8 αιτίες που παίρνεις κιλά (εκτός από το φαγητό)

women-on-scale.jpg

Τα επιπλέον κιλά δεν οφείλονται πάντα σε κάποια διατροφική παρασπονδία, αλλά σε διάφορα άλλα αίτια, όπως λ.χ. η δυσκοιλιότητα,η κούραση, ορισμένες παθήσεις και κάποια φάρμακα. Διαβάστε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε αν πήρατε κάποια κιλά παραπάνω και ξαναβρείτε το φυσιολογικό σας βάρος χωρίς δίαιτα

1.Ο  θυρεοειδής

Στην περίπτωση που έχετε υποθυρεοειδισμό, δηλαδή υπολειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι στο σωματικό σας βάρος προστέθηκαν μερικά κιλά (περίπου 2 με 4) παραπάνω, χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι στις διατροφικές σας συνήθειες. Τα επιπλέον κιλά δεν προέρχονται από λίπος, αλλά προστίθενται λόγω των υγρών που συσσωρεύονται στο διάμεσο ιστό. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς εξάλλου ρυθμίζουν το μεταβολισμό, που σημαίνει ότι κάποια διαταραχή των ορμονών αυτών θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις στο βάρος σας, καθώς μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός σας. Το σωματικό σας βάρος μπορεί να επιβαρυνθεί περισσότερο στην περίπτωση που ο υποθυρεοειδισμός δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή.

Τι να κάνετε

{Αν παρατηρήσατε ότι πήρατε ξαφνικά μερικά κιλά παραπάνω, χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι από τις διατροφικές σας συνήθειες, και παράλληλα έχετε συμπτώματα όπως, εύκολη κόπωση, οίδημα στα άκρα, υπνηλία, δυσανεξία στο κρύο κτλ., καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας,} ο οποίος θα σας συστήσει πιθανότατα να κάνετε εξετάσεις. Πρόκειται για αιματολογικές εξετάσεις, με τις οποίες θα διαπιστώσει αν οι τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα ή όχι. Στην περίπτωση που ο γιατρός διαγνώσει ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, θα σας χορηγήσει θεραπεία υποκατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς. Αν αντιμετωπίσετε την πάθηση, το βάρος σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

2.Διαταραχές του κύκλου

Αν κάποιες ημέρες του μήνα, λίγο πριν την περίοδο, νιώθετε ότι το σώμα σας έχει “πρηστεί”, με αποτέλεσμα να μη χωράτε στα ρούχα σας, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε το λεγόμενο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Εκδηλώνεται στις περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι ορμόνες που παράγονται λίγο πριν την περίοδο συχνά οδηγούν σε κατακράτηση υγρών, που έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση του βάρους της τάξεως 2-3 κιλών. Το φαινόμενο συνήθως επιτείνεται αν αντιμετωπίζετε και διαταραχές του κύκλου.

Τι να κάνετε

Αν έχετε προβλήματα στον κύκλο σας, πρέπει να το αναφέρετε στο γυναικολόγο σας, ώστε να τον ρυθμίσει με την κατάλληλη αγωγή. Με την αποκατάσταση του κύκλου είναι πολύ πιθανό να περιοριστούν τα επιπλέον κιλά που βλέπετε λίγο πριν την περίοδο. Βέβαια, έως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό εκείνη την περίοδο η ένδειξη της ζυγαριάς να είναι λίγο αυξημένη. {Αν αντιμετωπίζετε το λεγόμενο προεμμηνορρυσιακό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα ή να γίνουν ηπιότερα. Αν το πρόβλημα είναι πιο έντονο, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας δώσει κάποια φάρμακα}, όπως λ.χ. διουρητικά, που βοηθούν στην ελάττωση της κατακράτησης υγρών και περιορίζουν το αίσθημα πρηξίματος. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσουν ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντισυλληπτικά. Αποφύγετε πάντως τα φάρμακα, αν δεν σας τα συστήσει ο γιατρός σας.

3.Η δυσκοιλιότητα

Μια παροδική δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ένδειξη της ζυγαριάς, η οποία μπορεί να δείξει 1-2 κιλά παραπάνω. Τα επιπλέον κιλά ισοδυναμούν συνήθως με το βάρος του περιεχομένου του εντέρου. Επιπλέον, όταν έχουμε δυσκοιλιότητα, συνυπάρχει συνήθως και μικρή κατακράτηση υγρών. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διατροφής φτωχής σε φυτικές ίνες. Μπορεί ακόμη να εμφανιστεί μετά από ένα ταξίδι. Είναι επίσης πιθανό να προκύψει επειδή αλλάξατε περιβάλλον ή ωράριο εργασίας. Τα επιπλέον κιλά (1-2 συνήθως) είναι παροδικά και η βελόνα της ζυγαριάς θα δείξει και πάλι το πραγματικό σας βάρος, μόλις λύσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Τι να κάνετε

Είναι σημαντικό να λύσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. {Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε όσο μπορείτε την καθιστική ζωή.} Αν δεν υποχωρεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περιορισμένο χρονικό διάστημα κάποιο ήπιο καθαρτικό, που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

4.Η κούραση

Αν κάνετε γενικά καθιστική ζωή και ξαφνικά επιδοθείτε σε μια πολύ κοπιαστική σωματική εργασία, είναι πολύ πιθανό να κάνετε κατακράτηση υγρών λόγω κόπωσης των μυών. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν επιδοθείτε σε έντονη γυμναστική ενώ είστε αγύμναστοι. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απίθανο να παρατηρήσετε μια ελαφρά αύξηση του βάρους, λόγω μικρής κατακράτησης υγρών. Η αύξηση του βάρους μπορεί να κυμανθεί από 1 μέχρι 3 κιλά, τα οποία δεν θα σας επιβαρύνουν περισσότερο από δύο ημέρες, όσο δηλαδή χρειάζεται να ξεκουραστούν οι μύες σας. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παρατήσετε τη γυμναστική για αυτό το λόγο.

5.Ο τρόπος που ζυγίζεστε

Αν σας βολεύει η θεωρία ότι η ζυγαριά σας λέει ψέματα, ίσως να έχετε και δίκιο. Ο τρόπος που ζυγιζόμαστε δεν είναι πάντα ο σωστός. Αν για παράδειγμα ζυγίζεστε με τα ρούχα ή αμέσως μετά το φαγητό, είναι πολύ πιθανό η ζυγαριά να σας δείχνει μερικά κιλά παραπάνω. Το νερό που πίνουμε, τα ρούχα που φοράμε και η ώρα φάγαμε επηρεάζουν άμεσα την ένδειξη της ζυγαριάς, δίνοντάς μας συχνά ένα πλασματικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό προσπαθήστε να ζυγίζεστε πάντα την ίδια ώρα της ημέρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα να ζυγιστούμε είναι η πρωινή, όταν είμαστε νηστικοί. Για να ζυγιστείτε, καλό είναι να φοράτε μόνο τα εσώρουχά σας. Φροντίστε τα πόδια σας να πατούν καλά στη ζυγαριά, η οποία να είναι καλά στερεωμένη στο έδαφος. Τέλος, δεν είναι ανάγκη να ζυγίζεστε καθημερινά, γιατί το βάρος σας μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές αυξομειώσεις από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, είναι αρκετό να συμβουλευόμαστε τη ζυγαριά μας μία με δύο φορές την εβδομάδα.

6.Προβλήματα στα νεφρά σας

Διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να έχουν επίπτωση στο βάρος σας. Μπορεί μάλιστα αρχικά η αύξηση του σωματικού σας βάρους να είναι η μόνη ένδειξη κάποιου προβλήματος στα νεφρά (λ.χ. μια φλεγμονή). Τα νεφρικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε χρόνια χρήση φαρμάκων ή και σε διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα. Τα νεφρά που έχουν πρόβλημα δεν μπορούν να διυλίσουν τον όγκο των υγρών που περνάει από αυτά, με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση υγρών και να αυξάνεται το σωματικό βάρος περίπου 2-3 κιλά.

Τι να κάνετε

Αν κάποια στιγμή παρατηρήσετε ότι {πήρατε μερικά κιλά χωρίς κάποια διατροφική παρασπονδία και παράλληλα έχετε πυρετό, αίσθημα κακουχίας, αναιμία κτλ.}, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή, που συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά. Το σωματικό βάρος θα επανέλθει στο φυσιολογικό μετά την αποκατάσταση του προβλήματος.

7.Ορισμένα φάρμακα

Μήπως πήρατε μερικά κιλά από τότε που ο γιατρός σας σας έγραψε αντισυλληπτικά; Ίσως δεν είναι ιδέα σας! Δεν είναι λίγα τα φάρμακα εκείνα που μπορεί να προσθέσουν μερικά κιλά στο σωματικό σας βάρος. Τα φάρμακα αυτά είναι τα αντισυλληπτικά, οι ορμόνες ή τα φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη (κυρίως όταν χορηγείται σε χάπια). Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα ανοίγουν την όρεξη, όπως λ.χ. τα αντικαταθλιπτικά.

Τι να κάνετε

Αν παρατηρήσετε ότι αυξάνεται το βάρος σας από τότε που αρχίσατε αγωγή με κάποιο αντισυλληπτικό χάπι, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας αλλάξει αντισυλληπτικό. Αν αλλάξετε αντισυλληπτικό χάπι, είναι πιθανό τα κιλά σας να επανέλθουν στο φυσιολογικό. ΄Το ίδιο θα συμβεί και όταν διακόψετε τη χρήση του. Σε περίπτωση που πρέπει να πάρετε φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι υπομονή. Μόλις διακόψετε τη λήψη τους, τα κιλά σας θα επανέλθουν στα συνηθισμένα τους επίπεδα. Αν ακολουθείτε κάποια ορμονοθεραπεία (λ.χ. για να κάνετε παιδί), τα κιλά σας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τους επίπεδο μετά τη θεραπεία. {Αν η αύξηση του βάρους σας οφείλεται στη λήψη φαρμάκων, μην περιμένετε να επανέλθετε στα κιλά σας αμέσως μόλις τα διακόψετε, καθώς αυτό θα γίνει σταδιακά.} Αν κάνετε θεραπεία με κάποιο τέτοιο φάρμακο, θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας, ώστε να μην πάρετε επιπλέον κιλά. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε φάρμακου και να τον ενημερώσετε αν δείτε στην ένδειξη της ζυγαριάς κάτι ασυνήθιστο.

8.Τα επινεφρίδια

Σε ορισμένες περιπτώσεις που τα επινεφρίδια υπερλειτουργούν, μπορεί να παράγουν κορτιζόνη σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας. Στην περίπτωση αυτή είναι σαν να λαμβάνετε κορτιζόνη από το στόμα. Οι διαταραχές των επινεφριδίων συχνά μπορεί να οφείλονται σε καλοήθη όγκο ή κάποιο αδένωμα που συμβάλλει στην υπερπαραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές των επινεφριδίων, μπορείτε να πάρετε 5 κιλά επιπλέον!

Τι να κάνετε:

Αν οι διαταραχές των επινεφριδίων οφείλονται σε κάποιο ογκίδιο ή αδένωμα, η αντιμετώπιση είναι συνήθως χειρουργική. Πρόκειται για μια απλή επέμβαση, που μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά, ενώ η διάρκειά της δεν ξεπερνά συνήθως τη μιάμιση ώρα. Θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε μία ημέρα. {Σπανιότερα οι διαταραχές των επινεφριδίων μπορεί να αντιμετωπιστούν και με φαρμακευτική αγωγή.} Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (ερυθρότητα στο πρόσωπο ή ραγάδες στην κοιλιά), ενημερώστε το γιατρό σας, για να ελέγξει τη λειτουργία των επινεφριδίων.

περιττά-κιλά-αιτίες, δυσκοιλιότητα, βάρος, φαγητό, νεφρά, θυρεοειδής-κιλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top