Foodology: τι προδίδουν οι διατροφικές μας επιλογές

Healthy-eating-tips-for-women-at-401.png

Μάθε τι εκφράζουν οι διατροφικές σου συνήθειες και γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους

 

 Τι εκφράζει η επιθυμία σας για ένα κομμάτι σοκολάτας για το χαρακτήρα σου; Γιατί κάποιες φορές δεν μπορείς να αντισταθείς σε αυτή; Γιατί στο πρώτο ραντεβού ο σύντροφος σου είχε παραγγείλει γαρίδες; Έχεις σκεφτεί ότι η επιλογή αυτή μπορεί να εκφράζει κάτι για τον χαρακτήρα του;  Μια νέα θεωρία υπόσχεται να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τους άλλους και τον εαυτό μας με βάση τις διατροφικές τους ή τις διατροφικές μας επιλογές. Μάθε λοιπόν πως…

 

Τι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για μια τάση που εξαπλώνεται -κυρίως στην Αμερική- η οποία βασίζεται στη θεωρία πως η διατροφική μας συμπεριφορά (από τον τρόπο που παραγγέλνουμε μέχρι το τι ακριβώς τρώμε) υποδηλώνει σημαντικά στοιχεία για την προσωπικότητα μας. Παρατηρώντας λοιπόν και καταγράφοντας τις διατροφικές μας συνήθειες μπορούμε να αποσπάσουμε πολλές πληροφορίες για το χαρακτήρα μας, αλλά και για τον χαρακτήρα των άλλων και να μάθουμε τι ακριβώς εκφράζουν οι εκάστοτε διατροφικές μας επιθυμίες. Από τις διατροφικές επιλογές των φίλων, των συγγενών ή των συναδέλφων μας, μπορούμε -σύμφωνα με τη θεωρία αυτή- να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για αυτούς και να αποσπάσουμε πληροφορίες για τη διάθεση ή την προσωπικότητα τους. 

 

Που μπορεί να σε βοηθήσει


Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η «φαγητολογία» μπορεί να σε βοηθήσει σταδιακά να αποκτήσεις καλύτερη κρίση για τους γύρω σου καθώς και να βελτιώσεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Ακόμη μπορεί να σε βοηθήσει να έρθεις πιό κοντά με τους άλλους και να βελτιώσεις την ερωτική σου σχέση, εφόσον θα είναι πιο εύκολο να κατανοήσεις το έτερον σου ήμισυ. Η «φαγητολογία» μπορεί επίσης να έχει εφαρμογή και στη δουλειά σου, αφού μέσω αυτής, ίσως θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα το χαρακτήρα και την προσωπικότητα των συναδέλφων σου στη δουλειά και να αποκτήσεις αρμονικότερες σχέσεις μαζί τους.

 

Το πρώτο ραντεβού

Η Juliet A. Boghossian, behavioral food expert, συμβουλεύει όλες τις γυναίκες να προσέχουν τη διατροφή συμπεριφορά που υιοθετεί το έτερον τους ήμισυ: «παρατηρήστε λέει τα πάντα στο πρώτο γεύμα μαζί του και θα καταλάβετε το χαρακτήρα του». Αν κάποιος θέλει  να δοκιμάσει ένα νέο πιάτο ή μια νέα γεύση, τότε ίσως αποζητά την περιπέτεια. Αν συνηθίζει παραγγέλνει κάθε φορά το ίδιο φαγητό, ίσως να είναι άνθρωπος της ρουτίνας. Οι ειδικοί της… «φαγητολογίας» μπορούν  ακόμη να χαρακτηρίσουν με πολλούς τρόπους ένα γεύμα, όπως «λιτό», «υγιεινό», «ρομαντικό», «πολυτελές» ή «περιπετειώδες», χαρακτηρίζοντας έτσι κατ΄ επέκταση αναλόγως και εκείνον που το παρήγγειλε. Συνεπώς μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα σχετικά με την προσωπικότητα και τη διάθεση των ανθρώπων με τους οποίους βγαίνεις ραντεβού, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους στο φαγητό.

 

Στη δουλειά

Η «φαγητολογία» μπορεί ακόμη να σου φανεί χρήσιμη και στη δουλειά, αφού θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τους συναδέλφους σου και να αποκαταστήσεις ή να βελτιώσεις τη σχέση που έχεις μαζί τους. Η Juliet A. Boghossian, υποστηρίζει ότι  ακόμη και το πως πλένει κάποιος την κούπα του στο γραφείο, μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία για το χαρακτήρα του.  Αλλά και ο τρόπος που πλένεις τα πιάτα στο σπίτι μπορεί σύμφωνα με την behavioral food expert να εκφράζει το ρόλο που έχεις και στη δουλειά σου. Αν για παράδειγμα αφήνεις τα πιάτα να μαζευτούν στοίβες μέχρι να αποφασίσεις να τα πλύνεις αυτό ίσως να σημαίνει ότι αργείς να πάρεις αποφάσεις και είσαι άνθρωπος αναβλητικός και στο γραφείο.  

 

Ο αντίλογος

Σύμφωνα με τους επικριτές της, η Juliet A. Boghossian ότι απλώς ανακάλυψε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να βγάλει χρήματα, αναγάγοντας τη θεωρία της που βασίζεται σε πολύ απλές στερεότυπες παρατηρήσεις σε επιστήμη. Οι συμβουλές της δεν είναι τίποτα άλλο από ψυχολογία επιπέδου αρχαρίων, υποστηρίζουν πολλοί. Ακόμη οι ειδικοί τονίζουν πως δεν θα πρέπει κανείς να αγνοήσει την κοινή λογική και να βασιστεί μόνο στις διατροφικές επιλογές των άλλων για να διεξάγει συμπεράσματα για το χαρακτήρα τους. Πολλοί επίσης υποστηρίζουν ότι η «φαγητολογία» δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σύνολο συμπερασμάτων, τα οποία όλοι γνωρίζουμε ως ένα βαθμό και ενστικτωδώς τα εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως την προσωπικότητα μας, δεν τη διαμορφώνουν μόνο οι διατροφικές μας επιλογές, με άλλα λόγια δεν είμαστε -ως άνθρωποι- μόνο ό,τι τρώμε αλλά κάτι πολύ παραπάνω και πιο σύνθετο από αυτό. Επομένως είναι πολύ απλοϊκό και ανέφικτο στην ουσία να θεωρήσει κανείς ότι μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την προσωπικότητα κάποιου, βασιζόμενος αποκλειστικά στις επιλογές που κάνει όσον αφορά το φαγητό.  

 

Η «μετάφραση» της επιθυμίας για σοκολάτα

*Σοκολάτα γάλακτος: εκφράζει την επιθυμία για ισορροπία και σταθερότητα

*Αν επιθυμείς έντονα μαύρη σοκολάτα η επιθυμία σου αυτή σημαίνει ίσως ότι αναζητάς έμπνευση, απόλαυση  και ενθουσιασμό.

*Κάποιος που προτιμά τη λεύκη σοκολάτα αναζητάει την τρυφερότητα

*Αν κάποιος επιθυμεί σοκολάτα με ξηρούς καρπούς, μέντα ή και φρούτα, αυτό ίσως να σημαίνει ότι θέλει στην πραγματικότητα να «ξυπνήσει» όλες του τις αισθήσεις.

*Αν από την άλλη προτιμά τις σοκολάτες με γέμιση του αρέσουν οι εκπλήξεις.

 

3 ερωτήσεις για το foodology:

1. Που θα βρω περισσότερες πληροφορίες ;

Στο blog της Juliet A. Boghossian http://food-ology.com/ μπορείς να βρείς περισσότερα στοιχεία για την «φαγητολογία» καθώς και διάφορα τεστ για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και τους άλλους μέσα από τις διατροφικές τους συνήθειες.

2.Μπορώ να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες για να αλλάξω και γω;

Οι ειδικοί που ασχολούνται με τη «φαγητολογία» ισχυρίζονται πως μπορείς αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες να αλλάξεις και ως άνθρωπος και να πετύχεις αυτό που θες αναπτύσσοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την επιτυχία σου. Για παράδειγμα μπορείς να υιοθετήσεις εκείνη τη διατροφική συμπεριφορά που απαιτείται για να αποκτήσεις μεγαλύτερη πειθαρχία, επιδεικνύοντας περισσότερη εγκράτεια στις διατροφικές σου επιθυμίες.

3.Κάθε διατροφική μας συνήθεια σημαίνει κάτι;

Όχι. η «φαγητολογία» μελετά μόνο συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες άξιες παρατήρησης, όπως είναι κάποιες από αυτές που αναφέραμε. Δεν μελετά ακόμη τις διατροφικές μας συνήθειες όταν είμαστε άρρωστοι, στρεσαρισμένοι ή πολύ κουρασμένοι γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις διαφοροποιούνται και μπορεί μην αποδίδουν την πραγματικότητα.    

 

Τι εκφράζουν οι διατροφικές επιθυμίες για το σώμα σου

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν αποκαλύπτουν μόνο κάποια στοιχεία για την προσωπικότητα ή το χαρακτήρα μας, αλλά κάποιες φορές σημαίνουν κάτι και για τον οργανισμό μας. Όλοι μας έχουμε νοιώσει κάποια στιγμή έντονη επιθυμία για ένα σοκολατάκι, άλλες φορές θέλουμε έντονα να φάμε κάτι αλμυρό όπως πατατάκια. Όταν αναζητάτε αλμυρά τρόφιμα το πιο πιθανό είναι να υποφέρετε από ανεπάρκεια κάποιων μεταλλικών στοιχείων. Η πιο συνηθισμένη έλλειψη θρεπτικού συστατικού είναι αυτή του νατρίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες φτωχές σε ασβέστιο, έχουν συχνότερα επιθυμία για αλμυρά φαγητά. Όταν θέλεις μια σοκολάτα, πολλοί υποστηρίζουν ότι πιθανότατα αυτό που αναζητάς στην ουσία είναι να βελτιώσεις τη διάθεση σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς η σοκολάτα συμβάλλει στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, που θεωρείται η ορμόνη της διάθεσης, και είναι πιθανό τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σου εκείνη τη στιγμή να είναι χαμηλά.

 

Δες το αγαπημένο του άθλημα στο… πιάτο του

 

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που όμως δεν σχετίζεται με τη «φαγητολογία», μπορείς να ανακαλύψεις με ποιο άθλημα ασχολείται κάποιος από τις διατροφικές του  επιλογές. Οι δρομείς, για παράδειγμα, επιθυμούν περισσότερο να τρώνε φρούτα, ενώ οι κολυμβητές πιο γλυκά σνακ (λ.χ. μπισκότα), σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο τύπος της άσκησης που κάνουμε ευθύνεται για την όρεξή που έχουμε για συγκεκριμένα φαγητά, με αποτέλεσμα να προτιμάμε τις τροφές εκείνες που αναπληρώνουν κάθε φορά με τον καλύτερο τρόπο την ενέργεια που χάσαμε. Σύμφωνα λοιπόν με τη βρετανική έρευνα, το τρέξιμο ίσως να προκαλεί επιθυμία για φρούτα, ενώ η κολύμβηση για λιγότερο υγιεινά. Όπως υποστηρίζει ο δρ. Ντέιβιντ Στένσελ από το Πανεπιστήμιο Loughborough, οι δρομείς δεν αισθάνονται πείνα μετά την προπόνηση γιατί η προσπάθεια που καταβάλλουν καταστέλλει την ορμόνη της πείνας γρελίνη. Αντίθετα επιθυμούν την κατανάλωση υδαρών τροφών οι οποίες θα ενυδατώσουν τον οργανισμό τους.  Από την άλλη, η κολύμβηση, ενισχύει την όρεξη για πιο λιπαρές τροφές, όπως π.χ. τα μπισκότα ή σοκολάτα. Τα «βάρη», τέλος, δημιουργούν επιθυμία για αμυλούχες τροφές, όπως οι πατάτες και ζυμαρικά.

 

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top