Προβλήματα μνήμης; Ίσως φταίει η ομάδα αίματος

Personalised-diet-and-supplementation-needed-to-lower-Alzheimer-s-risk-Pharmacology-expert.jpg

Αν έχετε ομάδα αίματος ΑΒ ίσως έχετε προδιάθεση στην εκδήλωση προβλημάτων και να αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο να εκδηλώσετε πρώιμη άνοια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμοντ, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 30.000 ατόμων, άνω των 44 ετών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει προβλήματα μνήμης, ή γνωστική εξασθένηση, κατά τη διάρκεια της τριετούς έρευνας.

Οι ειδικοί στη συνέχεια συνέκριναν την ομάδα που είχε εκδηλώσει αυτά τα προβλήματα με άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει τέτοια γνωστικά προβλήματα. Από την ανάλυση από την ανάλυση βρέθηκε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ αποτελούσαν το 6% εκείνων που είχαν συμπτώματα έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, έναντι του 4% εκείνων που δεν εμφάνιζαν τέτοια συμπτώματα.

Η ομάδα ΑΒ είναι η πιο σπάνια και συναντάται περίπου στο 4% του πληθυσμού. Όσοι ανήκουν σε αυτήν λοιπόν, διατρέχουν 82% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια μνήμης.

Από τη μελέτη προέκυψε ακόμη ότι όσοι εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης VIII η οποία είναι χρήσιμη για την πήξη του αίματος, κινδυνεύουν κατά 24% περισσότερο να εκδηλώσουν πρόωρα απώλεια μνήμης.  Τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος ΑΒ έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο της πρωτεΐνης από αυτής σε σχέση με τα άτομα των άλλων ομάδων αίματος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Κάντε το τεστ της… λίστας

Σύμφωνα με μια παλιότερη μελέτη, πάντως,  η μειωμένη ικανότητα να θυμηθούμε  τις λέξεις που βρίσκονται  στην αρχή μιας λίστας,  ίσως αποτελεί ένδειξη εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών.

Οι εθελοντές που δυσκολεύονταν να ανακαλέσουν τις πρώτες τέσσερις από μία λίστα με 15 λέξεις, είχαν πιο πολλές πιθανότητες να βαθμολογηθούν μέτρια σε τεστ νοητικών λειτουργιών έπειτα από 4 χρόνια, σε σχέση με όσους τις θυμόντουσαν με ευκολία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 εθελοντές άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ενδείξεις άνοιας στην έναρξή της.  Οι ειδικοί ζήτησαν από τους εθελοντές να διαβάσουν πέντε φορές μία λίστα με 15 λέξεις και μετά να ακούσουν μία φορά τη λίστα και να θυμηθούν τις λέξεις.

Μετά από λίγο οι ερευνητές τους ζήτησαν να θυμηθούν ξανά τις λέξεις.  Όλοι τους υποβάλλονταν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών τους λειτουργιών για μια τετραετία.

Όσοι αρχικά είχαν δυσκολευθεί να θυμηθούν τις πρώτες λέξεις έπειτα από 20 λεπτά, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν παρουσιάσει χειρότερη βαθμολογία στα επόμενα τεστ των νοητικών λειτουργιών.

14 τρόποι να δυναμώσεις το μυαλό και τη μνήμη σου

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top