10 απρόσμενα δεδομένα για την ψυχολογία των ζώων

cutest-dog-breeds.jpg

Γνωρίζατε γιατί τα ζώα δεν έχουν σχιζοφρένεια ή ότι μπορεί να πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή; Ανακαλύψτε 10 άγνωστες πληροφορίες για την ψυχολογία των ζώων…

 

Τα ζώα θεωρούνται λιγότερο περίπλοκα από το ανθρώπινο είδος, καθώς ακολουθούν τα ένστικτα τους και δεν έχουν λογική ή τις γνώσεις ενός ανθρώπου. Ωστόσο, η ψυχολογία των ζώων ενδέχεται να μην είναι πάντα όσο απλή νομίζαμε.

Τα 10 δεδομένα

  1. Σχιζοφρένεια

  2. Άνοια

  3. OCD

  4. Τερματισμός εγκυμοσύνης

  5. Κατοικίδιες γάτες ως κορυφαία αρπακτικά

  6. Αμφίβια και φως

  7. Βλέμμα της αγελάδας

  8. Συναισθηματισμός των εντόμων

  9. Στρες ερπετών

  10. Τα κατοικίδια και η ψυχική υγεία των ιδιοκτητών τους

1. Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε ζώα παρά τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό. Αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί τα γονίδια που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου συνδέονται με τα γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα σχιζοφρένειας.

2. Άνοια

Τα περισσότερα ζώα δε ζουν αρκετά χρόνια ώστε να εμφανίσουν ασθένειες όπως η άνοια. Ωστόσο, μια αντίστοιχη ασθένεια έχει παρατηρηθεί στους σκύλους. Πιο συγκεκριμένα, το Σύνδρομο γνωστικής δυσλειτουργίας στους σκύλους είναι μια πάθηση που οδηγεί σε απώλεια μνήμης. Ανάμεσα στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το κατοικίδιο σας είναι οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου του, η επιθετικότητα, η αδιαφορία για τα μέλη της οικογένειας κ.α. Η διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, αλλά και η κοινωνικοποίηση ή μετακίνηση σε νέο περιβάλλον βοηθούν στη βελτίωση της πάθησης.

3. OCD

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή φαίνεται πως δε συναντάται μόνο στους ανθρώπους. Μελέτες έχουν δείξει πως οι σκύλοι αναπτύσσουν ψυχαναγκασμούς παρόμοιους με αυτούς των ανθρώπων. Για παράδειγμα, το μασούλημα στις πατούσες ή το πιπίλισμα στις κουβέρτες είναι χαρακτηριστικές ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές σκύλων.

4. Τερματισμός εγκυμοσύνης

Μια πλευρά του μητρικού ενστίκτου στο ζωικό βασίλειο είναι η υπερπροστατευτικότητα και η αυτοθυσία τους μπροστά στα μικρά τους, όπως έχουμε δει σε σχετικά ντοκιμαντέρ και αμέτρητα βίντεο στο YouTube. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην ψυχολογία των ζώων.

Το 2012 παρατηρήθηκε πως οι geladas, είδος πιθήκου στην Αιθιοπία, μόλις αντιληφθούν την ύπαρξη ενός νέου αρσενικού στην αγέλη τερματίζουν μόνες τους τις εγκυμοσύνες τους υπό την απειλή κινδύνου.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Bruce Effect και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1959 σε ποντίκια, όταν η Dr Hilda Bruce παρατήρησε πως όταν έβαλε ένα νέο αρσενικό ανάμεσα στα θηλυκά, εκείνα τερμάτιζαν συνεχόμενα τις εγκυμοσύνες τους.

5. Κατοικίδιες γάτες ως κορυφαία αρπακτικά

Είναι μάλλον γνωστό πως οι γάτες είναι ένας από τους μεγαλύτερους κυνηγούς του ζωικού βασιλείου.

Ωστόσο, αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε είναι πως οι γάτες σκοτώνουν άλλα ζώα όπως πτηνά, έντομα και τρωκτικά σε ποσοστό αντίστοιχο των κορυφαίων αρπακτικών.

Κι αυτό δε συμβαίνει καν για λόγους επιβίωσης τις περισσότερες φορές, αφού οι γάτες σκοτώνουν περισσότερο λόγω της ανάγκης τους για κυνήγι.

Αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί αν οι ιδιοκτήτες γάτων πρόσθεταν λίγο κρέας στη διατροφή των κατοικίδιων τους ή με το να παίζουν μαζί τους παιχνίδια που προσομοιώνουν τη διαδικασία του κυνηγιού για πέντε ως δέκα λεπτά καθημερινά.

6. Αμφίβια και φως

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2019 σε 36 νυχτόβιους φρύνους, αποδείχτηκε πως η ύπαρξη τεχνητού φωτός από μια λάμπα ή κάποιον εξωτερικό φωτισμό επηρέασε τα αμφίβια σε μεγάλο βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως άλλαξε ο μεταβολισμός τους, καθώς και η πρόσληψη οξυγόνου τους, ενώ μειώθηκε η δραστηριότητά τους λόγω της σύγχυσης που τους προκλήθηκε για το αν ήταν μέρα ή νύχτα.

7. Βλέμμα της αγελάδας

Για τον άνθρωπο, το βλέμμα με τα ορθάνοιχτα, γουρλωμένα μάτια προδίδει το φόβο ή την έκπληξη του.

Για τις αγελάδες πρόκειται για το βλέμμα που έχουν όταν νιώθουν χαρούμενες.

Μελέτη που βασίστηκε στην παρατήρηση 13 αγελάδων για δύο μήνες, μέσα στο 2015, έδειξε πως όταν οι αγελάδες λαμβάνουν φροντίδα ή δέχονται χάδια, το λευκό των ματιών τους είναι πολύ περισσότερο ορατό, αποδεικνύοντας τη χαρά και την ευχαρίστησή τους.

8. Συναισθηματισμός των εντόμων

Είναι επιστημονικά γνωστό πως τα έντομα δεν έχουν καν εγκέφαλο, αλλά μικρές συστάδες κυττάρων στο σώμα τους για να ελέγχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Επομένως, χωρίς εγκέφαλο, τί συμβαίνει με τον συναισθηματικό κόσμο τους;

Το 2016, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με αντικείμενο της μέλισσες, που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση πολύχρωμων λουλουδιών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν από τη μία γαλαζοπράσινα λουλούδια στα οποία προστέθηκε ένα υγρό από ζάχαρη και από την άλλη κίτρινα λουλούδια με λιγότερη ποσότητα υγρού ζάχαρης.

Οι μέλισσες φάνηκαν να προτιμούν τα γαλαζοπράσινα λουλούδια ώστε να ανταμειφθούν με έξτρα ζάχαρη, ενώ όταν ήταν τα κίτρινα λουλούδια αυτά με τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, οι μέλισσες έδειξαν την προτίμησή τους σε αυτά. Ωστόσο, όταν τους χορηγηθήκε χημικό που μπλόκαρε τη ροή της ντοπαμίνης, τότε οι μέλισσες έχασαν το ενδιαφέρον τους προς τα λουλούδια με τη ζάχαρη.

9. Στρες ερπετών

Αντίστοιχη με την εσφαλμένη εικόνα μας πως τα έντομα δε βιώνουν συναισθήματα, είναι και η εικόνα που έχουμε για τα έντομα. Όμως, η πραγματικότητα φαίνεται πως απέχει αρκετά. Οι πρώτες μελέτες για τη συμπεριφορά των ερπετών δημοσιεύτηκαν το 1967 από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, σύμφωνα με τις οποίες τα ερπετά έδειξαν διάθεση για παιχνίδι, καθώς και γονεϊκά ένστικτα.

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα του βιολόγου Clifford Warwick, τα ερπετά βιώνουν έντονο στρες όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Συγκεκριμένα, εκδηλώνουν ανορεξία ή έχουν την τάση να κρύβουν το κεφάλι τους, ενώ εμφανίζουν αλλαγές στο μέγεθος του σώματός τους ή στις αποχρώσεις του δέρματός τους.

10. Τα κατοικίδια και η ψυχική υγεία των ιδιοκτητών τους

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως η ζωή με κατοικίδια ζώα είναι ευεργετική για την υγεία μας. Πράγματι, μελέτη που πραγματοποίησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός American Heart Association, το 2019, έδειξε πως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων βελτίωσαν την υγεία τους λόγω των συχνών περιπάτων τους μαζί τους. Ωστόσο, όσον αφορά την ψυχική μας υγεία, τα ευρήματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά από τον Independent, δεν υπήρξε καμία ένδειξη πως τα κατοικίδια ζώα βελτιώνουν την ψυχική υγεία των ιδιοκτητών τους ή βελτιώνουν την κατάθλιψη, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν παλαιότερες μελέτες.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 πιο τεμπέλικα ζώα του πλανήτη

Τα 10 πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα ζώα της Αφρικής

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top