7  πράγματα που η Ευρώπη κάνει καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο

large_oMK53TUzSTij597uzWjBrjpExanlyXmjdwgGLAMmhmc.jpg

Συνεχώς ακόμη ότι η Ευρώπη είναι αναβλητική στις αποφάσεις της αλλά και γνωστή για τις αδυναμίες της. Ωστόσο κάποια πράγματα γίνονται και σωστά. Δείτε, λοιπόν, 7 πράγματα που η Ευρώπη κάνει καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Τα ευρωπαϊκά έθνη μπορεί να είναι ευρέως γνωστά για τα εκπληκτικά τοπία τους, την υψηλή μόδα, τις ρομαντικές γλώσσες, τις παραλίες και τη νόστιμη κουζίνα τους, αλλά η ευρωπαϊκή ζωή και η ζωή είναι περισσότερα από όσα φαίνονται.

  1. Εκμάθηση γλωσσών

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2012 από τη Eurostat , οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μαθητές αρχίζουν να μαθαίνουν την πρώτη τους ξένη γλώσσα μεταξύ έξι και εννέα ετών. Το Pew Research Center σημειώνει επίσης ότι «η μελέτη μιας δεύτερης ξένης γλώσσας για τουλάχιστον ένα χρόνο είναι υποχρεωτική σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες».

Οι απαιτήσεις γλώσσας μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ακόμη και μερικές φορές και εντός της χώρας. Στη γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου, για παράδειγμα, παιδιά ηλικίας τριών ετών αρχίζουν να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα. Αντίθετα, σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου οι μαθητές δεν μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα μέχρι την ηλικία των 11 ετών.

  1. Σχολικά γεύματα

Τα ευρωπαϊκά σχολεία ξεχωρίζουν και με άλλους τρόπους. Η Ευρώπη είναι ένα μέρος όπου βλέπουμε μια τεράστια διαφορά στο τρόπο διατροφής των παιδιών ως προς το κομμάτι των σχολικών τους μεσημεριανών προγραμμάτων.

Συνήθως, τα ευρωπαϊκά σχολικά γεύματα αποτελούνται από πολύ λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντίθετα, τα σχολεία προμηθεύονται τοπικά βιολογικά ολόκληρα τρόφιμα κατά την προετοιμασία των σχολικών τους γευμάτων. Τα μενού περιέχουν τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ανάμεικτες σαλάτες, γκουρμέ σούπες και σάλτσες. Είναι σύνηθες να βλέπεις πράγματα όπως μπριζόλα (Γαλλία), ντόπιο ψάρι με ρόκα (Ιταλία), σούπα μπιζελιού (Φινλανδία), και γκαζπάτσο (Ισπανία).

  1. Φοιτητικά έξοδα

Ενώ οι προπτυχιακοί φοιτητές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος των σπουδών τους όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια πρωτοστατούν στο να κάνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο το δυνατόν πιο προσιτή. Σύμφωνα με το US News, τα δημόσια πανεπιστήμια προσφέρουν δωρεάν δίδακτρα σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Σουηδία. Τα δωρεάν δίδακτρα, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι φοιτητές αποφεύγουν όλα τα φοιτητικά χρέη, αλλά είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερα από το μέσο φοιτητικό χρέος των 37.000 $ ενός τυπικού πτυχιούχου κολεγίου των ΗΠΑ που αναφέρθηκε πρόσφατα στην Huffington Post.

Φινλανδόφωνοι φοιτητές που καταφέρνουν να εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, μπορούν εύκολα να αντέξουν τα $40.000 για ένα τετραετές πτυχίο. Συγκριτικά, η τιμή για ένα τετραετές δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο μπορεί να ανέλθει στα 120.000 $!

  1. Θανατηφόροι αστυνομικοί πυροβολισμοί

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2015 στο The Guardian, σημειώθηκαν 54 θανατηφόροι πυροβολισμοί αστυνομικών στην Αγγλία και την Ουαλία τα τελευταία 24 χρόνια. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, σημειώθηκαν 59 θανατηφόροι πυροβολισμοί αστυνομικών τις πρώτες 24 ημέρες του 2015. Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, «το επίσημο ποσοστό ανθρωποκτονιών από πρόθεση της Ισλανδίας είναι τόσο χαμηλό που δεν καταγράφει [ακόμα] στοιχεία.

  1. Διακοπές

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη στέρησης διακοπών της Expedia, οι Ευρωπαίοι είναι εξαιρετικοί στο να κάνουν διακοπές. Περνούν κατά μέσο όρο 30 ημέρες το χρόνο χρησιμοποιώντας τις ημέρες των διακοπών τους για να χαλαρώσουν και να φορτίσουν τις μπαταρίες τους. «Οι Ευρωπαίοι είναι οι λιγότερο στερημένοι παραθεριστές στον κόσμο», έγραψε η Expedia σε πρόσφατο άρθρο, «οι εργαζόμενοι στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία έχουν όλοι 30 ημέρες άδεια. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Φινλανδοί χρησιμοποιούν σχεδόν όλες αυτές τις μέρες, ενώ οι Δανοί παίρνουν 28, οι Ιταλοί 25 και οι Σουηδοί 25».

  1. Εναλλακτική… δύναμη

Χώρες όπως η Σουηδία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Δανία έχουν από καιρό πρωτοστατήσει όσον αφορά στις εναλλακτικές πηγές ενέργειες. Αυτές οι χώρες έχουν δημιουργήσει περιοχές ανεμογεννητριών σε περιοχές μέρη με υψηλές ταχύτητες ανέμου και παράγουν μεγάλο μέρος της ισχύος τους από βιομάζα. Η Δανία σχεδιάζει να είναι 100% απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα έως το 2035 – ένας αξιοζήλευτος στόχος – και ένα σχέδιο που είναι πολύ κοντά της λόγω της υποστήριξης του σχεδίου σε όλο το πολιτικό φάσμα στη χώρα τους.

  1. Καθολική υγειονομική περίθαλψη

Τα ευρωπαϊκά έθνη κατατάσσονται σταθερά ως μερικά από τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμπεριλάβει 20 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 πρώτες θέσεις των Καλύτερων Συστημάτων Υγείας στον κόσμο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top