Εκδήλωση για την Αλεξάνδρεια στο λαϊκό πανεπιστήμιο

Site-Laiko-5-11-2022-No-2.jpg

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρίας των φίλων του Λαού σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αίθουσα Μ. Ευεργετών – Ευεργετών, παρουσίασαν την εκδήλωση με θέμα «Αλεξάνδρεια, πόλη ευλογημένη και αμαρτωλή».

Τα κείμενα επιμελήθηκαν και οργάνωσαν η +Μάρω Φιλίππου, ιστορικός μουσικής – συγγραφέας και ο Ιούλιος Κέρπης, φιλόλογος – λογοτέχνης.

Την εκδήλωση προλόγισαν η Έφορος του Λαϊκού Πανεπιστημίου της ΕτΦτΛ κ. Αναστασία Βαλεντίνη Ρήγα Docteur d’Etat, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης & η ‘Έφορος των Πολιτιστικών του Συνδέσμου κ. Ηλιάνα Θεμιστοκλέους.

Μέσα από τα κείμενα, τις προβληθείσες διαφάνειες και τα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα μας δόθηκε η δυνατότητα να κατανοήσουμε γιατί η Αλεξάνδρεια, όπου συναντήθηκαν οι ιδεολογίες της Ανατολής και της Δύσης,  έγινε το λίκνο των μεγάλων πολιτισμών και διανοιών του αρχαίου κόσμου. Ακούσαμε άγνωστες πτυχές της Δυναστείας των Πτολεμαίων, της Κλεοπάτρας, του Καρακάλλα, της Υπατίας και τη σύνδεση της με την Αλεξανδρινή Αγία Αικατερίνη. Όλες αυτές οι πληροφορίες επισφραγίζουν ότι η Αλεξάνδρεια ήταν προορισμένη να διαπρέψει.

Ο Έφορος της Χορωδίας κ. Δημήτρης Δημητρίου προλόγισε και προσκάλεσε την μικτή χορωδία του Συνδέσμου και η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά υπό τη δ/νση και με συνθέσεις του μαέστρου Γιάννη Λαζαρίδη σε στοίχους του Κ.Π. Καβάφη, Ν. Νικηταρίδη, Α. Δαβαράκη, Γ. Λαζαρίδη. Σολίστ οι κ.κ.  Χριστίνα Ρόκου, Μαέστρος Χορωδιών – Μουσικός Σοπράνο, και η Ελένη Λαζαρίδου. Στο πιάνο την χορωδία συνόδευσε ο κ. Κώστας Τουλούπας.

Τα κείμενα διάβασαν η κ. Αγγελική Βλαχάκη, φιλόλογος, ο Πάνος Κατέρης , σκηνοθέτης – ηθοποιός και ο κ. Ιούλιος Κέρπης.

Την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Τάκης Σφακιανόπουλος.

Με τη λήξη της εκδήλωσης, η κ. Βαλεντίνη Ρήγα παρέδωσε στους συμμετέχοντες ευχαριστήρια επιστολή συνεργασίας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top