Πόσο ειλικρινείς είμαστε; Ανακαλύψτε τα οφέλη της ειλικρίνειας

truth.png

Μια μελέτη που εκπονήθηκε από το University of Chicago Booth School of Business κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι συχνά αντέχουν να είναι πιο ειλικρινείς από ό,τι νομίζουν….

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί όρισαν ως ειλικρίνεια την τάση να «μιλάμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας». Σε μια σειρά πειραμάτων εξέτασαν, λοιπόν, τις πραγματικές και προβλεπόμενες συνέπειες της ειλικρίνειας στην καθημερινή ζωή.

Στο πλαίσιο πειράματος οι εθελοντές κλήθηκαν να είναι τελείως ειλικρινείς με όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφονται για 3 μέρες. Σε άλλο πείραμα, έπρεπε να είναι ειλικρινείς με έναν στενό συνεργάτη μετέχοντας σε προσωπικές συζητήσεις. Στο τελευταίο έπρεπε να μοιραστούν με ειλικρίνεια αρνητικά σχόλια με έναν στενό συνεργάτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης οι ειλικρινείς συνομιλίες είναι πιο ευχάριστες για όσους επικοινωνούν από ό,τι οι ίδιοι αναμένουν, ενώ οι ακροατές των ειλικρινών συνομιλιών αντιδρούν λιγότερο αρνητικά από το αναμενόμενο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το να αποφεύγεις να είσαι ειλικρινής μπορεί να είναι λάθος καθώς χάνονται ευκαιρίες οι οποίες θα εκτιμηθούν μακροπρόθεσμα» καταλήγουν οι ερευνητές.

Η ειλικρίνεια συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών και βάζει τα θεμέλια για να οικοδομήσουμε μια δυνατή σχέση με το συνάνθρωπό μας, ενώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να αναπτυχθεί σε μια ανθρώπινη σχέση ουσιαστική επικοινωνία και αμοιβαία κατανόηση.

Τα περισσότερα ψέματα, όσο περίτεχνα στημένα και αν είναι, κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν και θα οδηγήσουν αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα σε εντάσεις. Είναι λοιπόν προτιμότερο να ομολογούμε την πραγματικότητα ακόμη και αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος και να δεχόμαστε τις συνέπειες των πράξεών μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας με δικαιολογίες, στις οποίες καταφεύγουμε επειδή φοβόμαστε τις συνέπειες που μπορεί να έχει η παραδοχή της πραγματικότητας. Όποιος καταφεύγει στις δικαιολογίες δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό του και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις του με τους άλλους. Με την ειλικρίνεια από την άλλη κερδίζουμε πολλά πράγματα. Δε χάνουμε το χρόνο μας αναζητώντας δικαιολογίες και κερδίζουμε την εκτίμηση των άλλων, αφού κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για κάτι που πρώτοι έχουμε παραδεχτεί ότι συμβαίνει και έχουμε –όπου χρειάζεται- αναλάβει και τις ευθύνες μας.

Έπειτα με την ειλικρινή συμπεριφορά, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε ουσιαστικά τον άλλον και να μάθουμε πώς αντιδρά στην πραγματικότητα και όχι στα πλασματικά δεδομένα με τα οποία τον τροφοδοτούμε. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι χρειάζεται προσπάθεια, αφού δεν είναι πάντα εύκολο να λες την αλήθεια. Το μάθημα όμως που μας δίνουν τα παιδιά είναι να βάλουμε την αλήθεια σε κάθε στιγμή της ζωής μας και να χρησιμοποιούμε το ψέμα μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Με την ειλικρινή συμπεριφορά,
μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε
ουσιαστικά τον άλλον και να μάθουμε
πώς αντιδρά στην πραγματικότητα
και όχι στα πλασματικά δεδομένα
με τα οποία τον τροφοδοτούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

9 Μυστικά Ομορφιάς από την Ιταλία

4+1 Συμβουλές ομορφιάς που θα σου αλλάξουν διάθεση και εμφάνιση

Το μυστικό αντιγήρανσης το έχουν οι Γιαπωνέζες! Νικήστε τον χρόνο!

Τι κάνουν οι κινέζες για να διατηρούνται νέες και όμορφες;

Οι 10 οικονομικότερες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

Ιαματικά λουτρά onsen (Ιαπωνία): απίστευτη χαλάρωση και ευεξία!

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top