Γιατί με τρώει η μύτη μου;

istockphoto-186621423-612x612-1.jpg

Τι είναι αυτό που σας προκαλεί το αίσθημα ότι σας γαργαλάει η μύτη σας;

Ιοί

Το γαργάλημα ή η φαγούρα στη μύτη σας μπορεί να προκληθεί από έναν ιό όπως του κοινού κρυολογήματος.  Αν και τα κρυολογήματα είναι πιο συνηθισμένα τον χειμώνα και την άνοιξη, μπορείτε να τα κολλήσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ενήλικες κρυολογούν δύο ή τρεις φορές κάθε χρόνο και τα παιδιά ακόμη περισσότερο. Το γαργάλημα της μύτης σας μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι πρόκειται να κρυώσετε. Όταν τα μικρόβια που προκαλούν το κρυολόγημα μολύνουν πρώτα τη μύτη και τα ιγμόρειά σας, η μύτη σας προσπαθεί να τα “ξεπλύνει” με βλέννα. Το φτέρνισμα είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το σώμα σας διώχνει τα μικρόβια, κάτι που μπορεί να εξηγεί το γαργαλητό της μύτης.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το σώμα σας έχει μια ανοσολογική απόκριση σε κάτι στο περιβάλλον σας.  Όταν είστε αλλεργικοί σε κάτι, το σώμα σας αντιμετωπίζει το αλλεργιογόνο σαν έναν ξένο εισβολέα, όπως έναν ιό της γρίπης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργίες τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές ουσίες, όπως τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, γύρη και ακάρεα σκόνης. Οι αλλεργίες μπορεί να είναι εποχικές ή να διαρκέσουν όλο το χρόνο. Μπορούν να προκαλέσουν μια ερεθιστική φλεγμονή στη μύτη σας που μπορεί να σας δώσει ένα αίσθημα τσιμπήματος ή φαγούρας. Ερεθιστικά του περιβάλλοντος: Υπάρχουν πράγματα στον αέρα που μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικά στις ρινικές οδούς.

Αλλεργική ρινίτιδα

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τις εποχιακές αλλεργίες, αλλά το σώμα σας δεν έχει ανοσολογική αντίδραση.

Μπορεί να εμφανίσετε ρινική καταρροή ή άλλο ρινικό ερεθισμό. Τα κοινά ερεθιστικά περιλαμβάνουν αρώματα, καπνό και προϊόντα καθαρισμού.

 

Ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία (που διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα) είτε χρόνια (διαρκεί πολύ). Εάν έχετε νιώσει ένα γαργαλητό στη μύτη σας για περισσότερο από μερικές εβδομάδες μαζί με άλλα συμπτώματα, μπορεί να έχετε χρόνια ιγμορίτιδα. Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που εμφανίζεται όταν υπάρχει φλεγμονή στις ρινικές οδους και διογκώνονται. Διαρκεί τουλάχιστον 12 εβδομάδες και περιλαμβάνει μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα: δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη σας, κούραση, πόνο και ευαισθησία γύρω από τα μάτια σας

Ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες εμφανίζονται συχνά σε άτομα με χρόνια ιγμορίτιδα.

Είναι μικρές, μαλακές, μη καρκινικές αναπτύξεις που κρέμονται από την επένδυση των ρινικών σας οδών. Μπορούν επίσης να προκληθούν από άσθμα, αλλεργίες, ευαισθησία στα φάρμακα ή κάποιες διαταραχές του ανοσοποιητικού. Οι μεγαλύτεροι μπορεί να είναι ερεθιστικοί και να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα και απώλεια της όσφρησης.

Ημικρανία

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο πονοκέφαλος δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της ημικρανίας.

Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να περιλαμβάνουν μια ποικιλία διαφορετικών συμπτωμάτων, όπως: μούδιασμα και μυρμήγκιασμα του προσώπου αύρα (λάμψεις και ενόχληση από το φως) ναυτία, εμετό και θολή όραση Είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε μια κρίση ημικρανίας χωρίς να εκδηλώσετε καθόλου πόνο στο κεφάλι. Οι ημικρανίες εμφανίζονται επίσης σε στάδια, επομένως ένα μυρμήγκιασμα στη μύτη θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μια κρίση ημικρανίας επέρχεται.

Ξηρότητα

Η ξηρότητα της μύτης προκαλείται συχνά από το υπερβολικό φύσημα της μύτης σας.

Ορισμένα φάρμακα για αλλεργίες και κρυολογήματα μπορούν επίσης να στεγνώσουν τη μύτη σας. Η ξηρότητα της μύτης είναι συχνή κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν είναι λόγω  της θέρμανσης.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top