Τάση για εμετό: οι αιτίες και η αντιμετώπιση

gynaika-ponos-koilia.jpg

Έχετε ναυτία ή τάση για εμετό; Μάθετε που μπορεί να οφείλονται και τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πριν αφυδατωθείτε…

Ο εμετός είναι μία συχνή οργανική αντίδραση στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που κάνει ο οργανισμός μας για να αποβάλει κάποιο… ανεπιθύμητο φορτίο. Συνοδεύεται συνήθως από  ναυτία ωστόσο μπορεί να συνοδεύεται και από ορισμένα άλλα συμπτώματα, όπως η ζάλη ή η εφίδρωση. Όταν κάνουμε εμετό αποβάλλουμε το περιεχόμενο του στομάχου από το στόμα. Αυτό επιτυγχάνεται με έντονες συσπάσεις και μυϊκή δραστηριοποίηση του στομάχου. Πρόκειται για μια διαδικασία του οργανισμού κατά την οποία επιχειρεί να απαλλαγεί από το περιεχόμενο του στομάχου που θεωρεί ανεπιθύμητο.

Οι αιτίες

Ο εμετός είναι πιθανό να οφείλεται σε διάφορα αίτια π.χ. σε ερεθισμό του γαστρεντερικού συστήματος ή σε κάποια πάθηση (χολολιθίαση, γαστρεντερίτιδα,  κολικούς νεφρού) που διεγείρει το νευρικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς. Έπειτα ο οργανισμός με αυτόν τον τρόπο στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο για να ενεργοποιηθεί το αντανακλαστικό του εμετού

Ο εμετός μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενή αίτια ή παθήσεις του εγκεφάλου (ημικρανία, μηνιγγίτιδα, διάσειση, αιμάτωμα, όγκος κλπ). Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν τάση προς εμετό.

Μπορεί ακόμη να αποτελεί σύμπτωμα και κάποιων προβλημάτων  υγείας ,όπως λ.χ. η γαστρεντερίτιδα ή και πιο σοβαρών παθήσεων (οξεία χολολιθίαση, χολοκυστίτιδα, κολικός νεφρού, παγκρεατίτιδα κ.α.. ) Έτσι, στην περίπτωση που έχετε και έντονους πόνους οι οποίοι συνοδεύονται από εμετούς ή κάνετε πολλούς εμετούς, θα είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Συχνά, ο εμετός ή τάση για εμετό οφείλονται σε εξωτερικά αίτια  όπως μικρόβια, ιοί ή φάρμακα τα οποία προκαλούν εμετό αλλά και σε ψυχολογικά ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο αηδιαστικό θέαμα.

Ακόμη, ένας επίμονος ή δυνατός βήχας είναι πολύ πιθανό να μας προκαλέσει εμετό. Γιατί; Επειδή προκαλείται ερεθισμός του πνευμονογαστρικού νεύρου γεγονός που ενεργοποιεί το αντανακλαστικό του εμετού.

Διαβάστε ακόμη

Αφυδάτωση: 8 ύπουλοι παράγοντες που σας αφυδατώνουν χωρίς να το καταλάβετε

Πότε πρέπει να δω γιατρό;

Αυτό εξαρτάται από τη συχνότητα των εμετών  αλλά και από τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν. Αν, για παράδειγμα, έχετε έντονο κοιλιακό άλγος και παράλληλα κάνετε εμετό, τότε υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε κολικός του νεφρού ή απόφραξη του εντέρου οπότε θα πρέπει να δείτε γιατρό ή να πάτε σε νοσοκομείο. Όλα αυτά, βέβαια, εκτός από εμετό συνοδεύονται συνήθως από πόνο, πυρετό, εφίδρωση, αδυναμία και  κακουχία. Με άλλα λόγια, όταν ο εμετός συνοδεύεται από εντυπωσιακά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το γιατρό.

 

Οι συνέπειες του για τον οργανισμό

Μια από τις βασικές συνέπειες των εμετών μπορεί να είναι και η αφυδάτωση του οργανισμού. Στην περίπτωση μάλιστα που  ένα άτομο κάνει πολλούς εμετούς σε μικρό χρονικό διάστημα υπάρχει ο κίνδυνος άμεσης αφυδάτωσης καθώς χάνει μεγάλη ποσότητα υγρών και ηλεκτρολύτες. Πρόκειται για ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο και ασβέστιο. Επίσης χάνει και τα οξέα του στομάχου που χρησιμοποιούνται για την πέψη. Στην περίπτωση αυτή επέρχεται ανισορροπία στο γαστρεντερικό σύστημα καθώς οι αλκαλικές ουσίες υπερέχουν σε σχέση με τα οξέα με αποτέλεσμα να μην μπορεί αυτό να λειτουργήσει ομαλά. Αν οι εμετοί είναι συχνοί ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους καθώς υφίσταται ο κίνδυνος εισρόφησης, δηλαδή να εισχωρήσει ο εμετός στους πνεύμονες κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό με την απόφραξη της τραχείας.

Ακόμη επειδή με τον εμετό αποβάλλεται όξινο γαστρικό περιεχόμενο είναι πιθανό εξαιτίας λόγω των συχνών εμετών να προκληθεί οισοφαγίτιδα.

Αυτό το γνωρίζατε;

Έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά κάνουν πιο συχνά εμετό από τους ενήλικες;  ίσως γιατί αυτό το αντανακλαστικό βρίσκεται σε εγρήγορση ή για ψυχολογικούς λόγους. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν τρώνε σωστά, δεν μασάνε δηλαδή καλά την τροφή τους και δεν προσέχουν όταν τρώνε, έτσι λίγο να στραβοκαταπιούν αμέσως προκαλείται το αντανακλαστικό του εμετού. Οι γυναίκες, επίσης, είναι πιο εύκολες στον εμετό κυρίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει λόγω μεταβολικής διαφοράς που παρουσιάζουν εκείνη την περίοδο. Αποτέλεσμα αυτής είναι μία σχετική υπογλυκαιμία, με τελική αντίδραση την πρόκληση εμετού. Αυτό μπορεί να το αποφύγει τρώγοντας υδατάνθρακες (φρυγανιά ή ψωμί) μόλις ξυπνήσει, πριν ακόμα σηκωθεί από το κρεβάτι.

Μπορώ να προκαλέσω μόνος μου εμετό;

Ναι, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει. Αν ωστόσο έχετε καταναλώσει κάτι που θεωρείτε ότι σας προκάλεσε δηλητηρίαση καλό είναι να επικοινωνήσετε με το κέντρο δηλητηριάσεων ή να πάτε σε νοσοκομείο. Εκεί πιθανόν να σας δώσουν ειδικό φάρμακο που προκαλεί εμετό. Ο εκούσιος εμετός, λόγω του ότι δεν είναι κάτι το φυσιολογικό, κοστίζει πολύ περισσότερο στον οργανισμό. Το στομάχι έχει την ιδιότητα από τη φύση του να ωθεί  τα φαγητά προς το έντερο, ενώ ο οισοφάγος  ωθεί τις τροφές προς το στομάχι. Στην περίπτωση πρόκλησης εμετού αναγκάζετε τα συγκεκριμένα όργανα να κάνουν το αντίστροφο κάτι που δεν είναι φυσιολογικό για τον οργανισμό.

 

Η αντιμετώπιση στην Ω

Η τάση για εμετό αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτία που τον προκάλεσε. Ο εμετός είναι ένα σύμπτωμα και όχι η αιτία. Είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από κάποιο παθολογικής φύσεως πρόβλημα. Επομένως είναι σκόπιμο να βρεθεί πρώτα η αιτία που τον προκαλεί και στην συνέχεια να αντιμετωπιστεί και το σύμπτωμα.  Επομένως, είτε πρόκειται για  οργανική αιτία  είτε οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η βασική αίτια που τον προκαλεί.

 

Τρόποι ανακούφισης

Αν ο εμετός επιμένει ρωτήστε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό αν μπορείτε να λάβετε κάποιο αντιεμετικό. Για την ναυτία υπάρχουν ειδικά χάπια και διάφορα άλλα φάρμακα που περιέχουν δραστικές ουσίες κατά της ναυτίας, αλλά και τσίχλες που δρουν άμεσα. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συμπλήρωμα με ηλεκτρολύτες. Ακόμη υπάρχουν και ορισμένα αντιεμετικά βότανα που μπορούν να βοηθήσουν, όπως  ο άνηθος, το γαρίφαλο, η λεβάντα, το μάραθο και η μέλισσα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top