9 κινήσεις που πρέπει να κάνετε αν ξυπνήσετε με στομαχόπονο

joel-overbeck-4KuGRj1De1U-unsplash.jpg

Ο στομαχόπονος αν και είναι ένα σύμπτωμα που κάνει την εμφάνισή του αρκετά συχνά, δύσκολα αναγνωρίζεται η αιτία του. Αυτά είναι τα βήματα που θα σας απαλύνουν τον πόνο.

Οι 9 κινήσεις

  1. Επισκεφθείτε την τουαλέτα

  2. Καλέστε τον γιατρό

  3. Ρωτήστε τους ανθρώπους που φάγανε το ίδιο γεύμα με εσάς

  4. Πάρτε πρωινό

  5. Ελαττώστε τον καφέ

  6. Κάντε γυμναστική

  7. Πάρτε χάπι για το φούσκωμα

  8. Εφαρμόστε μια θερμαντική κομπρέσα

  9. Δοκιμάστε ένα σπιτικό γιατροσόφι

1.Επισκεφθείτε την τουαλέτα

Το να βρείτε ακριβώς την αιτία που βρίσκεται πίσω από έναν στομαχόπονο ίσως αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Αν πονάτε όμως, στην κάτω κοιλιακή χώρα, τότε ίσως πάσχετε από Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το να ξυπνάτε με στομαχόπονο το πρωί, είναι ένα σημάδι ότι το πεπτικό σας σύστημα έχει ενεργοποιηθεί, επομένως μια επίσκεψη στην τουαλέτα, ίσως λύσει το πρόβλημά σας. Αμέσως μόλις ενεργηθείτε, πιθανότατα ο πόνος θα αρχίσει να υποχωρεί.

2. Καλέστε τον γιατρό

Εφόσον ο στομαχόπονος αποτελεί ένα αρκετά ευρύ σύμπτωμα με πάρα πολλών ειδών αιτίες, μια κλήση στον γιατρό σας σίγουρα θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Ανάλογα με το που πονάτε και την ένταση του πόνου, ο γιατρός μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα για το τι μπορεί να έχετε ακριβώς, και να σας συμβουλεύσει αν πρόκειται για κάτι επείγον, που θα σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφθείτε ένα νοσοκομείο, ή να σας γράψει κάποια φάρμακα για θεραπεία. Η οπτική ενός γιατρού είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, αν θέλετε να μάθετε τι βρίσκεται πίσω από τον στομαχόπονό σας.

3. Ρωτήστε τους ανθρώπους που φάγανε το ίδιο γεύμα με εσάς

Μήπως υποπτεύεστε ότι πάσχετε από τροφική δηλητηρίαση; Βγήκατε σε κάποιο εστιατόριο και το επόμενο πρωί σας έπιασε στομαχόπονος; Ίσως να ευθύνεται το γεύμα που καταναλώσατε. Ρωτήστε τους φίλους ή τα συγγενικά σας πρόσωπα που έφαγαν το ίδιο γεύμα μαζί σας, αν παρουσιάζουν και εκείνοι τα ίδια συμπτώματα. Αν ναι, τότε πιθανότατα πάθατε όντως τροφική δηλητηρίαση.

Διαβάστε ακόμα: Στομάχι: Πώς λειτουργεί το πιο πολύπλοκο εργαστήριο του οργανισμού

4. Πάρτε πρωινό

Δεν χρειάζεται να παραλείψετε το πρωινό όταν πονάει το στομάχι σας. Το να βάλετε κάτι στο στόμα σας το πρωί, ίσως βοηθήσει ενάντια στον στομαχόπονο. Προτιμήστε όμως, να μην καταναλώσετε κάτι βαρύ, όπως ένα σάντουιτς με αυγό, αλλά τροφές που χωνεύονται πιο εύκολα, όπως μια φέτα ψωμί με μέλι.

5. Ελαττώστε τον καφέ

Αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ξυπνάτε συχνά με πόνους στο στομάχι, σκεφτείτε να μειώσετε ή να κόψετε τελείως τον καφέ. Η καφεΐνη δεν βοηθάει στην καλή πέψη, καθώς χαλαρώνει την πίεση της βαλβίδας μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, διευκολύνοντας έτσι στο υγρό του στομάχου να ανέβει προς τα πάνω. Δοκιμάστε να ελαττώσετε τον καφέ για μία εβδομάδα και αν δείτε ότι ο πόνος μειώνεται, τότε σίγουρα ευθύνεται το αγαπημένο σας ρόφημα.

6. Κάντε γυμναστική

Η σωματική άσκηση βοηθάει πολύ τη διαδικασία της πέψης, οπότε καλό είναι να συνεχίσετε την καθημερινή γυμναστική αν πονάει το στομάχι σας μετά τον ύπνο. Βέβαια, μην το παρακάνετε, ειδικά αν ο πόνος είναι αβάσταχτος. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας αμέσως, πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε σκληρά.

7. Πάρτε χάπι για το φούσκωμα

Ένα χάπι για το φούσκωμα, ίσως αποδειχθεί σωτήριο σε περιπτώσεις στομαχόπονου, ειδικά αν νιώθετε ήδη φουσκωμένοι μετά από ένα γεύμα.

8. Εφαρμόστε μια θερμαντική κομπρέσα

Μια κομπρέσα θα σας ανακουφίσει σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό ακόμα και σε έναν έντονο στομαχόπονο.

9. Δοκιμάστε ένα σπιτικό γιατροσόφι

Το λάδι μέντας, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς ανακουφίζουν από τον πόνο του φουσκώματος. Οι τροφές αυτές βοηθούν το στομάχι να απορροφήσει αποτελεσματικότερα το φαγητό. Προσέξτε όμως, καθώς αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η μέντα ίσως χειροτερέψει την κατάστασή σας, γι’ αυτό καλό είναι να την αποφύγετε.

Δ. ΓολεγόςPhoto by Joel Overbeck on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top