λίγη ώρα μετά την κατανάλωση του να νιώσετε το στομάχι σας να “γουργουρίζει” και να νιώθετε πείνα αφού το στομάχι σας θα θέλει ξανά το φαγητό που του στερήσατε.

Οι εντερικοί ήχοι τις περισσότερες φορές δεν εμπνέουν ανησυχία. Αν, όμως, επιμένουν για μέρες και  συνδυάζονται με διάρροια, ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα ή κοιλιακό πόνο θέλουν διερεύνηση.

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό για εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top