Οι 5 βιταμίνες που δεν θα πρέπει ποτέ να κάνεις κατάχρηση

Ανώνυμο-σχέδιο74.png

Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να μας κάνουν ζημιά αν το παρακάνουμε. Και οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές από μια στομαχική διαταραχή.

«Θέλουμε οπωσδήποτε οι άνθρωποι να είναι προσεκτικοί με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες γιατί μπορεί να συσσωρευτούν στον οργανισμό και είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερη τοξικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες», λέει Δρ Wendolyn Gozansky, γηριατρός.

Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες – υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται εύκολα στο σώμα και μπορούν να «απομακρυνθούν».

Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνη C και βιταμίνες Β (όπως φυλλικό οξύ, βιοτίνη, θειαμίνη, νιασίνη και άλλες), σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, από την άλλη πλευρά, αποθηκεύονται πιο εύκολα – πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορούν να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν τοξικότητα.

Γενικά, ο μέσος υγιής άνθρωπος δεν χρειάζεται να παίρνει επιπλέον συμπληρώματα.

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να το κάνουν. Για άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω, σχεδόν το 58% ανέφερε ότι πήρε κάποιο είδος βιταμίνης ή συμπληρώματος τις τελευταίες 30 ημέρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η χρήση ήταν υψηλότερη στις γυναίκες (63%) από τους άνδρες (51%).

Ενώ οι πολυβιταμίνες είναι γενικά καλές και ένα περιστασιακό συμπλήρωμα πιθανότατα δεν θα κάνει πολύ κακό, ορισμένες βιταμίνες ή μέταλλα που λαμβάνονται σε περίσσεια μπορεί να καταστρέψουν τον όλεθρο στο σώμα σας. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για καθένα από αυτά.

Οι 5 βιταμίνες

  1. Ασβέστιο
  2. Σίδηρο
  3. Βιταμίνη Α
  4. Βιταμίνη D
  5. Βιταμίνη Β6

1. Ασβέστιο

Τα συστατικά που βρίσκονται στο γάλα κάνουν καλό στον οργανισμό – αλλά μόνο όταν το παίρνετε σε κατάλληλες ποσότητες.

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο που βρίσκεται στο σώμα, σύμφωνα με το CDC, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το λαμβάνετε όσο θέλετε.

Περίπου το 98% του ασβεστίου αποθηκεύεται στα οστά, αλλά είναι επίσης σημαντικό για την υγεία των δοντιών και άλλες ζωτικές λειτουργίες όπως η συστολή των αιμοφόρων αγγείων και η πήξη του αίματος.

Και η λήψη υπερβολικής ποσότητας – συνήθως από συμπληρώματα και όχι από την κατανάλωση ποτηριών γάλακτος – μπορεί να κάνει σοβαρή βλάβη.

Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο, ακόμη και πέτρες στα νεφρά και καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με το AARP.

«Οτιδήποτε πάνω από 2.200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αρχίζουμε να ανησυχούμε μήπως έχουμε στομαχικές διαταραχές ή δυνητικά προδιαθέτουμε τους ανθρώπους σε πέτρες στα νεφρά», είπε ο Gozansky.

Γενικά, οι άνθρωποι χρειάζονται 1.000 έως 1.200 mg την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας.

Εκτός από το γάλα, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί.

2. Σίδηρο

Αν και ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει αναιμία – η οποία μπορεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση – οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αυτό το πρόβλημα.

Μπορείτε να πάρετε σίδηρο από μια σειρά από τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα στρείδια, οι φακές και το σπανάκι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μπορεί να είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, σύμφωνα με το NIH.

Αλλά τις περισσότερες φορές, δεν το χρειάζεστε.

Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Εκτός από τη ναυτία, τον έμετο και τη διάρροια που σχετίζονται με άλλες υπερβολικές δόσεις, ο σίδηρος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα κύρια όργανα.

«Ο υπερβολικός σίδηρος στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το συκώτι και την καρδιά επειδή θα εναποτεθεί στους ιστούς», είπε ο Gozansky.

Το CDC συνιστά 8 έως 18 mg την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας.

3. Βιταμίνη Α

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με την καλλυντική μορφή της βιταμίνης Α – a k a ρετινόλη – αλλά η ίδια η βιταμίνη είναι υπεύθυνη για πολλά περισσότερα από την απλή καταπολέμηση των ρυτίδων και της γήρανσης του δέρματος.

Η βιταμίνη Α είναι μια άλλη λιποδιαλυτή βιταμίνη που μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στο συκώτι όταν παίρνετε πάρα πολύ από αυτήν.

«Μπορεί να εκδηλώσετε κάποια οξέα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, ίλιγγο, θολή όραση», είπε στο AARP ο Δρ Μάθιου Φάρελ, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρούς πονοκεφάλους και προβλήματα μυών ή συντονισμού.

Τελικά, μια υπερβολική δόση βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμα και θάνατο – αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν με την κατάλληλη παρέμβαση.

4. Βιταμίνη D

Συχνά αποκαλούμενη «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D είναι μοναδική γιατί, αν και μπορούμε να τη λάβουμε από τα τρόφιμα, το σώμα σας παράγει βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο.

Είναι επίσης ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους συμπληρωμάτων που λαμβάνονται, σύμφωνα με το CDC.

Η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τα οστά, τη λειτουργία των νεφρών και την υγεία των μυών σας — αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να παίρνουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και με υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα», εξήγησε ο Gozansky.

Σε μια μελέτη περίπτωσης από το 2022, ένας Βρετανός άρχισε να παίρνει 150.000 IU βιταμίνης D κατόπιν συμβουλής ενός διατροφολόγου — δηλαδή 375 φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

Για μήνες, ο άνδρας παρουσίαζε ναυτία, έμετο, ξηροστομία, διάρροια και απώλεια βάρους.

Μέχρι να εμφανιστεί τελικά στο νοσοκομείο, τα νεφρά του είχαν καταστραφεί.

Σε άλλη παρόμοια περίπτωση, ένας 89χρονος άνδρας πέθανε από υπερασβεστιαιμία – που σημαίνει ότι είχε πάρα πολύ ασβέστιο στο αίμα του – λόγω υπερβολικής δόσης βιταμίνης D.

Τότε, ο ιατροδικαστής σημείωσε μάλιστα στην έκθεσή του: «Κατά τη γνώμη μου υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν μελλοντικοί θάνατοι, εκτός εάν ληφθούν μέτρα».

Για τον μέσο άνθρωπο, 600 έως 800 IU βιταμίνης D είναι η ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά.

Το CDC λέει ότι μπορείτε να το πάρετε αυτήν την ποσότητα με μόλις πέντε έως 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά.

Βρίσκεται επίσης σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα. συν γαλακτοκομικά όπως κρόκοι αυγών και τυρί.

Αρκετά δημητριακά είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

5. Βιταμίνη Β6

Παρά το γεγονός ότι η βιταμίνη Β6 είναι μία από τις λίγες υδατοδιαλυτές βιταμίνες σε αυτήν τη λίστα – που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνετε υπερβολική δόση μόνο από πηγές τροφίμων – μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν παίρνετε πάρα πολύ.

Η λήψη πάνω από 250 mg την ημέρα μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη και πόνο, αναφέρει το AARP.

Η κατανάλωση τροφών όπως τα ρεβίθια, το συκώτι, ο τόνος και ο σολομός θα κάνει το κόλπο, χρειάζεστε μόνο 1,3 έως 1,7 mg την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία σας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top