Τα 5 μεγαλύτερα επιτεύγματα της αρχαίας Αυτοκρατορίας των Ίνκα

Αυτοκρατορία-των-Ίνκα.jpg

Τι κατάφερε η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της Προκολομβιανής εποχής; Δεν τα γνωρίζετε όλα για την αυτοκρατορία των Ίνκα!

Ο όρος «Ίνκα» σημαίνει ηγέτης ή άρχοντας στα Κέτσουα, την κύρια γλώσσα που χρησιμοποιούταν στην Αυτοκρατορία των Ίνκα. Παρόλο που αρχικά αναφερόταν στην κυρίαρχη κοινωνική τάξη της αυτοκρατορίας, αργότερα, όταν έγινε η Ισπανική κατάκτηση, χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει όλους τους κατοίκους της αυτοκρατορίας. Ο πολιτισμός των Ίνκα άνθισε κατά τον 15ο αιώνα, στην Προκολομβιανή εποχή, και αποτελούταν από σπουδαίους αρχιτέκτονες και μηχανικούς, οι οποίοι κατασκεύασαν μερικά από τα πιο θαυμαστά κτίσματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ένα από αυτά, το Μάτσου Πίτσου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα Επτά Θαύματα του κόσμου, ενώ οι Ίνκα έχτισαν και πολύ ανεπτυγμένα υδραγωγεία και συστήματα αποχέτευσης.

Αυτά είναι 5 από τα μεγαλύτερά τους επιτεύγματα.

  1. Οι Ίνκα αποτελούσαν την μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην Προκολομβιανή Αμερική

Ο Πολιτισμός των Άνδεων, που υπολογίζεται ότι αναπτύχθηκε περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ., θεωρείται ο πρώτος πολιτισμός στη Νότια Αμερική. Οι Ίνκα τότε, ήταν μια αγροτική φυλή που αποτελούσαν μέρος του πολιτισμού των Άνδεων και κατοικούσαν στην περιοχή που βρίσκεται το σημερινό Περού. Στα μέσα του 15ου αιώνα, ο ηγεμόνας των Ίνκα, Πατσακούτι, ξεκίνησε μια σειρά κατακτητικών πολέμων, οι οποίοι συνεχίστηκαν από τους διαδόχους του, με σκοπό να ενώσουν την πλειονότητα των φυλών των Άνδεων κάτω από την κεντρική Αυτοκρατορία των Ίνκα. Στην πιο επιτυχημένη περίοδό της, η Αυτοκρατορία των Ίνκα κάλυπτε γεωγραφικά σχεδόν όλο το σημερινό Περού, τη Χιλή, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία καθώς και τη βορειοδυτική Αργεντινή και την νοτιοδυτική Κολομβία. Δηλαδή της ανήκαν 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα με έναν πληθυσμό περίπου 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθιστώντας την, την πιο μεγάλη Αυτοκρατορία της Προκολομβιανής Αμερικής.

Διαβάστε ακόμη

23 ιστορικά δεδομένα που σίγουρα δεν γνωρίζατε ότι συνδέονται

  1. Σημείωσαν θαυμαστά επιτεύγματα στον τομέα της μηχανικής και της υδραυλικής

Οι Ίνκα δημιούργησαν εντυπωσιακές κατασκευές που θεωρούνταν πολύ προχωρημένες για την εποχή τους. Κανάλια, σιντριβάνια, υδραγωγεία και συστήματα αποχέτευσης αποτελούν μόνο μερικά από τα σπουδαία κτίσματα που δημιούργησαν, και χάρη σε αυτά παρείχαν φρέσκο νερό σε όλες τις πόλεις τους. Μερικά από τα υδραγωγεία που χτίστηκαν εκείνη την εποχή, χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα, μερικούς αιώνες μετά την κατασκευή τους.

  1. Η αρχιτεκτονική τους έχει να επιδείξει μερικά από τα καλύτερα πετρόκτιστα της αρχαιότητας

Οι Ίνκα φημίζονταν για τις ικανότητές τους στην αρχιτεκτονική, καθώς δημιούργησαν μερικές από τις αρτιότερες πετρόκτιστες κατασκευές της αρχαιότητας. Κατασκεύαζαν πέτρινους τοίχους χρησιμοποιώντας πέτρες κομμένες με τόση ακρίβεια που δεν χρειάζονταν κονίαμα για να σταθούν μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς κατάφερναν να ενώσουν με τόση ακρίβεια πέτρες και βράχους που μπορεί να ζύγιζαν μέχρι και 100 τόνους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ακριβής εξήγηση. Τα κτίσματά τους επίσης διαθέτουν εξαιρετική αντισεισμική προστασία, και δείχνουν να αντιστέκονται στην υψηλή σεισμική δραστηριότητα της περιοχής για πάνω από 500 χρόνια.

  1. Έχτισαν το Μάτσου Πίτσου, ένα από τα Επτά Θαύματα του κόσμου

Οι Ίνκα έχτισαν πολλές σημαντικές πόλεις, οι περισσότερες εκ των οποίων καταστράφηκαν από τους Ισπανούς κατακτητές. Μία από τις πόλεις που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους Ισπανούς, ήταν το Μάτσου Πίτσου, το οποίο ανακαλύφθηκε ξανά το 1911. Είναι τοποθετημένο στη ράχη ενός βουνού στα 2.430 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε ως τόπος κατοικίας του ηγεμόνα Πατσακούτι και αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό υπόδειγμα της ικανότητας των Ίνκα στην μηχανική τέχνη και ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε σήμερα. Περιλαμβάνει πολλά σημαντικά μνημεία όπως ο Ναός του Ήλιου, η Ιντιουατάνα (τεράστιος γρανιτένιος λίθος που χρησιμοποιούνταν για αστρονομικές παρατηρήσεις) και το συγκρότημα του Κόνδορα ή των Φυλακών.

  1. Διαχειρίζονταν επιτυχώς μια αχανή αυτοκρατορία χωρίς χρήματα και εσωτερική οικονομία

Οι Ίνκα δεν χρησιμοποιούσαν χρήματα ως αντάλλαγμα για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, ενώ δεν συνεργάζονταν με αγορές από άλλες περιοχές. Οι ντόπιοι αγρότες της αυτοκρατορίας έκαναν τη δουλειά τους αλλά τους επιτρεπόταν να κρατήσουν μόνο το ένα  κομμάτι της ποσότητας που παρήγαγαν, με τα υπόλοιπα δύο κομμάτια να ανήκουν στην κυβέρνηση για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία της Αυτοκρατορίας καθώς και την υποστήριξη των θρησκευτικών ηγετών. Όλοι οι ενήλικοι άντρες υπήκοοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν δουλειές για το δημόσιο, σε άμεση συνάρτηση με τα προσωπικά ταλέντα του καθενός. Τα κτίσματά τους, για παράδειγμα, αποτελούν προϊόν αυτής της υποχρεωτικής εργασίας. Ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση των Ίνκα τους παρείχε ασφάλεια, φαγητό, κατοικία, ρουχισμό, μόρφωση κ.ά. Το οικονομικό σύστημα των Ίνκα, που λειτουργούσε χωρίς συνάλλαγμα και με μια εσωτερική αγοραστική οικονομία, αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένο αφού κατάφερε να διατηρήσει και να αναπτύξει μια τεράστια Αυτοκρατορία σαν αυτή.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top