Κανέλα: η ιστορία και τα οφέλη της!

170807181545-herbs-and-spices-cinnamon-super-169.jpg

Κανέλα οφέλη

Ξέρετε την Κανέλα μόνο για το άρωμά της; Γνωρίστε την ιστορία και τα οφέλη που έχει στην υγεία μας αυτό το υπέροχο μπαχαρικό!

Η κανέλα χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια – συγκεκριμένα  από το 2.000 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποίησαν, καθώς και διάφορα άλλα καρυκεύματα, ως αρωματικό παράγοντα κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης. Μάλιστα αναφέρεται  στην Παλαιά Διαθήκη ως συστατικό του λαδιού που χρησιμοποιούσαν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και ότι οι Άραβες έμποροι την έφεραν στην Ευρώπη, όπου έγινε αμέσως πολύ δημοφιλές μπαχαρικό. Ο θρύλος υποστηρίζει ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας έκαψε όση ποσότητα κανέλας κατάφερε να βρει στην κηδεία της δεύτερης συζύγου του Poppaea Sabina το 65 μ.Χ. για να εξιλεωθεί το ρόλο του στο θάνατό της.

Οι Άραβες μετέφεραν την κανέλα μέσω δυσκίνητων χερσαίων οδών με αποτέλεσμα η διαδικασία μεταφοράς να ήταν περιορισμένη και δαπανηρή. Το γεγονός αυτό κατέστησε  τη χρήση της κανέλας ένα σύμβολο ευημερίας στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Καθώς η μεσαία τάξη άρχισε να ανέρχεται πολλά άτομα προερχόμενα από αυτήν θέλησαν  να αγοράσουν είδη πολυτελείας που κάποτε ήταν διαθέσιμα μόνο στους ευγενείς. Η κανέλα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό για το κρέας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παρά την ευρεία χρήση του, η προέλευση της κανέλας ήταν το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των Αράβων εμπόρων μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα. Για να διατηρήσουν το μονοπώλιο τους στο εμπόριο κανέλας και να δικαιολογήσουν την υπερβολική τιμή της, οι Άραβες έμποροι διέδιδαν διάφορες ιστορίες για τους προμηθευτές  τους και για το πού και πώς απέκτησαν το ακριβό αυτό μπαχαρικό. Μια τέτοια ιστορία, αναφέρεται στον 5ο αιώνα π.Χ. από τον Ηρόδοτο που υποστήριζε  ότι κάποια τεράστια πουλιά μετέφεραν τα ξυλάκια κανέλας στις φωλιές τους που βρίσκονταν ψηλά στα βουνά με αποτέλεσμα να είναι απρόσιτα από οποιονδήποτε άνθρωπο. Σύμφωνα με την ιστορία αυτή, οι άνθρωποι αφήνουν μεγάλα κομμάτια βοείου κρέατος κάτω από αυτές τις φωλιές για να συλλέγουν την κανέλα. Όταν τα πουλιά μετέφεραν το κρέας στη φωλιά τους, το βάρος του έκανε τις φωλιές να πέφτουν στο έδαφος, επιτρέποντας τη συλλογή των ξύλων κανέλας. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι η κανέλα υπήρχε μέσα σε βαθιά φαράγγια που προστατεύονταν από τρομακτικά φίδια. Ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος του πρώτου αιώνα υποστήριζε ότι η κανέλα ήρθε από την Αιθιοπία και ότι μεταφερόταν σε σχεδίες χωρίς κουπιά ή πανιά κάτι που καθιστούσε πολύ δύσκολο το εγχείρημα μεταφοράς της.

Διαβάστε ακόμη:

Μπαχαρικά: 3 χώρες με τα πιο πικάντικα φαγητά!

Προσπαθώντας να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, οι Ευρωπαίοι εξερευνητές ξεκίνησαν να βρουν τη μυστηριώδη πηγή του μπαχαρικού. Ο Χριστόφορος Κολόμβος  έγραψε στη βασίλισσα Isabella ότι είχε βρει κανέλα στον Νέο Κόσμο, αλλά όταν έστειλε δείγματα των ευρημάτων του πίσω στο σπίτι, ανακαλύφθηκε ότι το μπαχαρικό δεν ήταν στην πραγματικότητα η πολυπόθητη κανέλα. Ο Gonzalo Pizarro, ένας Ισπανός εξερευνητής, αναζήτησε επίσης κανέλα στην Αμερική. Διέσχισε τον Αμαζόνιο ελπίζοντας να βρει τη «χώρα της κανέλας».

Γύρω στο 1518, πορτογάλοι έμποροι ανακάλυψαν κανέλα στην Κεϋλάνη, τη σημερινή Σρι Λάνκα, και κατέλαβαν το νησιωτικό βασίλειο κάνοντας σκλάβους τους κατοίκους του νησιού και αποκτώντας τον έλεγχο του εμπορίου κανέλας για περίπου έναν αιώνα έως ότου το βασίλειο της Κεϋλάνης της Κάντι συμμάχησε με τους Ολλανδούς 1638 για την ανατροπή των Πορτογάλων κατακτητών.

Οι Ολλανδοί νίκησαν τους Πορτογάλους αλλά κράτησαν το βασίλειο για τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες, οπότε για άλλη μια φορά η Κεϋλάνη καταλήφθηκε από Ευρωπαίους εμπόρους, παραδίδοντας το μονοπώλιο της κανέλας στους Ολλανδούς για τα επόμενα 150 χρόνια. Στη συνέχεια η Κεϋλάνη καταλήφθηκε από τους Βρετανούς το 1784 μετά τη νίκη τους στον τέταρτο αγγλο-ολλανδικό πόλεμο, αλλά το 1800, η ​​κανέλα δεν ήταν πλέον ένα ακριβό, σπάνιο αγαθό. Είχε αρχίσει να καλλιεργείται σε άλλα μέρη του κόσμου.  Άλλες λιχουδιές, όπως η σοκολάτα και άλλα μπαχαρικά που έχουν γεύση παρόμοια με την κανέλα, άρχισαν να την ανταγωνίζονται σε… δημοτικότητα.

Σήμερα, συναντάμε στο εμπόριο κυρίως δύο τύπους κανέλας: Κεϋλάνη και την cassia κανέλα. Η κανέλα Cassia παράγεται κυρίως στην Ινδονησία και έχει την ισχυρότερη μυρωδιά και γεύση των δύο ποικιλιών. Αυτή είναι η φθηνότερη ποικιλία που συνήθως αγοράζουμε στα μανάβικα για να πασπαλίζουμε με μηλόπιτες ή το ρυζόγαλα. Η πιο ακριβή κανέλα της Κεϋλάνης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παράγεται ακόμα στη Σρι Λάνκα, έχει μια πιο ήπια, γλυκιά γεύση που είναι διαδεδομένη τόσο στο ψήσιμο των φαγητών  όσο και για την γεύση και το άρωμα το οποίο προσδίδει  σε ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές ή η ζεστή σοκολάτα.

Τα οφέλη της κανέλας

Περίπου 1 κ.τ. κανέλα στο επιδόρπιο συμβάλλει στην μείωση της αύξησης των τιμών του σακχάρου στο αίμα μετά από το φαγητό. Σε αυτό κατέληξαν  Σουηδοί επιστήμονες, μετρώντας τα επίπεδα σακχάρου πριν και μετά την κατανάλωση ρυζόγαλου, σε 14 εθελοντές. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η κανέλα μειώνει το ρυθμό με τον οποίο η τροφή περνά από το στομάχι στα έντερα. Παρότι η διαπίστωση αυτή ενισχύει παλαιότερες έρευνες για τα οφέλη της κανέλας σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ, είναι ακόμα νωρίς για τους ειδικούς να «συνταγογραφήσουν» αυτό το γευστικό μπαχαρικό ως θεραπευτική αγωγή κατά της νόσου.  Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition.

Στην παραδοσιακή ιατρική η κανέλα χρησιμοποιείται  για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος (διάρροια, εμετό και ναυτία), αλλά  και για άλλα συμπτώματα ιογενών παθήσεων, όπως το κρυολόγημα. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ατονίας, ενώ έχει μικρή εμμηναγωγική δράση διευκολύνοντας την εμμηνόρροια. Επιπλέον, περιέχει το έλαιο cinnamaldehyde, που εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Αυτό το ξέρατε;

Η έντονη μυρωδιά ορισμένων τροφίμων μέσα στο ψυγείο μπορεί να φύγει, εάν σε κάποιο από τα ράφια του ψυγείου τοποθετήσετε ένα ξυλάκι κανέλας. Η κανέλα έχει την ιδιότητα να απορροφούν όλες τις μυρωδιές.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top