Οι πολιτικά συνειδητοποιημένοι πολίτες είναι λιγότερο ευτυχισμένοι σύμφωνα με έρευνα

diadilosi.png

Είναι η άγνοια και η αδιαφορία ευδαιμονία; Μάλλον ναι υποστηρίζουν οι ειδικοί καθώς οι πολιτικά συνειδητοποιημένοι πολίτες φαίνονται λιγότερο ευτυχισμένοι.

Οι πολιτικά συνειδητοποιημένοι πολίτες είναι πιο δυστυχισμένοι λένε οι ειδικοί. Ψυχολόγοι ερευνητές στη Φινλανδία δημιούργησαν μια αξιολόγηση για να βοηθήσουν στη μέτρηση της δέσμευσης ενός ατόμου στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και έκαναν μερικά εκπληκτικά ευρήματα στον φινλανδικό πληθυσμό – συμπεριλαμβανομένης μιας αρνητικής συσχέτισης μεταξύ προοδευτικών ιδανικών και επιπέδων ευτυχίας.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Scandinavian Journal of Psychology,  υποδηλώνουν ότι και άλλα δυτικά έθνη μπορεί να δουν παρόμοια μοτίβα στους κοινωνικά συνειδητοποιημένους πολίτες τους.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Scandinavian Journal of Psychology, υποδηλώνουν ότι και άλλα δυτικά έθνη μπορεί να δουν παρόμοια μοτίβα στους κοινωνικά συνειδητοποιημένους πολίτες τους.

Ο συγγραφέας της μελέτης Oskari Lahtinen, ανώτερος ερευνητής στο εμβληματικό κέντρο έρευνας INVEST στο Πανεπιστήμιο του Turku, παρατήρησε ότι:

«Αυτή η συζήτηση ήταν σε μεγάλο βαθμό χωρίς δεδομένα και επομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήσιμη ερώτηση να μελετηθεί πόσο διαδεδομένες είναι αυτές οι συμπεριφορές», συνέχισε.

«Δεν υπήρχε αξιόπιστο και έγκυρο όργανο πριν από τη μελέτη για την αξιολόγηση της έκτασης και της επικράτησης αυτών των στάσεων σε διαφορετικούς πληθυσμούς, γι’ αυτό άρχισα να αναπτύσσω ένα».

Η ερευνητική τους τροχιά περιελάμβανε εκτενή ανάγνωση για τον διατομεακό φεμινισμό, τη θεωρία της κριτικής φυλής, τη θεωρία queer και άλλους σχετικούς ακαδημαϊκούς κλάδους που σχετίζονται την κριτική κοινωνική δικαιοσύνη, αναφέρει το PsyPost.

Η πιλοτική έρευνα περιελάμβανε 851 ενήλικες συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονταν με το Πανεπιστήμιο του Τούρκου. Μετά τη βελτίωση της αρχικής κλίμακας, η μελέτη επεκτάθηκε σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό εθνικό δείγμα 5.000 συμμετεχόντων, που διανεμήθηκε μέσω της Helsingin Sanomat, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας.

Τα ευρήματα

Στο τέλος, η τελική τους Κλίμακα Στάσης Κριτικής Κοινωνικής Δικαιοσύνης προσδιόρισε επτά αληθοφάνεια αφυπνισμένων ανθρώπων:

Η πιλοτική έρευνα περιελάμβανε 851 ενήλικες συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονταν με το Πανεπιστήμιο του Τούρκου. Μετά τη βελτίωση της αρχικής κλίμακας, η μελέτη επεκτάθηκε σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό εθνικό δείγμα 5.000 συμμετεχόντων, που διανεμήθηκε μέσω της Helsingin Sanomat, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας.

Στο τέλος, η τελική τους Κλίμακα Στάσης Κριτικής Κοινωνικής Δικαιοσύνης προσδιόρισε επτά σημεία των αφυπνισμένων ανθρώπων:

  • «Εάν οι λευκοί έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο εισοδήματος από τους μαύρους, αυτό οφείλεται στον ρατσισμό».
  • «Οι λίστες ανάγνωσης των πανεπιστημίων θα πρέπει να περιλαμβάνουν λιγότερους λευκούς ή Ευρωπαίους συγγραφείς».
  • «Οι μικροεπιθέσεις θα πρέπει να αμφισβητούνται συχνά και ενεργά».
  • «Οι τρανς* γυναίκες που ανταγωνίζονται γυναίκες στον αθλητισμό δεν βοηθούν τα δικαιώματα των γυναικών». (αντίστροφη βαθμολογία)
  • «Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε περισσότερο για το χρώμα του δέρματος των ανθρώπων».
  • «Ένας λευκός δεν μπορεί να καταλάβει πώς ένας μαύρος νιώθει εξίσου καλά με έναν άλλο μαύρο».
  • “Ένα μέλος μιας προνομιακής ομάδας μπορεί να υιοθετήσει χαρακτηριστικά ή πολιτιστικά στοιχεία μιας λιγότερο προνομιούχου ομάδας.” (αντίστροφη βαθμολογία).

Το πιο ανησυχητικό εύρημα ήταν η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και συμφωνίας με την κλίμακα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν υψηλό επιπολασμό άγχους και κατάθλιψης σε άτομα που πιστεύουν τη δήλωση «Αν οι λευκοί έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο εισόδημα από τους μαύρους, αυτό οφείλεται στον ρατσισμό».

Ευρύτερα, διαπίστωσαν ότι όσοι αναγνωρίστηκαν από τους εαυτούς τους ως αριστεροί ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν χαμηλότερη ψυχική ευεξία.

Το συμπέρασμα

«Οι μελέτες ήταν αρκετά ισχυρές με μέγεθος δείγματος πάνω από 5.000 και καλές ψυχομετρικές ιδιότητες», είπε ο Lahtinen.

«Ωστόσο, η κλίμακα θα πρέπει να επικυρωθεί σε δείγματα της Βόρειας Αμερικής για να γνωρίζουμε πώς εκδηλώνονται αυτές οι στάσεις εκεί.

Ενθαρρύνω τους συναδέλφους στις Ηνωμένες Πολιτείες να μελετήσουν την επικράτηση αυτών των στάσεων στη χώρα από την οποία προέρχονται».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top