Κεράσια: Πού μας κάνουν καλό; Απίστευτα οφέλη!

Cherries-background.jpg

Μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά θαυματουργά σε ο,τι αφορά τις ευεργετικές επιδράσεις τους στον οργανισμό μας. Αν σας αρέσουν τα κεράσια, έχετε πολλούς λόγους να τα απολαμβάνετε συχνά. Μάθετε, λοιπόν, πού κάνουν καλό και πώς θα διαλέξετε τα καλύτερα.

Τα κεράσια σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Michigan και του Johns Hopkins προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Συγκεκριμένα οι φαινόλες που περιέχουν τα κεράσια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου καρκίνου και του μαστού.

Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά που τους προσδίδουν την κόκκινη απόχρωση. Τα συγκεκριμένα συστατικά συμβάλλουν στη μείωση της επιβλαβούς επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας και επιβραδύνουν τη γήρανση της όρασης. Συμβάλλουν ακόμη στην ενδυνάμωση των αγγείων των ματιών, γεγονός που  επιβραδύνει την ανάπτυξη της αμφιβληστροειδοπάθειας.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο χυμός από κεράσι, χωρίς ζάχαρη, είναι κατάλληλός για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το «πιάσιμο» μετά την άσκηση και αναπληρώνει παράλληλα την ενέργεια που χάσαμε.  Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί έδιναν σε κάποιους από τους 60 εθελοντές χυμό κεράσι, ενώ στους υπόλοιπους κάποιον άλλο χυμό, μια εβδομάδα πριν λάβουν μέρος σε αγώνα δρόμου. Οι εθελοντές που είχαν πιεί χυμό κεράσι ανέφεραν λιγότερους μυϊκούς πόνους μετά από τον αγώνα.

Έρευνες που έγιναν σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα έδειξαν ότι 20 κεράσια την ημέρα βελτίωσαν την κατάσταση της πλειοψηφίας των ασθενών. Οι ειδικοί δεν έχουν ωστόσο εξακριβώσει τον μηχανισμό με τον οποίο βοηθούν στην βελτίωση.

Παλιότερη έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Τέξας, τα κεράσια αυξάνουν τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό. Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη η οποία συμβάλλει στην έλευση του ύπνου έχει ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία του οργανισμού.

Τι να προσέξετε κατά την αγορά

  • Προτιμήστε όσα έχουν λαμπερό χρώμα

  • Δείτε να έχουν φρέσκα (δηλ. πράσινα) κοτσάνια και φύλλα.

  • Καλό είναι να μην είναι πολύ μαλακά

  • Αν παρατηρήσετε αλλοιώσεις στη σάρκα τους μην τα προτιμήσετε

  • Αν πρόκειται να τα φάτε άμεσα προτιμήστε τα πιο σκουρόχρωμα που είναι πιο ώριμα και έχουν πιο γλυκιά γεύση.

Τι μας προσφέρουν:

15 κεράσια περιέχουν 10 mg βιταμίνης C, 0,5 mg νιασίνης, 110 mcg βιταμίνης Α, 190 mg καλίου, 0,5 mg σιδήρου, 22 mg ασβεστίου.

Διαβάστε ακόμη:

Φράουλες: τα 9+1 οφέλη τους για την υγεία!

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top