Διώξτε τις ραγάδες με 7 αποτελεσματικά αιθέρια έλαια

493ss_thinkstock_rf_essential_oils.jpg

Οι ραγάδες είναι σίγουρα ενοχλητικές καθώς καταστρέφουν την εικόνα του δέρματος. Δείτε ποια αιθέρια έλαια βοηθούν στην βελτίωση της εμφάνισης ή στην πρόληψή τους…

1.Λάδι Argan

Το λάδι Argan είναι φτιαγμένο από το δέντρο argan. Είναι ένα από τα σύγχρονα έλαια περιποίησης του δέρματος. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, το έλαιο argan βοηθά στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση των ραγάδων. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τόσο η χρήση λαδιού argan όσο και η εφαρμογή του έκαναν το δέρμα πιο ελαστικό σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

2.Gotu kola

Το Gotu kola χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και στην Αγιουρβέδα για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνα του 2013, οι ενώσεις του gotu kola συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και στη βελτίωση της αντοχής του δέρματος.

Σε μια παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το 1991 σε 100 το Gotu Kola δόθηκε σε γυναίκες που ήταν έγκυες. Στις 50 γυναίκες χορηγήθηκε μια τοπική κρέμα που περιείχε gotu kola, ενώ στις άλλες 50 γυναίκες δόθηκε μια κρέμα πplacebo ( εικονικό φάρμακο). Από τις 80 γυναίκες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, μόνο 14 γυναίκες της ομάδας gotu kola ανέπτυξαν ραγάδες σε σύγκριση με τις 22 γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

3.Λάδι αγριοτριανταφυλλιάς

Το έλαιο τριαντάφυλλου παρασκευάζεται από τα φύλλα ή τους «σπόρους» των τριαντάφυλλων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, μια πηγή ενυδάτωσης που περιέχει το έλαιο του τριαντάφυλλου βοήθησε στην πρόληψη της σοβαρότητας των ραγάδων σε έγκυες γυναίκες με ιστορικό ραγάδών. Ήταν επίσης πολύ πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο της ομάδας ελέγχου στην πρόληψη νέων ραγάδων.

4. Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο προέρχεται από διαφορετικό τύπο αμυγδαλιάς από τα γλυκά αμύγδαλα που τρώμε (πικραμύγδαλο). Τα συγκεκριμένα αμύγδαλα περιέχουν τοξικές ενώσεις που μπορούν να μιμηθούν τη δηλητηρίαση με κυανιούχα κατά την κατάποση. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, το κατά πόσο το αμυγδαλέλαιο μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα σας.

Σε μια μελέτη του 2012 σχετικά με τις επιδράσεις του ελαίου αμυγδάλου στις ραγάδες, οι γυναίκες που ήταν έγκυες χρησιμοποίησαν μόνο αμυγδαλέλαιο από πικραμύγδαλο και έκαναν μασάζ 15 λεπτών χρησιμοποιώντας το. Οι υπόλοιπες που ήταν στην ομάδα ελέγχου δεν υποβλήθηκαν σε μασάζ.

Μόνο το 20% των γυναικών στην ομάδα που έκανε μασάζ ανέπτυξαν ραγάδες. Οι ραγάδες αναπτύχθηκαν στο 38,8% των γυναικών που χρησιμοποιούν αμυγδαλέλαιο και στο 41,2% των γυναικών στην ομάδα ελέγχου. Απαιτούνται, ωστόσο, περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί ακριβώς πώς λειτουργεί το αμυγδαλέλαιο από πικραμύγδαλο σε συνδυασμό με το μασάζ είναι ασφαλές.

5. Ρόδι

Το έλαιο ροδιού παράγεται από σπόρους ροδιού. Τα συστατικά  που περιέχει πιστεύεται ότι είναι αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Στο πλαίσιο μιας μελέτη του 2017, που πραγματοποιήθηκε σε 10 γυναίκες με ραγάδες και σε 10 γυναίκες που δεν είχαν ραγάδες χορηγήθηκε μια κρέμα από έλαιο ροδιού. Η χρήση της φάνηκε ότι αύξησε το πάχος, την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος σε όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η κρέμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη βελτίωση της εμφάνισης ραγάδων.

Η έρευνα για ορισμένα αιθέρια έλαια είχε μικτά αποτελέσματα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα λένε οι ειδικοί.

6.Νερόλι

Το Neroli, μέλος της οικογένειας Rutaceae, είναι φτιαγμένο από άνθη πορτοκαλιάς. Χρησιμοποιείται ως λαϊκή θεραπεία για να ελαφρύνει το δέρμα και να βελτιώσει την εμφάνιση ουλών και ραγάδων.

Σύμφωνα με την έρευνα του 2008, το έλαιο νερολί έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματος.

7. Βούτυρο καριτέ

Το βούτυρο καριτέ παρασκευάζεται από τους καρπούς του δέντρου shea. Δεν είναι αιθέριο έλαιο, αλλά λιπαντικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή για την αραίωση αιθέριων ελαίων. Το βούτυρο καριτέ χρησιμοποιείται συχνά για την ενυδάτωση του δέρματος. Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι βοηθά στην πρόληψη ραγάδων, αλλά οι περισσότερες έρευνες είναι αντιφατικές.

Το βούτυρο καριτέ περιέχει βιταμίνη Α. Λέγεται ότι βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο δέρμα και στην προώθηση της επούλωσης των πληγών. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί ότι βοηθά στις ραγάδες.

8. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα άλλο λάδι βάσης που χρησιμοποιείται για την αραίωση αιθέριων ελαίων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και μόνο του. Το ελαιόλαδο παίρνει άριστα στην φροντίδα του δέρματος λόγω των αντιοξειδωτικών και των ενυδατικών του ιδιοτήτων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011, που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η εφαρμογή ελαιολάδου στην κοιλιά δύο φορές την ημέρα δεν αποτρέπει τα ραγάδες.

Τι είναι

Οι ραγάδες είναι γραμμικές δερμο-επιδερμικές ατροφίες, που ξεκινούν από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, και δημιουργούνται από τη ρήξη των ινών της ελαστίνης και του κολλαγόνου. Παρατηρούνται, πιο συχνά, στην περιοχή της κοιλιάς, του στήθους, τους μηρούς, τους γλουτούς και τους βραχίονες. Είναι οι πιο συνηθισμένες και αντιαισθητικές δερματικές βλάβες που ταλαιπωρούν άντρες και γυναίκες.

Αρκετές φορές εμφανίζονται από ιδιοπάθεια, αφού ορισμένα δέρματα είναι λιγότερο ελαστικά από άλλα, ωστόσο, οι ορμονικές διαταραχές, οι αυξομειώσεις του βάρους, η εγκυμοσύνη και το stress που προκαλεί αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης και κατά συνέπεια μείωση της ελαστικότητας του δέρματος συντελούν στην εμφάνισή τους.

Η δράση των καλλυντικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά βοηθούν στην πρόληψη ή και βελτίωση των ραγάδων. Για την εξάλειψή τους όμως χρειάζονται πιο δραστικές θεραπείες.

Διαβάστε ακόμη:

Αιθέρια έλαια: γνωρίστε τις ιδιότητες και τα οφέλη τους…

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top