Υπνική άπνοια: 9 ύπουλα σημάδια που αγνοείτε

man-sleeping.jpg

Το δυνατό ροχαλητό δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω πιο «αθώα» συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Κοιμάστε όλη την ημέρα

Αν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, μην τα φορτώνετε στην πολυάσχολη ζωή σας. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι, και το θεωρούν ότι οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Η νύστα κατά τη διάρκεια της μέρας αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, με τους άνδρες να παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με τις γυναίκες. Και τα δύο είδη της υπνικής άπνοιας, προκαλούν διαταραχές στον ύπνο.

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο

Αν κάθε πρωινό σας βρίσκει με έναν έντονο πόνο στο κεφάλι, ίσως να πάσχετε από υπνική άπνοια και γενικότερα να αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο σας. Ακόμα κι αν κοιμάστε τις προτεινόμενες 7-8 ώρες, η υπνική άπνοια και πάλι διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου σας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι ασθενείς με προχωρημένη μορφή υπνικής άπνοιας, μπορούν να σηκώνονται μέχρι και εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Μεταμεσονύχτιες επισκέψεις στην τουαλέτα

Πολλοί άνθρωποι σηκώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς να γνωρίζουν το λόγο, ή επειδή έχουν την ανάγκη για ούρηση. Αν σηκώνεστε χωρίς κάποιο προφανή λόγο, πιθανόν να οφείλεται στην υπνική άπνοια.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως σας λείπει η ορμόνη του ύπνου;

 

Ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά και ευερεθιστότητα

Η έλλειψη ύπνου ως επί το πλείστον οφείλεται για την ευερεθιστότητα και τον εκνευρισμό. Οι συχνές αλλαγές διάθεσης και συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος και στρες, αποτελούν μεταξύ άλλων και συμπτώματα της υπνικής άπνοιας.

Οι οδηγικές σας ικανότητες φθίνουν

Αποτελεί συχνό φαινόμενο να προκαλούνται τροχαία ατυχήματα λόγω της υπνικής άπνοιας. Για του λόγου το αληθές, μια έρευνα του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Sleep έδειξε ότι οι άνθρωποι με υπνική άπνοια είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν ως οδηγοί σε τροχαίο, συγκριτικά με τους υγιείς συμμετέχοντες.

Αύξηση βάρους χωρίς κάποιον προφανή λόγο

Όταν εσείς κοιμάστε, οι ορμόνες σας δουλεύουν, με εκείνες που ρυθμίζουν την όρεξη να λειτουργούν σε πολύ συγκεκριμένες φάσεις του κύκλου του ύπνου σας. Όταν διαταράσσετε τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό, κάποιες ορμόνες δεν φτάνουν στο peak της απόδοσής τους ή δεν απελευθερώνονται καν. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να αισθανθείτε πιο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας, και να αποκτήσετε ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, γεγονός που θα οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη.

Προβλήματα στις σεξουαλικές σχέσεις σας

Η ανικανότητα είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας στους άντρες. Πολλοί ρίχνουν την ευθύνη στην χαμηλή τεστοστερόνη ή το στρες, αλλά ο ένοχος μπορεί να κρύβεται στην υπνική άπνοια. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα στύσης είναι πιο συχνό να κάνουν την εμφάνισή τους σε ασθενείς υπνικής άπνοιας. Ο ελλιπής και περιοδικός ύπνος είναι οι υπαίτιοι.

Διαβάστε ακόμα: Η ελβετική λύση για την αϋπνία! Προβατάκια τέλος!

Ο παιδί σας συμπεριφέρεται ευέξαπτα

Η υπνική άπνοια επηρεάζει και τα παιδιά. Τα προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο για παράδειγμα, ή έλλειψη συγκέντρωσης και οι κακές επιδόσεις στα μαθήματα, δυνητικά αποτελούν συμπτώματα υπνικής άπνοιας. Η διαταραχή του ύπνου στα παιδιά προκαλεί ευερεθιστότητα και τάσεις υπνηλίας κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Μια έρευνα του 2015 στο Pediatrics, συμπέρανε ότι τα παιδιά που εμφανίζουν υπνική άπνοια είχαν χειρότερη απόδοση στα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών και της φυσικής.

Το παιδί σας βρέχει το κρεβάτι του

Αν το παιδί σας βρέχει το κρεβάτι του στον ύπνο του όλο και πιο συχνά, καλό θα είναι να το αναφέρετε στο γιατρό του, γιατί ίσως να υποφέρει από υπνική άπνοια. Όταν διαταράσσεται η αναπνοή, τα επίπεδα του οξυγόνου πέφτουν, πράγμα που προκαλεί ανωμαλίες στην ουροδόχο κύστη.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top