Τα 10 πιο δηλητηριώδη φίδια στον κόσμο

Viper.jpg

Υπάρχουν δηλητηριώδη ζώα που μπορούν να σας βλάψουν τρώγοντας ή αγγίζοντας τα, ενώ υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια που με ένα τσίμπημα μπορούν να σκοτώσουν σε λιγότερο από μία ώρα εάν το δηλητήριό τους αφεθεί χωρίς άμεση θεραπεία.

Τα 10 φίδια

  1. Ταϊπάν της ενδοχώρας

  2. Ανατολικό καφετί φίδι

  3. Ταϊπάν

  4. Μαύρη Μάμπα

  5. Κοινός αθροιστής θανάτου (Acanthophis antarcticus)

  6. Φιλιππινέζικη κόμπρα

  7. Φίδι τίγρης

  8. Οχιά

  9. Μαλαισιανό κρέιτ

  10. Κροταλίας

1. Ταϊπάν της ενδοχώρας

Το πιο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο είναι το δυτικό (ή εσωτερικό) ταϊπάν, που ζει στην Αυστραλία. Συνήθως, βρίσκεται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, γι’ αυτό και δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επίθεσης σε ανθρώπους στην ενδοχώρα της Ταϊπάν. Είναι γνωστό ότι είναι ένα απομονωμένο φίδι, πολύ ντροπαλό και όχι τόσο επιθετικό, σε αντίθεση με άλλα φίδια της λίστας.

Αν και προτιμάει να κρύβεται παρά να πολεμά, το τσίμπημά του περιέχει δηλητήριο αρκετό, ώστε να σκοτώσει σχεδόν 100 ανθρώπους. Μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 30 έως 45 λεπτά εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

2. Ανατολικό καφετί φίδι

Ένα άλλο φίδι που βρίσκεται στην Αυστραλία είναι το ανατολικό καφετί φίδι ή κοινό καφέ φίδι. Είναι πολύ επιθετικό με καφέ λέπια, ενώ θεωρείται ως το δεύτερο πιο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο, αφού το δηλητήριό του περιέχει ισχυρές νευροτοξίνες και πηκτικά.

Δεν είναι όλα τα δαγκώματα του δηλητηριώδη, αλλά μπορεί να δαγκώσει τη λεία του πολλές φορές. 1/14.000 από την ποσότητα στο δηλητήριο αυτού του φιδιού είναι αρκετό για να σκοτώσει έναν άνθρωπο.

3. Ταϊπάν

Το φίδι Ταϊπάν είναι ένα άλλο ιθαγενές της Αυστραλίας με χαρακτηριστικό κεφάλι σε σχήμα ορθογώνιου. Το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την εποχή, αφού είναι πιο ανοιχτό το καλοκαίρι και παίρνει μια πιο σκούρα απόχρωση κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ένα δάγκωμα από φίδι ταϊπάν μπορεί να σκοτώσει 100 ανθρώπους. Το δηλητήριο αποτελείται από ισχυρές νευροτοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία, ενώ μπορεί να σκοτώσει κάποιον μέσα σε 45 λεπτά.

4. Μαύρη Μάμπα

Ζει στην Αφρική, είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη και επιθετικά είδη φιδιών, ενώ είναι γνωστό για το μακρύ, κυλινδρικό σώμα του και το τετραγωνικό κεφάλι.

Το δηλητήριό του αποτελείται από νευροτοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε μόλις 10 λεπτά, τα οποία είναι κυρίως θανατηφόρα όταν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως.

5. Κοινός αθροιστής θανάτου (Acanthophis antarcticus)

Ο Death Adder βρίσκεται στη Νέα Γουινέα και την Αυστραλία. Αυτό το δηλητηριώδες ερπετό έχει κεφάλι τριγωνικού σχήματος, κοντό σώμα με ζιγκ-ζαγκ σχηματισμούς στο δέρμα του. Ένα δάγκωμα από αυτό το επικίνδυνο φίδι θα μπορούσε να προκαλέσει παράλυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική διακοπή και θάνατο μέσα σε έξι ώρες. Το ποσοστό θνησιμότητας από το δάγκωμα αυτού του φιδιού είναι 50%.

6. Φιλιππινέζικη κόμπρα

Η κόμπρα των Φιλιππίνων ζει στις Φιλιππίνες και είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδης, με μακριές αυχενικές νευρώσεις που διαστέλλονται, αλλά και ένα στιβαρό σώμα.

Το δηλητήριο νευροτοξίνης του μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική λειτουργία και να οδηγήσει σε νευροτοξικότητα και αναπνευστική παράλυση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Αξίζει να αναφερθεί πως η κόμπρα των Φιλιππίνων μπορεί να εκτοξεύσει το δηλητήριό της έως και 9 πόδια μακριά.

7. Φίδι τίγρης

Ένα από τα δηλητηριώδη φίδια που βρέθηκαν στη νότια περιοχή της Αυστραλίας είναι το φίδι τίγρης. Γνωστό για το χρωματικό του μοτίβο θυμίζει τα χρώματα μιας τίγρη. Το δηλητήριο αυτού του είδους φιδιού έχει ισχυρές νευροτοξίνες, αιμολυσίνες, πηκτικά και μυοτοξίνες.

Ένα μόνο δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα, εφίδρωση, μούδιασμα και τοπικό πόνο που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε δυσκολία στην αναπνοή και παράλυση.

8. Οχιά

Η οχιά μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Αλλά οι θανατηφόρες οχιές Έχις (Saw Scaled Vipers) και Chain Vipers βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Το φίδι Chain Viper είναι γνωστό για το επίπεδο κεφάλι του σε σχήμα τριγώνου, το αμβλύ ρύγχος και το κοντό σώμα του, ενώ το Saw Tail έχει κεφάλι σε σχήμα αχλαδιού, αμβλύ ρύγχος και κοντό σώμα.

Η οχιά έχει μακριούς και περιστρεφόμενους κυνόδοντες που συνδέονται με τους δηλητηριώδεις αδένες πίσω από τα μάτια τους στο πίσω άνω τμήμα της γνάθου. Μπορεί να επεκτείνει τους κυνόδοντές του και να δαγκώσει κάποιον χωρίς να εγχύσει το δηλητήριό του, γνωστό ως ξηρό δάγκωμα. Το δηλητήριό του επηρεάζει τους γενικούς ιστούς, προκαλώντας σοβαρό οίδημα, πόνο και θάνατο.

9. Μαλαισιανό κρέιτ

Το δηλητηριώδες φίδι Blue Krait ζει στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδονησία. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι φαρδιές μαύρες λωρίδες στο λευκό σώμα του. Το φίδι αυτό είναι πιο επιθετικό τη νύχτα σε σύγκριση με την ημέρα, ενώ το δηλητήριό του είναι 15 φορές πιο θανατηφόρο από αυτό ενός κοινού φιδιού Cobra.

Ένα μόνο δάγκωμα μπορεί να παραλύσει τα νεύρα και τους μύες, οδηγώντας σε αναπνευστική ανακοπή.

10. Κροταλίας

Το μόνο δηλητηριώδες φίδι που μπορεί να βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κροταλίας. Είναι δημοφιλές για το βαρύ σώμα και το κεφάλι σε σχήμα διαμαντιού.

Όταν απειλείται ή προκαλείται, ο κροταλίας μπορεί να δαγκώσει κάποιον, προκαλώντας ακόμα και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Το δηλητήριό του μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα του αίματος και τους ιστούς του δέρματος και να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία.

Διαβάστε ακόμα:

Τα 10 πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα ζώα της Αφρικής

Τα πιο δηλητηριώδη ζώα σε όλο τον πλανήτη

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top