Τα 10 ζώα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

859.jpg

Αυτή είναι η λίστα με τα μακροβιότερα ζώα που ανάλογα και με τις συνθήκες ζουν τόσα χρόνια όσα δεν μπορείτε να φανταστείτε!

 

Τα ζώα που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον σπάνια πλησιάζουν τη μέγιστη δυνατή ηλικία τους λόγω των αυξημένων κινδύνων, όπως είναι η θνησιμότητα κατά τη γέννηση, οι ασθένειες, τα αρπακτικά, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι καταστροφές των ενδιαιτημάτων τους ή ο ανταγωνισμός για τρόφιμα και καταφύγιο.

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τα ζώα που υπό ιδανικές συνθήκες ζουν πάρα πολλά χρόνια.

Τα 10 ζώα

  1. Μακάο (Μακώ)

  2. Αφρικανικός ελέφαντας

  3. Χέλι Longfin

  4. Γιγαντιαία χελώνα Γκαλαπάγκος

  5. Αχινός της Ερυθράς Θάλασσας

  6. Ψάρια Koi

  7. Φάλαινα της Γροιλανδίας (ή Τοξοκέφαλη φάλαινα)

  8. Καρχαρίας της Γροιλανδίας

  9. Μύδια Quahog

  10. Αθάνατη μέδουσα

1. Μακάο (Μακώ)

Αναγνωρίσιμα από τα έντονα, φανταχτερά φτερά τους, τα μακώ ανήκουν στην οικογένεια των παπαγάλων. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και, στο σωστό περιβάλλον, μπορούν να ζήσουν έως 60 έως 80 ετών. Ζουν σε τροπικά δάση και τρέφονται με ξηρούς καρπούς και σπόρους. Δυστυχώς, όμως, η πλειονότητα αυτών των όμορφων πουλιών απειλούνται όταν ζουν στην άγρια ​​φύση, ενώ πολλά έχουν ήδη εξαφανιστεί λόγω της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους, αλλά και του παράνομου εμπορίου τους ως κατοικίδια ζώα.

2. Αφρικανικός ελέφαντας

Οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι τα μεγαλύτερα χερσαία ζώα με μέση διάρκεια ζωής τα 70 έτη.  Πάντως, οι ειδικοί μπορούν να διαπιστώσουν την ηλικία τους, λόγω διάφορων χαρακτηριστικών τους, όπως το μέγεθος ή ο αριθμός των δοντιών τους, το οποίο είναι μια διαδικασία που απαιτεί δεξιότητες παρατήρησης και πολλή πρακτική. Οι θηλυκοί ελέφαντες φτάνουν την αναπαραγωγική ηλικία περίπου στα 10 με 12 έτη και ενδέχεται να παραμείνουν γόνιμες για το υπόλοιπο της ζωής τους, ενώ μπορούν να γεννήσουν περίπου 7 μωρά συνολικά με την εγκυμοσύνη τους να διαρκεί 22 μήνες, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από μια ανθρώπινη εγκυμοσύνη.

3. Χέλι Longfin

Τα χέλια Longfin συνήθως φτάνουν έως τα 60 έτη, αν και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους έχει αγγίξει το ρεκόρ των 106 ετών. Ζουν στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε ρεύματα γλυκού νερού πριν μεταναστεύσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό για αναπαραγωγή. Αυτό συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή τους, αφού πεθαίνουν μετά την αναπαραγωγή. Αναπτύσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού μεγαλώνουν μόνο 1-2 εκατοστά κάθε χρόνο, ενώ τα θηλυκά μπορεί να φτάσουν το εντυπωσιακό μήκος των 73 έως 156 εκατοστών.

4. Γιγαντιαία χελώνα Γκαλαπάγκος

Το αξιοσημείωτο μέγεθός των γιγαντιαίων χελωνών Galapagos είναι ευρέως γνωστό. Ωστόσο, εντυπωσιακή είναι επίσης και η ηλικία τους, αφού μπορούν να ζήσουν για πάνω από 100 έτη, με τις παλαιότερες χελώνες να φτάνουν τα 152 χρόνια. Ο Μοναχικός Τζορτζ ήταν η τελευταία χελώνα στα νησιά Πίντα και για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξε το πιο σπάνιο πλάσμα του κόσμου. Πέθανε το 2012 σε ηλικία περίπου 100 ετών. Όπως πολλά από τα ζώα που περιλαμβάνονται στη λίστα μας, οι γιγάντιες χελώνες έχουν πολύ αργό ρυθμό ζωής, παίζουν στο γρασίδι και τη βλάστηση, απολαμβάνουν τον ήλιο και ξεκουράζονται για έως και 16 ώρες την ημέρα.

5. Αχινός της Ερυθράς Θάλασσας

Οι συγκεκριμένοι αχινοί πιστεύεται ότι είναι σχεδόν αθάνατοι, καθώς είναι γνωστό ότι ζουν για πάνω από 200 χρόνια χωρίς σημάδια γήρανσης. Είναι πολύ πιο πιθανό να θανατωθούν από αρπακτικά πάρα ο θάνατός τους να σχετίζεται από κάποια πάθηση λόγω ηλικίας, ενώ ένας 100χρονος αχινός είναι εξίσου υγιής και ικανός να αναπαραχθεί όσο ένας νεαρός αχινός. Η εύρεση της ηλικίας αυτών των ακανθωτών εχινοδέρμων γίνεται δυνατή, μετρώντας τα επίπεδα του άνθρακα-14, μια διαδικασία γνωστή ως ραδιοανθρακική χρονολόγηση.

6. Ψάρια Koi

Η μέση διάρκεια ζωής των Ιαπωνικών Koi είναι περίπου 40 χρόνια, αν και μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο στις σωστές συνθήκες. Ένα συγκεκριμένο koi, η Hanako, έφτασε στην εντυπωσιακή ηλικία των 226 ετών όταν πέθανε το 1977. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να εκτιμήσουν την ηλικία της, μετρώντας τους δακτυλίους ανάπτυξης στο δέρμα της.

7. Φάλαινα της Γροιλανδίας (ή Τοξοκέφαλη φάλαινα)

Οι τοξοκέφαλες φάλαινες μπορούν να ζήσουν για πάνω από 200 χρόνια, δηλαδή περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να διαπιστωθεί η ηλικία τους, καθώς περνούν τη ζωή τους στην Αρκτική και την Υποαρκτική και μπορούν να επιζήσουν πολύ περισσότερο από τους ερευνητές που τις μελετούν. Ένας τρόπος για να υπολογιστεί η ηλικία τους είναι το DNA, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι φάλαινες μπορούν να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 268 ετών.

8. Καρχαρίας της Γροιλανδίας

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι το σπονδυλωτό με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφού ζουν για 300 έως 500 χρόνια. Κινούνται και αναπτύσσονται πολύ αργά, μεγαλώνουν περίπου ένα εκατοστό κάθε χρόνο, ενώ τα θηλυκά μπορεί να φτάσουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα ανάμεσα στα 100 με 150 έτη, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε πως μένουν για πάντα παιδιά. Παρά το τεράστιο μέγεθος και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους, το συγκεκριμένο είδος αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες εδώ και χρόνια, ενώ μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο εκτίμησης της ηλικίας τους, δηλαδή μέσω του ραδιοάνθρακα από τους ιστούς των ματιών τους.

9. Μύδια Quahog

Το «Ocean Quahogs» είναι βρώσιμα μύδια με εντυπωσιακή διάρκεια ζωής. Πολλά από αυτά θα γιορτάσουν τα 400α γενέθλιά τους, ενώ το γηραιότερο κατείχε το ρεκόρ των 507 ετών, όταν πιάστηκε στα ανοικτά της Ισλανδίας το 2006. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν την ηλικία μετρώντας δακτυλίους ανάπτυξης στο κέλυφος, τρόπος παρόμοιος με τον τρόπο μέτρησης της ηλικίας των δέντρων, ενώ ο τρόπος με τον οποίο σχηματίζονται τα κελύφη με την πάροδο του χρόνου, δείχνει στους επιστήμονες πώς έχουν αλλάξει οι ωκεανοί όλα αυτά τα χρόνια.

10. Αθάνατη μέδουσα

Μπορείτε να φανταστείτε πως θα ήταν η αθανασία; Ο άνθρωπος να φτάνει στα γηρατειά και στη συνέχεια αντί να πεθαίνει, να επιστρέφει και να ξεκινάει ξανά ως μωρό; Για την αθάνατη μέδουσα, αυτή είναι η πραγματική ζωή. Αυτά τα εκπληκτικά ζώα ξεκινούν τη ζωή τους ως προνύμφες και στροβιλίζονται στον ωκεανό. Στη συνέχεια εγκαθίστανται στον πυθμένα της θάλασσας και γίνονται στατικοί πολύποδες πριν μετατραπούν σε μέδουσες που κολυμπούν. Όλα φυσιολογικά ως εδώ. Ωστόσο, εάν σε οποιοδήποτε στάδιο οι αθάνατες μέδουσες τραυματιστούν ή πιεστούν από τις αλλαγές στο περιβάλλον τους, μπορούν να πάνε πίσω στο στάδιο του πολύποδα και να ξεκινήσουν ξανά. Και μπορούν να το κάνουν αυτό ξανά και ξανά. Εκτός αν γίνουν δείπνο για άλλα ζώα.

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 πιο τεμπέλικα ζώα του πλανήτη

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top