Κλεοπάτρα: 10 άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή της

Presence-Cleopatra-engraving-631.jpg

Ανακαλύψτε 10 πληροφορίες για την Κλεοπάτρα, τη θρυλική Βασίλισσα του Νείλου…

Η τελευταία αληθινή φαραώ της Αιγύπτου, η Κλεοπάτρα Ζ’ (69-30 π.Χ.) έχει απαθανατιστεί μέσα από αιώνες τέχνης, μουσικής και λογοτεχνίας για τη μεγάλη φυσική ομορφιά της και τους έρωτές της με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο.

Η Κλεοπάτρα ήταν πολύ περισσότερο από ό,τι η ιστορία της μοιραίας ή τραγικής ηρωίδας την απεικονίζει ως: ήταν μια τρομερή ηγέτης και εξαιρετικά οξυδερκής πολιτικός. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της μεταξύ 51–30 π.Χ., έφερε ειρήνη και ευημερία σε μια χώρα που είχε χρεοκοπήσει και διχαστεί από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι 10 πληροφορίες

  1. Ήταν η τελευταία ηγεμόνας της δυναστείας των Πτολεμαίων

  2. Ήταν πολύ έξυπνη και μορφωμένη

  3. Η Κλεοπάτρα παντρεύτηκε δύο από τα αδέρφια της

  4. Η ομορφιά της ήταν προϊόν ρωμαϊκής προπαγάνδας

  5. Χρησιμοποίησε την εικόνα της ως πολιτικό εργαλείο

  6. Ήταν πολύ δημοφιλής

  7. Ήταν μια ισχυρή και επιτυχημένη ηγέτης

  8. Οι εραστές της ήταν και πολιτικοί σύμμαχοί της

  9. Ήταν στη Ρώμη όταν σκοτώθηκε ο Καίσαρας

  10. Είχε τέσσερα παιδιά

1. Ήταν η τελευταία ηγεμόνας της δυναστείας των Πτολεμαίων

Αν και γεννήθηκε στην Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα δεν ήταν Αιγύπτια. Η καταγωγή της εντοπίζεται στη δυναστεία των Πτολεμαίων, την ελληνική βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας. Ήταν απόγονος του Πτολεμαίου Α’ «Σωτηρ», στρατηγού και φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου . Οι Πτολεμαίοι ήταν η τελευταία δυναστεία που κυβέρνησε την Αίγυπτο, από το 305 έως το 30 π.Χ.
Μετά το θάνατο του πατέρα της Πτολεμαίου ΙΒ’ το 51 π.Χ., η Κλεοπάτρα έγινε συν-αντιβασιλέας της Αιγύπτου μαζί με τον αδελφό της Πτολεμαίο ΙΓ’.

2. Ήταν πολύ έξυπνη και μορφωμένη

Τα μεσαιωνικά αραβικά κείμενα επαινούν την Κλεοπάτρα για τα επιτεύγματά της ως μαθηματικός, χημικός και φιλόσοφος. Λέγεται ότι έγραψε επιστημονικά βιβλία.
Μιλούσε ακόμη πολλές γλώσσες, αφού ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι μιλούσε μεταξύ 5 και 9 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων της μητρικής της ελληνικής, αιγυπτιακής, αραβικής και εβραϊκής.

3. Η Κλεοπάτρα παντρεύτηκε δύο από τα αδέρφια της

Η Κλεοπάτρα ήταν παντρεμένη με τον αδερφό της και συγκυβερνήτη Πτολεμαίο XIII, ο οποίος ήταν 10 ετών τότε (ήταν 18). Το 48 π.Χ., ο Πτολεμαίος προσπάθησε να καθαιρέσει την αδελφή του, αναγκάζοντάς την να καταφύγει στη Συρία και την Αίγυπτο.

Μετά τον θάνατο του Πτολεμαίου XIII μετά την ήττα από τους ρωμαιοαιγυπτιακούς στρατούς της, η Κλεοπάτρα παντρεύτηκε τον μικρότερο αδελφό του Πτολεμαίο XIV. Ήταν 22. Ενώ ήταν 12. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους η Κλεοπάτρα συνέχισε να ζει με τον Καίσαρα ιδιωτικά και να ενεργεί ως ερωμένη του. Παντρεύτηκε τον Μάρκο Αντώνιο το 32 π.Χ. Μετά την παράδοση και την αυτοκτονία του Αντώνιου, αφού νικήθηκε από τον Οκταβιανό, η Κλεοπάτρα αιχμαλωτίστηκε από τον στρατό του.
Ο μύθος λέει ότι η Κλεοπάτρα μπήκε λαθραία στο δωμάτιό της ένα άσπρο και του επέτρεψε να τη δαγκώσει, δηλητηριάζοντας και σκοτώνοντάς τη.

4. Η ομορφιά της ήταν προϊόν ρωμαϊκής προπαγάνδας

Σε αντίθεση με τις σύγχρονες απεικονίσεις της Elizabeth Taylor και της Vivien Leigh, δεν υπάρχουν στοιχεία μεταξύ των αρχαίων ιστορικών ότι η Κλεοπάτρα ήταν πολύ όμορφη. Οι σύγχρονες οπτικές πηγές δείχνουν την Κλεοπάτρα με μεγάλη μυτερή μύτη, στενά χείλη και κοφτερό, προεξέχον πηγούνι. Η πραγματική ομορφιά της…δεν ήταν τόσο αξιοσημείωτη σύμφωνα με τον Πλούταρχο. Η φήμη της ως επικίνδυνης και σαγηνευτικής γυναίκας ήταν στην πραγματικότητα δημιούργημα του εχθρού της Οκταβιανού. Οι Ρωμαίοι ιστορικοί την απεικόνισαν ως πόρνη που χρησιμοποιούσε το σεξ για να μαγέψει ισχυρούς άνδρες για να της δώσει εξουσία.

5. Χρησιμοποίησε την εικόνα της ως πολιτικό εργαλείο

Η Κλεοπάτρα πίστευε ότι ήταν μια ζωντανή θεά και γνώριζε πολύ καλά τη σχέση μεταξύ εικόνας και δύναμης. Ο ιστορικός Τζον Φλέτσερ την περιέγραψε ως «ερωμένη της μεταμφίεσης». Εμφανιζόταν ντυμένη ως η θεά Ίσιδα σε τελετουργικές εκδηλώσεις και ντυνόταν με πολυτέλεια.

6. Ήταν πολύ δημοφιλής

Οι σύγχρονες αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν ότι η Κλεοπάτρα ήταν αγαπητή στο λαό της. Σε αντίθεση με τους Πτολεμαίους προγόνους της – που μιλούσαν ελληνικά και τηρούσαν τα ελληνικά έθιμα – η Κλεοπάτρα ταυτίστηκε ως μια πραγματική Αιγύπτια φαραώ. Έμαθε μάλιστα άπταιστα την αιγυπτιακή γλώσσα.

7. Ήταν μια ισχυρή και επιτυχημένη ηγέτης

Υπό την κυριαρχία της, η Αίγυπτος ήταν το πλουσιότερο έθνος στη Μεσόγειο και το τελευταίο που παρέμεινε ανεξάρτητο από την ταχέως αναπτυσσόμενη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η Κλεοπάτρα δημιούργησε την αιγυπτιακή οικονομία και χρησιμοποίησε το εμπόριο με αραβικά έθνη για να ενισχύσει και να εδραιώσει το καθεστώς της χώρας της ως παγκόσμιας δύναμης.

8. Οι εραστές της ήταν και πολιτικοί σύμμαχοί της

Οι σχέσεις της Κλεοπάτρας με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο ήταν όχι μόνο πολιτικές συμμαχίες αλλά και ρομαντικοί δεσμοί.

Την εποχή της συνάντησής της με τον Καίσαρα, η Κλεοπάτρα βρισκόταν στην εξορία, αφού εκδιώκεται από τον αδελφό της. Ο Καίσαρας επρόκειτο να διαιτητεύσει μια ειρηνευτική διάσκεψη μεταξύ των αντιμαχόμενων αδελφών.

Η Κλεοπάτρα έπεισε τον υπηρέτη της να την τυλίξει σε ένα χαλί και να την παρουσιάσει στον Ρωμαίο στρατηγό. Παρακάλεσε τον Καίσαρα να τη βοηθήσει να ανακτήσει τον θρόνο.
Εκείνη και ο Μάρκος Αντώνιος ήταν πραγματικά ερωτευμένοι. Αλλά με το να συμμαχήσει με τον αντίπαλο του Οκταβιανού, βοήθησε να υπερασπιστεί την Αίγυπτο και να την αποτρέψει από το να γίνει υποτελής της Ρώμης.

9. Ήταν στη Ρώμη όταν σκοτώθηκε ο Καίσαρας

Η Κλεοπάτρα ζούσε στη Ρώμη ως ερωμένη του Καίσαρα την εποχή του βίαιου θανάτου του το 44 π.Χ. Η δολοφονία του έθεσε την ίδια της τη ζωή σε κίνδυνο και εκείνη τράπηκε σε φυγή με τον μικρό γιο τους πέρα ​​από τον ποταμό Τίβερη.

Με την επιστροφή της στην Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα πήρε αμέσως μέτρα για να εδραιώσει την κυριαρχία της. Δηλητηρίασε τον αδερφό της Πτολεμαίο XIV με ακονίτη και τον αντικατέστησε με τον γιο της, Πτολεμαίο XV «Καισαρίωνα».

10. Είχε τέσσερα παιδιά

Η Κλεοπάτρα απέκτησε έναν γιο με τον Ιούλιο Καίσαρα, τον οποίο ονόμασε Καισαρίωνα – «μικρός Καίσαρας». Μετά την αυτοκτονία της, ο Καισαρίων σκοτώθηκε με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου.

Η Κλεοπάτρα απέκτησε τρία παιδιά με τον Μάρκο Αντώνιο: τον Πτολεμαίο «Φιλάδελφο» και τα δίδυμα Κλεοπάτρα «Σελένη» και τον Αλέξανδρο «Ήλιο».
Κανένας από τους απογόνους της δεν έζησε για να κληρονομήσει την Αίγυπτο.

Διαβάστε ακόμη:

10 Ερωτήσεις Ιστορίας που δεν μπορούν να απαντήσουν ούτε οι ιστορικοί

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top