Τα 10 πιο τεμπέλικα ζώα του πλανήτη

treeshrew.jpg

Είναι αυτό που λέμε βαριούνται που ζουν, ωστόσο, είναι απαραίτητες στο οικοσύστημα.

Αυτές είναι οι 10 πιο τεμπέλικες και νωχελικές μορφές  ζωής του κόσμου

Τα 10 ζώα

  1. Καρχαρίας της Γροιλανδίας

  2. Εφημερόπτερα

  3. Βραδύποδες

  4. Pen-tailed treeshrew

  5. Τριχωτός αρμαδίλος

  6. Ναόβια

  7. Φεγγαρόψαρο

  8. Κακάπο

  9. Μυοτονικές κατσίκες

  10. Ολμ

1. Καρχαρίας της Γροιλανδίας

Θα περίμενε κανείς πως ως καρχαρίας, αυτό το πλάσμα θα είχε μια ιδιαίτερα έντονη μορφή ζωής. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως σε πολλές περιπτώσεις ζει για περίπου 500 χρόνια. Κι όμως, ο καρχαρίας της Γροιλανδίας χρειάζεται 150 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει την αναπαραγωγική ωριμότητα, μεγαλώνει μόλις ένα εκατοστό κάθε χρόνο, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο αργά πλάσματα στη γη.

2. Εφημερόπτερα

Όπως πολλά έντομα, τα εφημερόπτερα περνούν από πολλά στάδια στη ζωή τους. Αφού το αυγό εκκολαφθεί, το έντομο ζει στο νερό για περίπου δύο ημέρες, έως ότου δηλαδή φτάσει στην ωριμότητα. Ωστόσο, ως «ενήλικας», το εφημερόπτερο μπορεί να ζήσει έως και μόλις δύο ημέρες, ενώ δεν έχει καν στόμα για να τραφεί, επομένως η μόνη του… απασχόληση είναι να αναπαραχθεί και ο ίδιος κύκλος να αρχίσει ξανά.

3. Βραδύποδες

Αρκετά δημοφιλείς για τους αργούς ρυθμούς τους, οι βραδύποδες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους πάνω στα δέντρα και επισκέπτονται το έδαφος μόνο μια φορά την εβδομάδα. Τρέφονται από κλαδιά και φύλλα, χρειάζονται μερικές ημέρες για να χωνέψουν χάρη στον εξαιρετικά αργό μεταβολισμό τους, κοιμούνται περίπου 15 ώρες την ημέρα, ενώ το τραχύ τους τρίχωμα γίνεται συχνά «καταφύγιο» για σκαθάρια και κατσαρίδες. Αυτό το τελευταίο θυμηθείτε το σε περίπτωση που θελήσετε ποτέ να αγκαλιάσετε έναν βραδύποδα.

4. Pen-tailed treeshrew

Το συγκεκριμένο πλάσμα συναντάται στη Νοτιοανατολική Ασία και κυρίως στη Μαλαισία, μοιάζει με αρουραίο ή σκίουρο και ακολουθεί μάλλον την πιο περιορισμένη διατροφή στον κόσμο της πανίδας. Συγκεκριμένα, τρέφεται από το νέκταρ που προέρχεται από τα μπουμπούκια των φοινίκων, ενώ ξοδεύει περίπου 138 λεπτά κάθε νύχτα για να πιει το νέκταρ. Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο νέκταρ εμπεριέχει 3,8% αλκοόλ, κάνοντας το συγκεκριμένο ζωάκι αυτό που λέμε party animal.

5. Τριχωτός αρμαδίλος

Αν οι γάτες θεωρούνται τεμπέλες επειδή κοιμούνται 12 με 16 ώρες την ημέρα, τότε ο αρμαδίλος θα πρέπει να ανακηρυχθεί βασιλιάς της τεμπελιάς με ύπνο που φτάνει κατά μέσο όρο τις 20 ώρες. Ωστόσο, αυτό ισχύει για την περίπτωση που ζει σε εργαστηριακές συνθήκες και δε χρειάζεται να αναζητήσει την τροφή του, επομένως στη φύση μπορεί να είναι κάπως πιο ενεργητικός.

6. Ναόβια

Με διαφορά η μικρότερη μορφή ζωής στη Γη, τα ναόβια έγιναν συχνά αντικείμενο μελέτης καθώς λόγω του μεγέθους τους αμφισβητούνταν ακόμα και η ύπαρξή τους. Για να καταλάβουμε περίπου πόσο μικρά είναι φτάνει να σκεφτούμε πως ένα βακτήριο e.coli ισούται σε μέγεθος με 150 ναόβια.

7. Φεγγαρόψαρο

Είναι γενικότερα γνωστό πως όλα τα πλάσματα στη Γη συνεισφέρουν με κάποιον τρόπο στη φύση. Ωστόσο, στην περίπτωση του φεγγαρόψαρου μάλλον αυτό δεν ισχύει. Με όψη σαν τεράστιου προσώπου, έχει το μέγεθος σχεδόν ενός αυτοκινήτου, τρέφεται από πλαγκτόν και φύκια, ενώ δεν είναι το ιδανικό για τροφή, καθώς δεν εμπεριέχει θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον, εξαιτίας του μεγέθους και της αλλόκοτης μορφής του, δεν είναι εξαιρετικά έμπειρος κολυμβητής. Στην πραγματικότητα, απλώς κινείται μέσα στο νερό, ενώ θεωρείται εξαιρετικά γόνιμο αφού παράγει περίπου 300 αυγά.

8. Κακάπο

Το σπάνιο αυτό πτηνό είναι δυστυχώς υπό εξαφάνιση, καθώς μόλις 150-200 κακάπο είναι ακόμα ζωντανά. Σε αυτό φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο τα φυσικά του χαρακτηριστικά που δεν το κάνουν ιδιαίτερα ανθεκτικό στη φύση. Συγκεκριμένα, τα κακάπο δεν πετούν, γεγονός που δεν τα προστατεύει ιδιαίτερα από τα αρπακτικά, καθώς τα δυνατά τους πόδια δεν αρκούν για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο. Παλαιότερα στη Νέα Ζηλανδία, όπου ζουν τα κακάπο, αυτό δεν ήταν πρόβλημα, καθώς η χώρα αυτή δεν είναι κατεξοχήν πατρίδα των αρπακτικών. Ωστόσο, εξαιτίας της εμφάνισης σκύλων και γάτων στη χώρα, πολλά κακάπο δεν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως αναπαράγονται κάθε λίγα χρόνια δε βοηθάει στην επιβίωσή τους.

9. Μυοτονικές κατσίκες

 Μία από τις πιο ιδιαίτερες μορφές ζωές, οι μυοτονικές κατσίκες καταρρέουν κάθε φορά που τρομάζουν, μένοντας ακίνητες, ανάσκελα για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για κανονική «λιποθυμία», αφού η κατσίκα δε χάνει τις αισθήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περίεργης αντίδρασης, αλλά οι μύες της σκληραίνουν και είναι αδύνατο να χαλαρώσουν μετά την ξαφνική κίνηση και την απότομη σύσπαση. Μπορεί αυτό να είναι κάτι που δε συμβαίνει σε όλες τις κατσίκες του είδους, αλλά παραμένει ένα καλό παράδειγμα του πόσο περίπλοκα εύθραυστη είναι πολλές φορές η φύση.

10. Ολμ

Είδος σαλαμάνδρας, τα ολμ ζουν σε υπόγειες, σκοτεινές σπηλιές, επομένως είναι αρκετά σπάνιο για τον άνθρωπο να τα συναντήσει. Όταν μεγαλώσουν φτάνουν στο μέγεθος μιας πατούσας, ενώ δεν κάνουν απολύτως τίποτα, συμπεριλαμβανομένου του να φάνε. Για την ακρίβεια, μπροστά σε μια καμήλα που μπορεί να αντέξει 40 ημέρες χωρίς νερό ή σε μια αράχνη που αντέχει αρκετές εβδομάδες χωρίς τροφή, τα ολμ θα γελούσαν ειρωνικά. Ζώντας σε εργαστηριακές συνθήκες, τα πλάσματα αυτά έχουν καταφέρει να επιβιώσουν χωρίς απολύτως καμία τροφή για πάνω από 12 χρόνια. Ακόμη, λόγω του φυσικού τους περιβάλλοντος σε σπηλιές, η όρασή τους είναι αρκετά περιορισμένη, ενώ είναι αρκετά δύσκολο να μελετηθούν από ερευνητές εξαιτίας του γεγονότος πως αναγεννούν τα χαμένα άκρα τους, τα οποία ενδεχομένως να πάρουν οι ερευνητές ως αντικείμενο μελέτης, όπως συμβαίνει με άλλα αμφίβια.

Δείτε ακόμα:

8 είδη ζώων που δεν μπορεί να εξημερώσει ο άνθρωπος

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top