Τα 6 πιο φουτουριστικά κτίρια του κόσμου

03-The-Museum-of-Tomorrow-1.jpg

Από τα υπερσύγχρονα σχέδια έως τις καινοτόμες πρακτικές των εμπνευστών τους αυτά τα φουτουριστικά κτίρια ξεχωρίζουν…

  1. The Atomium (Βρυξέλλες, Βέλγιο)

Αρχικά κατασκευάστηκε το 1958, το Atomium είναι ένα κτήριο ύψους 335 ποδιών που αποτελείται από εννέα αλληλοσυνδεόμενες σφαίρες από ανοξείδωτο χάλυβα που σχηματίζουν το σχήμα ενός κρυστάλλου σιδήρου μεγεθυμένο κατά 165 δισεκατομμύρια φορές. Οι 20 μεγάλοι μεταλλικοί σωλήνες που συνδέουν τις σφαίρες περιέχουν μέσα τους σκάλες, κυλιόμενες σκάλες και έναν ανελκυστήρα για να διευκολύνονται οι επισκέπτες να περνούν μέσα από τις σφαίρες όπου βρίσκονται οι αίθουσες εκθέσεων και άλλοι δημόσιοι χώροι. Στην ψηλότερη σφαίρα βρίσκεται ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα στις Βρυξέλλες. Η ασυνήθιστη και αξέχαστη εμφάνιση του Atomium συνδυάζει την τεχνική δεξιοτεχνία με το τολμηρό αρχιτεκτονικό σχέδιο και έχει γίνει ένα μόνιμο ορόσημο του Βελγίου.

Καθοριστικό χαρακτηριστικό: Σφαίρες από ανοξείδωτο χάλυβα

Έτος ολοκλήρωσης: 2012

Τετράγωνα πόδια: 10.760 ανά σφαίρα

Αρχιτέκτονας: André and Jean Polak

  1. The Crystal (Ανατολικό Λονδίνο, Αγγλία)

Το Crystal σχεδιάστηκε με στόχο να αμφισβητήσει τις συμβατικές ιδέες για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και το σχεδιασμό. Η γυάλινη κατασκευή αναπτύχθηκε με έξι διαφορετικούς τύπους μονωμένων υαλοπινάκων με διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας για να μετριάσει το ηλιακό φως και ένα πλαίσιο που παρέχει εντυπωσιακή θέα μέσα στο κτίριο. Το πλήρως ηλεκτρικό κτίριο δεν καταναλώνει ορυκτά καύσιμα και χρησιμοποιεί τεχνολογίες όπως φωτισμό LED και εξαερισμό υψηλής απόδοσης για περαιτέρω μείωση της χρήσης ενέργειας σε όλο τον χώρο.

Το Crystal είναι επίσης 90% αυτάρκες σε νερό χάρη στη συλλογή του βρόχινου νερού και είναι το πρώτο εμπορικό κτίριο στο Ηνωμένο Βασίλειο με εγκεκριμένο πρόγραμμα ασφάλειας για το πόσιμο νερό. Το εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης της Crystal σχεδιάστηκε με μικτές λειτουργίες αερισμού και διαθέτει μια εντυπωσιακή γκάμα χειριστηρίων που επιτρέπουν την παρακολούθηση όλων των ενεργειακών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο και τη λεπτομερή ρύθμιση για περαιτέρω ελαχιστοποίηση της χρήσης ενέργειας.

Καθοριστικό χαρακτηριστικό: Σύστημα παρακολούθησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο

Έτος ολοκλήρωσης: 2012

Τετράγωνα πόδια: 193.750

Αρχιτέκτονας: WilkonsonEyre

  1. Μουσείο του αύριο (Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία)

Το Museum of Tomorrow είναι το πρώτο μουσείο της Βραζιλίας που έλαβε χρυσή πιστοποίηση LEED και έχει γίνει πρότυπο αστικής ανάκαμψης χρησιμοποιώντας βιώσιμες μεθόδους στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Μερικές από τις βασικές καινοτομίες του περιλαμβάνουν μια οροφή από ηλιακές «ράχες» που κινούνται μαζί με τον ήλιο για να μεγιστοποιήσουν το φυσικό φως και την απορρόφηση ενέργειας ενώ προσαρμόζονται στις κυμαινόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Χρησιμοποιεί επίσης επαναχρησιμοποιήσιμη συλλογή βρόχινου νερού που διοχετεύεται από τον κόλπο Guanabara, η οποία εξοικονομεί περίπου 9,6 εκατομμύρια λίτρα νερού και 2.400 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Η οροφή του κτιρίου περιέχει μεγάλες μεταλλικές κατασκευές ή κινητά «φτερά» που επεκτείνονται σε όλο το μήκος και το ίδιο το κτίριο διαθέτει μεγάλους προεξοχές με θέα στη θάλασσα για να τονίζει την επέκταση του μουσείου στον κόλπο. Το Μουσείο του Αύριο έχει γίνει σύμβολο των προσπαθιεών αναζωογόνησης του λιμανιού της Βραζιλίας.

Καθοριστικό χαρακτηριστικό: Κινητά ηλιακά πάνελ

Έτος ολοκλήρωσης: 2015

Τετραγωνικά πόδια: 135.000

Αρχιτέκτονας: Santiago Calatrava

  1. VIA 57 West (Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη)

Η πυραμίδα W57 είναι ένα από τα πιο δυναμικά σχέδια που προέκυψαν από την κατασκευαστική έκρηξη στο Μανχάταν, υψώνεται σε 32 ορόφους ακριβώς νότια του Hell’s Kitchen στη Νέα Υόρκη. Το κτίριο 709 κατοικιών μοιάζει με μια παραμορφωμένη πυραμίδα, αν και τεχνικά είναι ένα υπερβολικό παραβολοειδές. Η ασυνήθιστα κεκλιμένη κατασκευή συνδυάζει δύο αρχιτεκτονικά στυλ — ευρωπαϊκές πολυκατοικίες με χαμηλά επίπεδα και έναν παραδοσιακό πύργο του Μανχάταν — για να δημιουργήσει ένα σχέδιο που είναι τόσο λειτουργικό όσο και οπτικά εντυπωσιακό.

Καθοριστικό χαρακτηριστικό: Πυραμιδοειδής μορφή

Έτος ολοκλήρωσης: 2012

Τετραγωνικά πόδια: 830.000

Αρχιτέκτονας: Bjarke Ingels Group

  1. Συνεδριακό Κέντρο Δυτικού Βανκούβερ (Βανκούβερ, Καναδάς)

Το Vancouver Convention Center West είναι το πρώτο συνεδριακό κέντρο στον κόσμο που έλαβε την πιστοποίηση LEED Platinum και έχει γίνει πρότυπο βιωσιμότητας από το άνοιγμα του το 2009. Η πράσινη στέγη του έξι στρεμμάτων είναι η μεγαλύτερη στον Καναδά, με πάνω από 400.000 αυτόχθονα φυτά και χόρτα ενώ λειτουργεί ως μονωτικό για θερμότητα κατά τη διάρκεια των εποχών. Το σύστημα άρδευσης νερού της οροφής προέρχεται από τη μονάδα επεξεργασίας νερού του κέντρου που συλλέγει και καθαρίζει το νερό που παράγεται από τον χώρο.

Καθοριστικό χαρακτηριστικό: Στέγη διαβίωσης έξι στρεμμάτων

Έτος ολοκλήρωσης: 2009

Τετραγωνικά πόδια: 1,2 εκατομμύρια

Αρχιτέκτονας: LMN Architects

  1. Tao Zhu Yin Yuan (Ταϊπέι, Ταϊβάν)

Ο Tao Zhu Yin Yuan είναι ένας ουρανοξύστης 21 ορόφων έχει γίνει ορόσημο για φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό και αρχιτεκτονική που απορροφά άνθρακα. Ο πύργος σχεδιάστηκε για να είναι πλήρως ενεργειακά αυτάρκης και οι ανοιχτοί χώροι του καλύπτονται από 23.000 δέντρα, θάμνους και φυτά που απορροφούν έως και 130 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Από τη βάση του κτιρίου προς τα πάνω, οι θύλακες των ζωντανών καταπράσινων κήπων εκτείνονται από τα μπαλκόνια και τις βεράντες του πύργου.

Καθοριστικό χαρακτηριστικό: Σχέδιο διπλής έλικας με περιστροφή

Έτος ολοκλήρωσης: 2018

Τετραγωνικά πόδια: 455.694

Αρχιτέκτονας: LKP Design, Vince Callebaut

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top