3 εύκολες ασκήσεις γιόγκα για χαλάρωση και ευεξία

yoga_ref_guide.jpg

Οι εύκολες αυτές ασκήσεις  θα χαλαρώσουν τους σφιγμένοι μύες, θα ξανανιώσει το σώμα σας, θα επανακτήσετε ευλυγισία στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας.

Καλά θα ήταν να βγάλετε το τηλέφωνο και να ξαπλώσετε στο μέρος που μπορείτε να ασκηθείτε με μεγαλύτερη άνεση. Ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον έχει ζωτική σημασία για την εξάσκηση της γιόγκα Μη προσπαθήσετε να υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητές σας παρ΄όλο που μπορείτε να εξασκηθείτε σπίτι σας. Στις σελίδες που ακολουθούν σας προτείνουμε μερικές εύκολες ασκήσεις που θα σας χαρίσουν ευεξία και θα αυξήσουν την ενεργητικότητά σας. Οι ασκήσεις της γιόγκα γυμνάζουν κάθε μέρος του σώματος, τεντώνοντας και εναρμονίζοντας τους μυς και τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη και ολόκληρο το σκελετικό σύστημα. Επιπλέον, λειτουργούν πάνω στα εσωτερικά όργανα, τους αδένες και τα νεύρα, διεγείρουν και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Καθώς αυτές οι ασκήσεις συνδυάζονται με τη σωστή αναπνοή, βοηθούν και στην ομαλή λειτουργία του διαφράγματος, που σχετίζεται άμεσα με τον ψυχισμό του ανθρώπου και την καλή κατάσταση των σπλάχνων. Ακόμα, φέρνουν περισσότερο οξυγόνο στο αίμα και στον εγκέφαλο. Για ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα καλό είναι να βρείτε έναν κατάλληλο δάσκαλο για να σας καθοδηγήσει.

Ο ξυλοκόπος

Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σηκώνοντας τα χέρια σας τα οποία πρέπει να έχετε ενωμένα  με τα δάκτυλα πλεγμένα μεταξύ τους. Εκπνεύστε απότομα από το στόμα κατεβάζοντας τα χέρια με φόρα και περνώντας τα ανάμεσα από τα λυγισμένα και ανοιχτά πόδια σας. Αμέσως μετά με βαθιά εισπνοή σηκώνετε και πάλι τα χέρια πάνω και ορθώνετε το σώμα σας. Επαναλάβετε την άσκηση πέντε φορές.

 

Η έντονα κινητική αυτή άσκηση όταν μάλιστα γίνεται επαναληπτικά  καθαρίζει τους πνεύμονες στέλνοντάς τους περισσότερο οξυγόνο, απομακρύνει την ένταση από την πλάτη , τους ώμους και τον αυχένα και είναι ιδανική για να σας προσφέρει σωματική ευεξία.

 

Είναι ιδανική μετά από πολύωρο κάθισμα για να ξεπιαστείτε αλλά και το πρωί μόλις ξυπνήσετε. Ειδικά αν δουλεύετε σε χώρο που δεν αερίζεται καλά η άσκηση αυτή μετά τη δουλειά σας θα δώσει μια αναζωογονητική «ανάσα» στους πνεύμονες σας.

Όσα φέρνει ο άνεμος

Τεντώστε τα χέρια σας προς τα πάνω έχοντας τα δάκτυλά σας πλεγμένα μεταξύ τους (πάνω από το κεφάλι σας) έτσι ώστε οι παλάμες σας να βλέπουν το ταβάνι ή τον ουρανό. Κάντε πλάγιες κάμψεις δεξιά και αριστερά  Εκπνέοντας κάντε πλάγια κάμψη  δεξιά και εισπνέοντας επανέλθετε στο κέντρο και εκπνέοντας κάντε πλάγια κάμψη αριστερά  Επαναλάβετε πέντε φορές. Την άσκηση αυτή (που λέγεται δέντρο που κουνάει ο άνεμος ) μπορείτε να την κάνετε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά ή καθιστή σε μια καρέκλα. Θα βελτιώσει την αναπνευστική σας ικανότητα, θα αποβάλει την ένταση από τη πλάτη και τους ώμους και θα σας προσφέρει μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια.

 

Μπορείτε να κάνετε την άσκηση αυτή είτε όταν βρίσκεστε στο γραφείο καθώς βοηθάει να αποκτήσετε πνευματική διαύγεια και να ξεπιαστείτε είτε  ακόμη και στον καναπέ του σπιτιού σας όταν βλέπετε τηλεόραση και θέλετε να ξεμουδιάσετε.

Ανάψτε τη λαμπάδα της ζωντάνιας

Μια άσκηση γιόγκα που είναι απλή, εύκολη και πολύ αποτελεσματική είναι η «μισή λαμπάδα». Ξαπλώστε στο πάτωμα βάζοντας τα πόδια σας  όρθια στον τοίχο. Ρυθμίστε την απόσταση της λεκάνης από τον τοίχο έτσι ώστε να μην σας πονάνε τα πόδια σας. Καθίστε σε αυτή τη στάση για δύο λεπτά αναπνέοντας αργά και ρυθμικά αν μπορείτε με τα μάτια κλειστά. Ξεχάστε για λίγο τις έγνοιες και χαλαρώστε. Για να τελειώσετε την άσκηση αυτή κατεβάστε τα πόδια, γυρίστε στο πλάι και ανασηκωθείτε αργά.

Με τη συγκεκριμένη στάση θα τονώσετε και θα ξεκουράσετε την σπονδυλική στήλη ενώ θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα  πόδια  σας  με αποτέλεσμα να τα νοιώσετε πιο ανάλαφρα, ξεκούραστα και έτοιμα να αναλάβουν δράση και πάλι..

Αν μετά από μια κουραστική μέρα που περιλάμβανε ορθοστασία ή πολύ περπάτημα θέλετε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας η στάση αυτή είναι ιδανική.  Ειδικά αν οι υποχρεώσεις σας συνεχίζονται ή έχετε κανονίσει να βγείτε έξω το βράδυ μετά από αυτή την άσκηση θα νοιώσετε ξεκούραστοι και έτοιμοι να περπατήσετε ή ακόμη και να χορέψετε.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top