Τα 10 πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα ζώα της Αφρικής

fidi-1.png

Δεν θα θέλατε να τα συναντήσετε από κοντά… Αυτά είναι τα 10 πιο θανατηφόρα ζώα της Αφρικής

10 Αφρικανικός ελέφαντας

Οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι τα πιο σεβαστά ζώα της αφρικανικής άγριας φύσης. Αυτοί οι ευγενικοί γίγαντες είναι γνωστοί για τη νοημοσύνη, τη δύναμη και τον κοινωνικούς τους δεσμούς. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα μεγαλύτερα χερσαία είδη στον κόσμο μπορούν να συμπεριφέρονται με απρόβλεπτο τρόπο και να ποδοπατήσουν τους ανθρώπους μέχρι θανάτου. Οι μεγαλύτεροι ελέφαντες και τα νεότερα αρσενικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και ενδέχεται να επιτεθούν ακόμη και αν δεν προκληθούν εάν δεν έχουν καλή διάθεση. Οι αφρικανικοί ελέφαντες ήταν γνωστό ότι σκότωναν ανθρώπους στο παρελθόν. Πολλές από τις επιθέσεις από αυτούς τους ελέφαντες αναφέρονται συχνά από μέρη με ιστορικό λαθροθηρίας ελέφαντα ή σε μέρη όπου ο βιότοπος των ελεφάντων έχει υποβαθμιστεί, φέρνοντας αυτά τα ζώα σε στενή επαφή με τους ανθρώπους.

9 Αφρικανικός ρινόκερος

 

Ο αφρικανικός ρινόκερος, όπως και άλλα μεγάλα φυτοφάγα ζώα, είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό ζώο. Παρά το τεράστιο μέγεθός του (δεύτερο σε μέγεθος μετά τον ελέφαντα), μπορεί να τρέξει με εκπληκτικές ταχύτητες και μπορεί ακόμη και να ανατρέψει ένα αυτοκίνητο με τη φυσική του δύναμη. Οι ρινόκεροι έχουν κακή όραση αλλά δυνατή όσφρηση και συχνά η παρουσία οσμών που μυρίζουν σαν τον άνθρωπο θα μπορούσε εύκολα να ερεθίσει έναν ρινόκερο και να τον προκαλέσει να επιτεθεί στους ανθρώπους ή στα οχήματά τους. Μόλις ένας ρινόκερος επιτεθεί, υπάρχει λίγα που μπορεί να κάνει κάποιος, εκτός από το να μετρήσει τις τελευταίες στιγμές του στον κόσμο. Έτσι, οι επισκέπτες συμβουλεύονται πάντα να μένουν σε αξιοσέβαστες αποστάσεις από αυτά τα ζώα και να μην κάνουν τίποτα για να τραβήξουν την προσοχή τους. Οι μητέρες ρινόκεροι προστατεύουν πολύ τα μικρά τους και μπορούν εύκολα να επιτεθούν σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε φαίνεται να απειλεί την ασφάλεια των απογόνων τους. Ωστόσο, παρά τους κινδύνους που ενέχουν αυτά τα ζώα για τον άνθρωπο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι για αυτά τα ζώα.

8 Αφρικανικό λιοντάρι

 

Ο κορυφαίος θηρευτής της αφρικανικής άγριας φύσης, το αφρικανικό λιοντάρι είναι ένας από τους πιο δεινούς θηρευτές που ζουν σήμερα εκεί. Αυτά τα ζώα μπορούν εύκολα να προσπεράσουν πολλά μεγάλα ζώα, όπως τα βουβάλια ή τις ζέβρες και να τα σκοτώσουν χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές αρπακτικές δεξιότητές τους. Επομένως, οι άνθρωποι δεν ταιριάζουν με αυτά τα μεγάλα και ισχυρά πλάσματα. Κάθε χρόνο στην Αφρική, περισσότεροι από 100 θάνατοι ανθρώπων προκαλούνται από λιοντάρια. Υπήρξαν, επίσης, μερικές περιπτώσεις τουριστών ή ξεναγών που σκοτώθηκαν από λιοντάρια κατά τη διάρκεια σαφάρι στην άγρια φύση. Ωστόσο, στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η απροσεξία εκ μέρους των τουριστών ή των τουριστικών εταιρειών έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτές τις επιθέσεις από τα λιοντάρια. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι αν και οι άνθρωποι δεν είναι το φυσικό θήραμα των αφρικανικών λιονταριών, ένα πεινασμένο λιοντάρι μπορεί να μην έχει μια δεύτερη σκέψη πριν επιτεθεί σε έναν ευάλωτο άνθρωπο για να ικανοποιήσει την πείνα του. Έτσι, η παραμονή σε ασφαλές μέρος και η τήρηση των κανόνων της ζούγκλας είναι τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε.

7 Το μαύρο Mamba

Το μαύρο mamba είναι ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φίδι που ενδημεί στην υποσαχάρια Αφρική. Αυτό το φίδι θεωρείται ως το πιο θανατηφόρο φίδι στον κόσμο, ενώ οφείλει το όνομά του από περιοχή στην ενδοχώρα της Αυστραλίας. Το φίδι είναι μακρύ, γρήγορο και έχει αναπτυγμένη όραση. Δραστηριοποιείται την ημέρα και είναι τόσο επιθετικό όσο και θηρευτής. Ζει σε δασικές εκτάσεις, σαβάνα και βραχώδεις πλαγιές εντός του εύρους του. Αρκετοί παράγοντες κάνουν το μαύρο mamba ένα από τα πιο επικίνδυνα ζώα της Αφρικής. Είναι ικανό να χτυπήσει σε ένα σημαντικό εύρος και μπορεί να καταφέρει μια σειρά διαδοχικών δαγκωμάτων με απίστευτη ταχύτητα. Το δηλητήριο αυτού του φιδιού αποτελείται από ισχυρές νευροτοξίνες που εξαπλώνονται γρήγορα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Το δηλητήριο προκαλεί μια γρήγορη εμφάνιση συμπτωμάτων στο θύμα και στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε θάνατο, εάν η θεραπεία δεν προσφερθεί αμέσως. Ένα μαύρο mamba παράγει αρκετό δηλητήριο σε ένα μόνο δάγκωμα για να σκοτώσει 10 ενήλικα ανθρώπινα όντα. Έτσι, στη Νότια Αφρική, οι ντόπιοι αναφέρονται στο δάγκωμα του μαύρου mamba ως «φιλί του θανάτου».

Ωστόσο, παρά όλα τα τρομακτικά γεγονότα που σχετίζονται με το φίδι γενικά προσπαθεί να αποφύγει τους ανθρώπους και δεν επιτίθεται αν δεν νιώσει ευάλωτο.

6 Μεγάλος Λευκός Καρχαρίας

 

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο ζώο στα παράκτια ύδατα της ηπείρου. Είναι υπεύθυνος για την πλειονότητα των θανατηφόρων απρόκλητων επιθέσεων καρχαρία στους ανθρώπους. Αυτοί οι καρχαρίες συνήθως δεν θεωρούν τους ανθρώπους ως λεία και στις περισσότερες περιπτώσεις, απλώς δαγκώνουν έναν άνθρωπο για να τον δοκιμάσουν και μετά φεύγουν. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν το νερό είναι σκοτεινό και ο καρχαρίας δεν μπορεί να αναγνωρίσει σωστά το φυσικό θήραμά του από άλλα κινούμενα αντικείμενα. Συνήθως, οι άνθρωποι καταφέρνουν να διαφύγουν πριν ο καρχαρίας ξαναγυρίσει. Ωστόσο, εάν το δάγκωμα είναι δυνατό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική απώλεια αίματος και στο θάνατο του θύματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες επιτίθενται στον άνθρωπο για να τον φάνε.

5Αφρικανικός Βούβαλος

 

Είναι ένα από τα είδη «Big Five» της Αφρικής. Συχνά θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο ζώο της Αφρικής, αν και οι ίδιοι ισχυρισμοί υπάρχουν και για τον ιπποπόταμο ή τον κροκόδειλο του Νείλου. Αναφέρεται ότι σκοτώνει πάνω από 200 άτομα κάθε χρόνο στην ήπειρο. Αποκαλείται, λοιπόν, συχνά «Μαύρος Θάνατος» ή «χήρα». Το μεγάλο ζώο έχει λίγους θηρευτές, με εξαίρεση τα λιοντάρια και τους μεγάλους κροκόδειλους. Τα βουβάλια μένουν σε μεγάλα κοπάδια που μπορεί να είναι αρκετά φοβιστικά για ένα αρπακτικό. Δεν είναι ασυνήθιστες οι περιπτώσεις ζώων που κυνηγούν κάποιο αρπακτικό. Είναι ένα από τα αγαπημένα ζώα των κυνηγών τροπαίων, ενώ είναι γνωστό ότι επιτίθενται σε κυνηγούς που τα καταδιώκουν. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις, η πράξη αυτοάμυνας του βουβάλου είναι απολύτως δικαιολογημένη.

4Puff Adder

 

Είναι το πιο επικίνδυνο φίδι που βρίσκεται στην Αφρική. Αυτό το δηλητηριώδες φίδι βρίσκεται σε ολόκληρη την ήπειρο, με εξαίρεση το τροπικό δάσος και τις περιοχές της σαβάνας. Το δηλητήριο του είναι κυτταροτοξικό και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η συχνή εμφάνιση του φιδιού, το ισχυρό δηλητήριό του, τα μεγάλα δόντια, το μεγάλο του μέγεθος, οι καλές δυνατότητες καμουφλάζ σε συνδυασμό με τη συνήθεια των κατοίκων να περπατούν από μονοπάτια κάνει τους ανθρώπους εύκολα επιρρεπείς σε επιθέσεις από τον αθροιστή ριπών. Αυτά τα φίδια είναι υπεύθυνα για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από δάγκωμα φιδιού στην ήπειρο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από το δάγκωμα του μαύρου mamba.

3 Κροκόδειλος του Νείλου

Οι επιθέσεις κροκοδείλων στην Αφρική ευθύνονται για εκατοντάδες θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο. Ο κροκόδειλος του Νείλου, γνωστός για την επιθετική του φύση, ενώ εμπλέκεται στις περισσότερες από τις θανατηφόρες επιθέσεις σε ανθρώπους. Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις επιθέσεις πραγματοποιούνται σε μικρές, αγροτικές και απομακρυσμένες κοινότητες, δεν καταγράφονται. Περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ αυτών των επιθέσεων κροκοδείλων στην Αφρική έχουν θανατηφόρο αποτέλεσμα. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες λόγω του μικρότερου μεγέθους τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιθέσεις των κροκοδείλων συμβαίνουν συχνότερα στη θερμότερη περίοδο του έτους λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των κροκοδείλων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν είναι όλοι οι κροκόδειλοι επιθετικοί ή δεν θα κυνηγήσουν τον άνθρωπο για τροφή. Ωστόσο, ο μεγάλος φόβος που προκαλούν συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να τους κυνηγούν. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των κροκοδείλων.

2 Ιπποπόταμος

Παρόλο που τείνουμε πάντα να ονομάζουμε τα αιλουροειδή ως τα πιο επικίνδυνα πλάσματα του δάσους, η πραγματικότητα είναι διαφορετική! Στην Αφρική, ο ιπποπόταμος θεωρείται το πιο επικίνδυνο θηλαστικό. Αν και από τη φύση του είναι φυτοφάγο ζώο, οι ιπποπόταμοι είναι γνωστό ότι σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο είδος της Αφρικής. Τα ζώα αυτά είναι γνωστά για την εξαιρετικά διεκδικητική και επιθετική συμπεριφορά τους. Το τεράστιο μέγεθος τους  (το τρίτο μεγαλύτερο θηλαστικό στον κόσμο με αρσενικά που ζυγίζουν περίπου 3.300 λίβρες), τα αιχμηρά δόντια και η ευκινησία τους στην ξηρά και στο νερό, τα καθιστούν τα πιο φοβερά ζώα που μπορεί να συναντήσετε στην Αφρική. Οι αρσενικοί ιπποπόταμοι υπερασπίζονται έντονα τα εδάφη τους, ενώ οι γυναίκες φρουρούν επιθετικά τα μωρά τους. Αυτά τα ζώα μπορούν επίσης να τρέξουν με ταχύτητα πάνω από 20 μίλια την ώρα.

1 Κουνούπι

 

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στην Αφρική. Το 2015, το 90% των παγκόσμιων κρουσμάτων ελονοσίας και το 92% των θανάτων που οφείλονται στην ελονοσία αναφέρθηκαν από την Αφρικανική Περιφέρεια. Αποτέλεσμα; Το οικονομικό πλήγμα που προκαλεί η ελονοσία δρα ως εμπόδιο στην οικονομική πρόοδο των αφρικανικών εθνών. Εκτιμάται ότι προκαλεί μια απώλεια 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην οικονομική παραγωγικότητα της Αφρικής. Το 40% των κρατικών δαπανών στα αφρικανικά έθνη που πλήττονται από την ελονοσία προορίζεται για τη διαχείριση ασθενειών. Η ελονοσία παραλύει, επίσης, την οικονομία της χώρας, εμποδίζοντας εκατομμύρια ενήλικες να ολοκληρώσουν μια εργασία λόγω των εξουθενωτικών συμπτωμάτων της. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως αναιμία ή εγκεφαλική βλάβη. Για πολλούς Αφρικανούς, το τελικό αποτέλεσμα είναι ο θάνατος.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top