Γιατί νιώθω συνεχώς ενοχές; Σπάστε τον κύκλο των ενοχών!

719-feeling-guilty-2.jpg

Ανακαλύψτε 8 αποτελεσματικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να νιώθετε ενοχές…

Διακόψτε το… παιχνίδι των ενοχών

Όταν κάτι πάει στραβά, φυσικά αρχίζουμε ενστικτωδώς να ψάχνουμε ένα άτομο να κατηγορήσουμε – και αυτό το άτομο είναι συχνά ο εαυτός μας. Αλλά το να αισθάνεστε ένοχοι για κάτι σίγουρα δεν θα βοηθήσει την κατάσταση. Θυμηθείτε ότι ο κόσμος είναι περίπλοκος και συχνά μια ολόκληρη σειρά γεγονότων συμβάλουν σε κάτι που μπορεί να πήγε στραβά, εξηγεί ο Fran Walfish, ψυχοθεραπευτής στο Μπέβερλι Χιλς στην Καλιφόρνια και σύμβουλος ψυχικής υγείας σε Γιατρούς. Μην φέρετε (ή εκχωρείτε) όλη την ευθύνη στον εαυτό σας για ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, αλλά αποδεχτείτε ότι συμβαίνουν άσχημα πράγματα, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε. Δοκιμάστε τις παρακάτω επιλογές για να σταματήσετε να νιώθετε ενοχές.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο… ενοχής

Μόλις αρχίσουν να σας εκδηλώνονται συναισθήματα ενοχής, καταγράψτε τα σε ένα χαρτί.Καταγράψτε την ώρα, την ημέρα που σας εκδηλώθηκαν και γιατί αισθάνεστε άσχημα.  Στη συνέχεια, ξεφυλλίστε ξανά τις καταχωρίσεις σας κάθε δύο εβδομάδες.Αναζητήστε τυχόν τάσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να εξηγήσετε τους βασικούς λόγους της ενοχής σας.

Χαρίστε στον εαυτό σας διακοπές

Οι διακοπές δεν είναι καθόλου διακοπές αν ξοδεύετε όλο το χρόνο να σκέφτεστε τι παραγωγικά πράγματα πρέπει να κάνετε όταν επιστρέψετε. Όταν συλλάβετε τον εαυτό σας να κάνει τέτοιου είδους σκέψεις, θυμηθείτε ότι κάνατε ένα διάλειμμα από το άγχος για να χαλαρώσετε και να καθαρίσει το μυαλό σας. Εξάλλου, η απομάκρυνση από το άγχος της καθημερινής σας ρουτίνας είναι ένα πολύ απαραίτητο διάλειμμα που θα σας βοηθήσει να νιώσετε την αίσθηση ανανέωσης που τόσο έχετε ανάγκη.

Προτεραιότητα στον εαυτό σας

Το να δίνετε προτεραιότητα τον εαυτό σας δεν είναι εγωιστικό – είναι υγιές. Μερικές φορές αισθανόμαστε ένοχοι για τη φροντίδα του εαυτού μας, αλλά η φροντίδα του εαυτού σας όχι μόνο είναι σημαντική, αλλά θα σας βοηθήσει να φροντίζετε καλύτερα και τους άλλους, λέει ο Walfish. Θυμάστε το παράδειγμα με τη μάσκα οξυγόνου στο αεροπλάνο; Δεν μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους αν δεν μπορείτε να αναπνέετε πρώτα εσείς.

Διόρθωσε τα λάθη σου

Μερικές φορές ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια κατηγορώντας τους εαυτούς μας για τα λάθη μας από ό,τι θα ξοδεύαμε για να τα διορθώσουμε. Αντί να σπαταλάτε χρόνο να αισθάνεστε ένοχοι, αποδεχτείτε το λάθος σας και κάντε το καλύτερο δυνατό για να το διορθώσετε ή να το κάνετε σωστά την επόμενη φορά. Εάν αισθάνεστε άσχημα που πήγατε στα μαγαζιά αντί να παίξετε έξω με τα παιδιά σας το Σαββατοκύριακο, πάρτε τα στο πάρκο σήμερα το απόγευμα. Ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσουμε τα λάθη μας.

Γίνε φίλος στον εαυτό σου

Ένας τρόπος να συγχωρέσεις τον εαυτό σου είναι να δεις τα λάθη σου από την οπτική γωνία κάποιου άλλο. Προσποιηθείτε ότι ο φίλος σας αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο ζήτημα με σας. Δεν θα θέλατε αυτό το άτομο να νιώσει τα ίδια συναισθήματα που νιώθετε εσείς; Η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα είστε πιο σκληροί με τον εαυτό σας από ό, τι θα περίμενε κανείς. Οπότε επιδείξτε στον εαυτό σας την ίδια επιείκεια που θα δίνατε σε κάποιον τρίτο.

Συνειδητοποιήστε ότι δεν ήταν απαραίτητα λάθος σας

Οι αντιδράσεις άλλων ανθρώπων μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι, ακόμα και όταν δεν κάνατε λάθος.Ίσως χρειάζεστε να χαρίσετε μια ήσυχη μέρα με τον εαυτό σας όταν ένας φίλος σας καλεί να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα τη στιγμή που τα δικά σας προβλήματα στοιβάζουν.Το να λέτε “όχι” δεν είναι κακό, είναι ένας καλός τρόπος για να θέσετε όρια και να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία.Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα μπορέσετε να δώσετε καλύτερες συμβουλές εάν δεν αισθάνεστε τόση πίεση.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Από τη στιγμή που κάνετε ό, τι μπορείτε για να αντιμετωπίσετε σωστά μια κατάσταση σωστή, ήρθε η ώρα να συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Ξεκινήστε κάνοντας διορθώσεις εάν πληγώσατε κάποιον — γράψτε του ένα γράμμα, ζητήστε του συγγνώμη πρόσωπο με πρόσωπο ή δεσμευτείτε να κάνετε μια αλλαγή. Μόλις αισθανθείτε ότι έχετε κάνει ένα θετικό βήμα, θα είναι ευκολότερο να συγχωρήσετε τον εαυτό σας.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top