Γνωρίστε τα 10 πιο νόστιμα ιταλικά πιάτα

a9e7eec060f34a85931b95a1151f75de.jpg

Αυτά είναι τα πιο γνωστά, νόστιμα και διάσημα ιταλικά πιάτα. Ανακαλύψτε όλα όσα δεν ξέρατε για αυτά…

Πίτσα Ναπολιτάνε (Νάπολι)

Υπάρχουν τόσα πολλά φανταστικά παραδοσιακά φαγητά στην Ιταλία αλλά κανένα δεν πιάνει το νόημα της Ιταλικής κουζίνας όσο η Πίτσα Ναπολιτάνε. Η ιστορία της, η απλότητά της και τα φρέσκα, υψηλής ποιότητας υλικά για την παρασκευή της – όλα αυτά ενώνονται για να δημιουργήσουν αυτό που πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί το τέλειο και άκρως αυθεντικό είδος πίτσας.

Έχοντας τις απαρχές της στην Νεάπολη γύρω στο 18ο και 19οαιώνα, αυτή η πίτσα αποτελεί βασικό ένα επίπεδο κομμάτι ψωμί όπου πάνω του σκορπίζονται κομμάτια από ντομάτες, τυρί γκούντα, και μπόλικο ελαιόλαδο. Στην πραγματικότητα, η παρασκευή μιας Pizza Napoletana είναι τέχνη και απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο από το να τοποθετήσει κανείς τρία ή τέσσερα απλά συστατικά.

Οι τομάτες αναπτύσσονται στο ηφαιστειογενές έδαφος του San Marzano sul Sarno, μια μικρή πόλη κοντά στη Νεάπολη, ενώ η ζύμη φτιάχνεται με συγκεκριμένα συστατικά από το ανθρώπινο χέρι και το τυρί είναι απαραιτήτως Mozzarella di Bufala Campana. Επιπλέον, η πίτσα τέτοιου είδους ψήνεται σε ένα φούρνο με ξύλα ο στους 900 βαθμούς για 60-90 λεπτά. Να σημειωθεί ότι αυτή η πίτσα δεν προορίζεται για να την παραγγείλετε από το σπίτι σας στις 4 η ώρα τα ξημερώματα όταν θα βλέπετε TV.

Υπάρχουν τρείς επίσημες παραλλαγές της Πίτσα Ναπολιτάνε, όμως η πιο γνωστή είναι η μαργαρίτα.. Σύμφωνα με το μύθο αυτή η κλασική πίτσα έχει τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας και δημιουργήθηκε από τον Νεαπολιτάνο σεφ Raffaele Esposito το 1889, όταν η Μαργαρίτα του Savoy (Βασίλισσα σύζυγος στο Βασίλειο της Ιταλίας) επισκέφτηκε την πόλη.

Στις μέρες μας, η Πίτσα Ναπολιτάνε προστατεύεται από το Σύνδεσμο Associazione Verace Pizza Napoletana και αυτός είναι υπεραρκετός λόγος για να επισκεφτείτε αυτήν την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ιταλίας.

 

Λαζάνια (Μπολόνια)

Μια από τις παλαιότερες συνταγές ζυμαρικών, τα λαζάνια – αποτελούν ένα παραδοσιακό Ιταλικό βολικό φαγητό το οποίο φτιάχνεται από στρώσεις ζυμαρικών, κιμά, σάλτσα και τυρί.

Παρόλο που υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι να προετοιμάσετε το αγαπημένο φαγητό του Γκάρφιλντ, η πιο δημοφιλής συνταγή εξακολουθεί να είναι η κλασσική Λαζάνια με Σάλτσα Μπολονέζ, η οποία φτιάχνεται με ragù(κρέας με σάλτσα μπολονέζ), σάλτσα μπεσαμέλ, και τριμμένο τυρί παρμεζάνα και ρεγκάτο. Τα λαζάνια αλά Ναπολιτάνε , από την άλλη πλευρά, περιέχουν κεφτέδες, λουκάνικα καθώς και τυρί μοτσαρέλα αντί για σάλτσα μπεσαμέλ, και συνήθως σερβίρεται στη Νεάπολη κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού.

Οι απόψεις διίστανται σε ό,τι αφορά το πότε «γεννήθηκε» αυτή η συνταγή με άλλους να ισχυρίζονται το Μεσαίωνα στη Νεάπολη και άλλους να λένε στην Αρχαία Ελλάδα, όμως ένα πράγμα είναι βέβαιο: τα λαζάνια παραμένουν ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που προσφέρει η Ιταλία.

 

Ossobuco alla Milanese (Μιλάνο)

Μια γευστική σπεσιαλιτέ από το Μιλάνο, το φαγητό ossobuco αποτελείται από κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος τα οποία έχουν σιγοψηθεί σε άσπρο κρασί, ζωμό κρέατος και λαχανικά. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή, που πιθανόν δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε κάποια συνοικιακή ταβέρνα της πόλης του Μιλάνου, δεν περιέχει τομάτες και γαρνίρεται με μείγμα από χυμό λεμονιού, σκόρδο και μαϊντανό.

Παρόλο που δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο η κοτολέτα ( λεπτές φέτες μοσχαριού τηγανισμένες σε βούτυρο), το φαγητό Ossobuco alla Milanese παραμένει ένα από τα πιο πλούσια και αντιπροσωπευτικά φαγητά της πόλης που έχουν ως βάση το κρέας.

Για ένα αξέχαστο γεύμα στο Μιλάνο, δοκιμάστε το ossobuco συνοδευόμενο από Ριζότο αλά Μιλανέζ.

Παγωτό Gelato (Σε όλη την Ιταλία)

Μπορεί οι Ιταλοί να μην παίρνουν την πρωτιά για την εφεύρεση του παγωτού, αλλά σίγουρα τελειοποίησαν τη διαδικασία δημιουργίας του με το πέρασμα των αιώνων. Η ιστορία του παγώματος της κρέμας στη κατάψυξη έχει τις απαρχές της στην Αναγέννηση, όμως κανείς δεν ξέρει ποιος ακριβώς δημιούργησε το παγωμένο αυτό γλυκό από κρέμα. .

Οι περισσότερες ιστορίες σχετικά με αυτό το ζήτημα αφηγούνται ότι το παγωτό ήταν εφεύρεση από την Αυλή των Μεδίκων, στη Φλωρεντία, ή από τον Φλορεντιανό αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Bernardo Buontalenti ή από τον αλχημιστή στην Αυλή αυτή, τον Cosimo Ruggieri.

Στις μέρες μας, υπάρχουν περίπου 37,000 τοπικά μαγαζιά σε όλη την Nowadays, τα οποία διαθέτουν παγωτό. Αλλά τα πιο γνωστά βρίσκονται στη Ρώμη (I Caruso), στη Φλωρεντία (La Carraia) και στην Μπολόνια (La Sorbetteria Castiglione).
Το παγωτό στην Ιταλία φτιάχνεται σε καθημερινή βάση από έμπειρους τεχνίτες, και σε αντίθεση με το συνηθισμένο παγωτό, περιέχει λιγότερα λιπαρά στοιχεία, λιγότερο αέρα ενώ είναι πλούσιο σε γεύση. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία, τον πολιτισμό, και την τεχνολογία δημιουργίας αυτού του βελούδινου στην αφή γλυκού, επισκεφτείτε το Gelato Museum Carpigiani στο ρεστοράν Anzola dell’Emilia, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Μπολόνια.

 

Panzanella (Τοσκάνη)

Απαραίτητο στη μαγειρική της Τοσκάνης, ή ακόμη καλύτερα, η“cucina povera”, της Ιταλίας, η panzanella αποτελεί ένα υγιεινό, νόστιμο φαγητό από ψωμί και σαλάτα με τομάτες και το οποίο σερβίρεται στην κεντρική Ιταλία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αποτελεί κλασσικό φαγητό των χωρικών και πηγάζει από τα πράσινα λιβάδια της Τοσκάνης, όπου οι αγρότες βασίζονται σε τοπικές φυτείες και στα προϊόντα τους προκειμένου να σιτιστούν για όσο διάστημα αυτοί εργάζονται εκεί.

Η προτίμηση της περιοχής για τέτοιου είδους σαλάτες συνοδευόμενες με ψωμί έχει τις απαρχές της στον 14ο αιώνα, αλλά όντας προγενέστερη της ανακάλυψης του Νέας Ηπείρου και την εισαγωγή της τομάτας ως φαγητού στην Ευρώπη, η αρχική συνταγή αποτελείτο από μπαγιάτικο ψωμί και κρεμμύδια.

Από την άλλη πλευρά, η panzanella φτιάχνεται από ζουμερές, γινωμένες τομάτες, αγγούρια, φρέσκο βασιλικό και μπαγιάτικο ψωμί, καθώς επίσης και ελαιόλαδο και ξύδι.

 

Focaccia (Λιγκούρια)

Συνδέεται συχνά με τη μαγειρική της Λιγκούρια, όμως η focaccia είναι ένα είδος ψωμιού, πολύ δημοφιλές και νόστιμο. Η ονομασία του προέρχεται από τη Λατινική λέξη “panis focacius”, η οποία σημαίνει επίπεδο ψωμί ψημένο σε φούρνο.

Παρόλο που υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες σε όλη την Ιταλία, η κλασσική συνταγή focaccia alla Genovese( γνωστή σε αυτά τα μέρη ως fugassa) πηγάζει από τη Γένοβα και τα χωριουδάκια κατά μήκος της Ιταλικής Ριβιέρας και θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο. Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει συνδυασμό μαλακού και σκληρού αλευριού μαζί με στάρι, μαγιά, νερό, αλάτι και ελαιόλαδο.

Σε άλλες περιοχές εκτός της Λιγκούρια, η focaccia συνταγή συμπληρώνεται με βότανα καθώς και σκόρδο, τομάτες και βασιλικό, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό ψωμί στα γεύματα.

 

Σπαγγέτι αλά Καρμπονάρα (Ρώμη)

Η καρμπονάρα δεν είναι ούτε το παλαιότερο ούτε το πιο αντιπροσωπευτικό γεύμα ζυμαρικού στη Ρώμη, αλλά όταν το γευτείτε νιώθετε τη μαγεία του.

Οι απαρχές αυτής της κλασσικής Ρωμαϊκής σπεσιαλιτέ παραμένουν ένα μυστήριο. Λόγω του γεγονότος ότι η ονομασία του ζυμαρικού αυτού προέρχεται από τη λέξη carbonaro (καυστήρες Ξυλάνθρακα), μερικοί ισχυρίζονται ότι ήταν δημοφιλές γεύμα για τους Ιταλούς εργάτες που μάζευαν ξυλάνθρακα ενώ άλλοι λένε ότι η ονομασία πηγάζει από τη λέξη Carbonari (charcoal burner), μια μυστική Ιταλική κοινότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, καμία από αυτές τις θεωρίες δεν έχει σταθερό υπόβαθρο.

Από τα συνήθη trattorias έως και τα ακριβά ρεστοράν, υπάρχουν αρκετά μέρη που σερβίρουν σπαγγέτι αλά Καρμπονάρα στη Ρώμη, αλλά μερικά από τα καλύτερα είναι αναμφίβολα τα Vascello (Monteverde), Salumeria Roscioli (Campo dei Fiori), και Da Danilo (Esquilino).

Η αυθεντική συνταγή πρέπει να έχει φρέσκα αυγά, χοιρινό κρέας, τυρί Γκούντα, και μαύρο πιπέρι. Ποτέ μα ποτέ μην χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος στην Καρμπονάρα!

 

Cicchetti (Βενετία)

Όπως τα Ισπανικά tapas, τα cicchetti είναι μικρό, σχετικά ακριβό φαγητό που σερβίρεται στα παραδοσιακά μπαρ στη Βενετία και ονομάζεται bacari . Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από αγκινάρες σε σχήμα καρδιάς έως και κομματάκια baccalà mantecato ( μπακαλιάρος) συνοδευόμενα από ombra (¨Ένα ποτηράκι κρασί).
Σε μια πόλη που κυριολεκτικά σφύζει από εστιατόρια τουρισμού , όπως και η Βενετία, τα μπαρ cicchett είναι μια απόδραση από τη ρουτίνα και σας δίνουν την ευκαιρία να συναναστραφείτε με τους ντόπιους και να γευτείτε την τοπική τους κουζίνα..

Τα Bacari υπάρχουν σε αφθονία στα σοκάκια της Βενετίας, ιδίως στη γειτονιά γύρω από την περιοχή Rialto Market αλλά φροντίστε να πάτε εκεί νωρίς αφού κλείνουν γύρω στις 8 ή 9 μ.μ.

 

Caponata (Σικελία)

Η κουζίνα στη Σικελία αποτελεί ένα θαυμάσιο μίγμα Ελληνικής, Αραβικής και Ισπανικής επίδρασης, αλλά εάν είναι να απολαύσετε μονάχα ένα γεύμα εδώ, πρέπει αυτό να είναι οπωσδήποτε το caponata , το πιο αγαπημένο γεύμα στο νησί, γεύμα φτιαγμένο με μελιτζάνες

Πρωταγωνιστής σε αυτό το πιάτο σαλάτας είναι η μελιτζάνα, όμως ακριβώς λόγω της θεσπέσιας και γλυκόξινης σάλτσας του, αυτό το γεύμα θα σας μείνει αξέχαστο. Συνήθως αυτό περιέχει κρεμμύδια, σέλινο, κάπαρη και οποιοδήποτε άλλο λαχανικό διαθέτετε στην κουζίνα σας. Πάντως, δεν υπάρχει φιξαρισμένη συνταγή για το γεύμα caponata, καθώς τα παρόμοια μεταξύ τους υλικά διαφέρουν κάπως από σπίτι σε σπίτι καθώς και σε κάθε ρεστοράν σε ρεστοράν στη Σικελία.

Για αυτό το λόγο, όταν έρθει η ώρα να δειπνήσετε στη Σικελία, δεν είναι διόλου απίθανο να βρείτε ελιές, σταφίδες, κουκουνάρια ακόμη και κομματάκια από χταπόδι στο γεύμα caponata.

 

Burrata (Πούλια)

Εάν σας αρέσει η μοτσαρέλα, το γεύμα burrata θα το ερωτευτείτε κεραυνοβόλως με την πρώτη μπουκιά. Έχοντας τις απαρχές του στη Murgia (Πούλια), αυτό το πλούσιο, βουτυρώδες τυρί ποιότητας, προϊόν χειροτεχνίας, είναι φτιαγμένο από τυρί μοτσαρέλα και φρέσκια κρέμα γάλακτος, και κατά προτίμηση σερβίρεται εντός 24 ωρών από την παραγωγή του. Ταιριάζει ως συνοδευτικό στοιχείο με όλα τα φαγητά, από σαλάτες έως και ζυμαρικά, και σάντουιτς, αλλά κυριολεκτικά γυαλίζει όταν απλώνεται ως στρώση σε μια φέτα τραγανό ψωμί..

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top