Τα πιο δηλητηριώδη ζώα σε όλο τον πλανήτη

obby-rh-yvXeOSIRz4Y-unsplash.jpg

Μερικά από αυτά τα ζώα μπορούν να σας σκοτώσουν με ένα μόνο άγγιγμα… Αυτά είναι τα πιο δηλητηριώδη ζώα στη γη…

Εκτός από την σωματική δύναμη, τα μυτερά ράμφη, τα γαμψά δόντια και νύχια, και διάφορες άλλες ικανότητες και χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχουν αναπτύξει τα ζώα για να κυνηγήσουν την τροφή τους και γενικώς να επιβιώσουν, πολλά από αυτά, για τον ίδιο σκοπό, έχουν αναπτύξει δηλητήρια, που δυνητικά τα μετατρέπουν σε φονικές μηχανές. Η δραστικότητα και η ποσότητα του δηλητήριου ποικίλει από ζώο σε ζώο, επομένως μια αυξητική κατάταξη με αυτά που είναι πιο δηλητηριώδη, θεωρείται αδύνατη. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει ζώα που ζουν και στη στεριά και στη θάλασσα. Αν τύχει και βρεθεί κάποιο από αυτά στον δρόμο σας, καλύτερα να αλλάξετε δρόμο.

Μέδουσα (Box Jellyfish)

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι η μέδουσα αποτελεί το πιο δηλητηριώδες ζώο στον κόσμο. Το δηλητήριό της περιέχει τοξίνες που μπορούν να σκοτώσουν τον ζωντανό ιστό άλλων οργανισμών. Εκτός από το να τρώει σιγά σιγά το δέρμα, ένα τσίμπημά της είναι ικανό να σταματήσει την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Συνήθως βρίσκεται σε νερά γύρω από την Ασία και την Αυστραλία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τσιμπάει, δυστυχώς πνίγονται γρήγορα από το σοκ του τσιμπήματος, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν καν να βγουν στη στεριά, ενώ αυτοί που επιβιώνουν, συνεχίζουν να πονούν για πολλές εβδομάδες αργότερα.

Θαλάσσιο φίδι Belcher’s

Το δηλητήριο αυτού του φιδιού είναι τόσο δυνατό, που αρκούν μόνο 2-3 ml για να σκοτώσουν σχεδόν 1000 ανθρώπους. Τα καλά νέα είναι ότι, όπως και η πλειοψηφία των θαλάσσιων φιδιών, το φίδι αυτό είναι σχετικά άκακο, τείνοντας να αποφεύγει την ανθρώπινη επαφή. Τα πιο συχνά καταγεγραμμένα τσιμπήματα έχουν προκληθεί σε ψαράδες που άθελα τους έπιασαν στα δίχτυα τους ένα τέτοιο φίδι, με αποτέλεσμα να νιώσει ότι απειλείται και να επιτεθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τσίμπημά του, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνο, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα καθώς χρειάζεται 30 λεπτά για να δράσει, και κατ’ επέκταση να σκοτώσει τον άνθρωπο. Θα (θέλατε να μην) το συναντήσετε στις ακτές της Βόρειας Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πετρόψαρο (Stonefish)

Αν και με πρώτη ματιά μοιάζει σαν ένας βράχος ή κάποιο κοράλλι, το πετρόψαρο αποτελεί έναν καλό λόγο να φοβάται κανείς τη θάλασσα (πέρα από τους καρχαρίες, φυσικά). Όταν, για οποιοδήποτε λόγο του ασκηθεί πίεση, εκτοξεύει δηλητηριώδη αγκάθια, ποσότητας ανάλογης με την πίεση που θα δεχθεί. Το δηλητήριο προκαλεί νέκρωση του δέρματος, οίδημα και έντονο πόνο, ενώ σε περιπτώσεις ακόμα και προσωρινή παράλυση.

Χταπόδι με μπλε δακτυλίους (Blue Ringed Octopus)

Τόσο όμορφο όσο και θανατηφόρο, το συγκεκριμένο θαλάσσιο ζώο, μήκους μόλις 8 ιντσών, κατοικεί σε κοραλλιογενείς υφάλους μέσα σε λιμνούλες, κυνηγάει γαρίδες, καβούρια και μικρά ψάρια ενώ, όταν νιώσει ότι απειλείται, τσιμπάει απελευθερώνοντας ένα δηλητήριο, που σε λίγα λεπτά μπορεί να σας σκοτώσει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, που ακολουθείται από διακοπή στην αναπνοή και τελικά στον θάνατο. Δυστυχώς, δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα το αντίδοτό του.

Βραζιλιάνικη Περιπλανώμενη Αράχνη (Brazilian Wandering Spider)

Η πιο δηλητηριώδης αράχνη στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, έχει ονομαστεί έτσι επειδή κυριολεκτικά περιπλανιέται κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας, κρύβεται κάτω από σκοτεινά μέρη, που αυτά μπορεί να είναι ακόμα και σπίτια ή αυτοκίνητα. Προκαλεί τον τρόμο και το φόβο, υπερβολική σιελόρροια, δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και πριαπισμό, δηλαδή μια πολύ έντονη και επώδυνη στύση στους άντρες που μπορεί να διαρκέσει για πολλές ώρες.

Δ. Γολογός

Photo by Obby Rh on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top