Μπορεί η μυρωδιά ενός φαγητού να μου προκαλέσει αλλεργία;

μυρωδιά-αλλεργία.jpg

Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο ίσως αναρωτιέστε αν η μυρωδιά του μπορεί να σας προκαλέσει αλλεργία. Δείτε τι απαντούν οι ειδικοί…

Η μυρωδιά/οσμή του φαγητού δεν περιέχει την πρωτεΐνη, η οποία είναι που προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Κάποιος που είναι αλλεργικός σε ένα συγκεκριμένο φαγητό μπορεί να αισθάνεται άγχος ή άβολα αν το μυρίσει, αλλά δεν θα εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση μυρίζοντας το.

Η μυρωδιά ενός φαγητού, ωστόσο, διαφέρει από την εισπνοή πρωτεϊνών που μεταφέρονται στον αέρα, όπως αυτές που υπάρχουν στον αέρα με το μαγείρεμα (π.χ. μαγείρεμα ψαριού όπου οι πρωτεΐνες βρίσκονται στον ατμό), στη σκόνη του φαγητού που διοχετεύεται στον αέρα (όπως η σκόνη γάλακτος), ή στα τρόφιμα που εισέρχονται στον αέρα από τη σύνθλιψη/άλεσμα (παράδειγμα, ξηροί καρποί).

Η μυρωδιά ενός φαγητού από μόνη της δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Η μυρωδιά προκαλείται από πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), οι οποίες δεν είναι πρωτεΐνες. Για να έχετε αντίδραση, πρέπει να εκτεθείτε στην πρωτεΐνη.

Από την άλλη, η άμεση κατάποση μιας τροφής που προκαλεί αλλεργία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα περισσότερα άτομα με τροφική αλλεργία.

Η κατανόηση του τρόπου αποφυγής της επαφής με ένα τροφικό αλλεργιογόνο θα βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top