Πώς θα προστατεύσετε το smartphone σας: 5 κανόνες

omid-armin-AGRtDoZlpYw-unsplash.jpg

Αυτοί οι κανόνες προστασίας και τα tips θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε το κινητό σας από κακόβουλα λογισμικά και hackers.

Σήμερα, τα smartphones έχουν καταλάβει τη ζωή μας. Αναλογιστείτε πόσες ευαίσθητες πληροφορίες γνωρίζουν για εσάς: τον τραπεζικό σας λογαριασμό, τις κοινωνικές σας σχέσεις, τις συνήθειες σας κ.ο.κ. Γι’ αυτό, η προστασία και η ασφάλεια του smartphone σας από hackers και ιούς που προσπαθούν να κλέψουν πολύτιμες πληροφορίες και προσωπικά σας στοιχεία, είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οι βασικές αρχές της προστασίας ενός smartphone

  • Προστασία απέναντι στους ιούς

  • Ιδιωτικότητα

  • Ασφάλεια

  • Συλλογή προσωπικών δεδομένων

Οι 5 κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε:

  1. Αγνοήστε τα spam μηνύματα

Οι χάκερς και οι ψηφιακοί «ληστές» γενικότερα, έχουν βρει πολύ δημιουργικούς τρόπους να σας ξεγελάσουν. Σας στέλνουν μηνύματα ή ειδοποιήσεις που ισχυρίζονται ότι κολλήσατε κάποιο ιό και πρέπει να κατεβάσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να προστατευθείτε. Μην το κάνετε, πιθανότατα αυτό το πρόγραμμα είναι που θα κολλήσει τον ιό στο κινητό σας. Κλήσεις από άγνωστους αριθμούς, είναι επίσης ένα φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, κατά το οποίο οι χάκερς προσπαθούν να σας κάνουν να τους καλέσετε πίσω, έτσι ώστε να σας κλέψουν χρήματα. Μην ανοίγετε κανένα spam μήνυμα και τηλέφωνο χωρίς να γνωρίζετε από που είναι.

  1. Κατεβάστε ένα πρόγραμμα antivirus

Το γνωρίζατε ότι ακόμα και τα iPhone, παρόλο που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κίνδυνος να κολλήσουν ιό, πλέον μπορούν; Οι χρήστες Android ήδη γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι πρέπει να έχουν εγκατεστημένο ένα antivirus στο κινητό τους, αλλά τώρα πρέπει να ασχοληθούν με αυτό το θέμα και οι χρήστες της Apple. Οι ιοί που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι πολλοί και είναι απαραίτητο να έχετε ένα καλό antivirus για να προστατεύει τη συσκευή σας από εξωτερικούς κινδύνους.

  1. Ασφαλίστε τα μηνύματά σας

Η ιδιωτικότητα και το να μην μπορεί να βλέπει ο καθένας, τα μηνύματά σας, είναι ένα νευραλγικό κομμάτι της προστασίας ενός smartphone. Δυστυχώς, οι εφαρμογές-κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως το Messenger και το WhatsApp δεν θεωρούνται αξιόπιστα όσον αφορά την ιδιωτικότητα των μηνυμάτων σας. Προτιμήστε να συνομιλείτε μέσω εφαρμογών που κρυπτογραφούν τα μηνύματα, όπως το Signal και το Telegram.

Διαβάστε ακόμα: 5 εφαρμογές που δεν κατεβάζει ποτέ στο smartphone του ένας security expert

  1. Προσέξτε με τις εξουσιοδοτήσεις που δίνετε στις εφαρμογές (app permissions)

Οι εφαρμογές που κατεβάζετε, η μεγάλη πλειονότητά τους ζητούν να τους δώσετε άδεια για να χρησιμοποιήσουν κάποια λειτουργία του τηλεφώνου, όπως το gps, η κάμερα, οι επαφές σας κλπ. Καλό είναι να έχετε των έλεγχο των εξουσιοδοτήσεων που δίνετε, και να μην πατάτε το κουμπί μηχανικά. Πολλές εφαρμογές μπορεί να προσπαθήσουν παράνομα να υποκλέψουν πληροφορίες για εσάς από το κινητό σας. Για παράδειγμα, όταν μια εφαρμογή για ταξί ή delivery ζητάει να μάθει την τοποθεσία σας, καλό είναι να της το επιτρέψετε να το κάνει μόνο όταν είναι ανοιχτή.

  1. Κλειδώστε το κινητό σας

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, σχεδόν το 30% των χρηστών smartphone δεν κλειδώνουν το κινητό τους όταν το κλείνουν. Δηλαδή δεν έχουν βάλει κάποιο κωδικό, δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου ή τέλος πάντων έναν έλεγχο ασφαλείας για να ανοίξει κανείς το κινητό. Στις εποχές που ζούμε, δε γίνεται να μην έχετε έναν κωδικό για να ανοίγετε το κινητό σας, είναι πολύ επικίνδυνο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top