Έντερο: Πως να ενισχύσετε την υγεία του σύμφωνα με ειδικό

entero-2-jpg.webp

Γνωρίζατε ότι από το έντερο σας εξαρτάται η συνολική σας υγεία; Ένας γνωστός γιατρός από NHS αναφέρει έξι αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης της υγείας του εντέρου.

Ο Δρ Alexis Missick είναι ένας έμπειρος γιατρός που συνεργάζεται με την UK Meds. Ο Δρ Missick έχει εργαστεί στο NHS για περισσότερα από 10 χρόνια και έχει εξαετή εμπειρία και διεθνώς, αλλά κυρίως στην Καραϊβική. Δείτε τι προτείνει για να θωρακίσετε το έντερο σας.

Ο ειδικός εξήγησε τι είναι η υγεία του εντέρου και γιατί είναι σημαντική για τη συνολική μας ευεξία. Έχει επίσης μιλήσει για το πρόγραμμα διατροφής για την υγεία του εντέρου του Ηνωμένου Βασιλείου Meds, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να «εξασφαλίζει ένα υγιές εντερικό σύστημα και να προάγει τη ζωτικότητα», σύμφωνα με την epxress.

Ο Δρ Missick είπε: “Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί μια πολυσύχναστη σειρά μικροοργανισμών, με κάθε άτομο να έχει μια μοναδική ποσότητα και τύπο.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι αν ζυγιστούν θα δείξουν στη ζυγαριά 200 γραμμάρια περίπου. Πρόκειται για το ίδιο βάρος που αντιστοιχεί σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο χάμστερ.

Η ποικιλόμορφη σειρά βακτηρίων και μικροοργανισμών παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας».

Τι είναι η υγεία του εντέρου;

Ο Δρ Missick είπε: “Η υγεία του εντέρου αναφέρεται στη λειτουργικότητα του πεπτικού σας συστήματος, γνωστό και ως γαστρεντερική οδός ή έντερο.

Αυτό το περίπλοκο σύστημα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των τροφίμων, την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων από το σώμα σας.

Περιλαμβάνει όργανα όπως π.χ. ο λαιμός, ο οισοφάγος, το στομάχι και τα έντερα, ενώ το έντερο σας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής ευεξίας.

“Στο έντερό σας, έχετε μεγάλη ποσότητα μικροσκοπικών βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών. Σε αντίθεση με τα επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, αυτοί οι φυσικοί κάτοικοι του εντέρου σας είναι ωφέλιμοι.

Βοηθούν στη διάσπαση των τροφίμων και μπορεί ακόμη και να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο προστατεύει το σώμα σας από λοιμώξεις.

“Αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια αναφέρονται συχνά ως καλά βακτήρια, φιλικά βακτήρια, χλωρίδα του εντέρου, μικροοργανισμοί, μικροχλωρίδα ή μικρόβια.

Η κατανόηση και η καλλιέργεια της λεπτής ισορροπίας αυτών των μικροοργανισμών είναι σημαντική για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας του εντέρου, αλλά και του οργανισμού συνολικά.

Γιατί είναι σημαντική η υγεία του εντέρου;

Ο Δρ Missick είπε: “Η διατήρηση της βέλτιστης υγείας του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς βασικούς λόγους.

Πρώτον, ο εντερικός μας σωλήνας, γνωστός και ως έντερο, βρίθει από τρισεκατομμύρια μικρόβια.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη συνολική υγεία μας παράγοντας βασικές ορμόνες που χωρίς αυτές, το σώμα μας θα δυσκολευόταν να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

«Δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα.

Ένα υγιές έντερο συνδέεται στενά με μειωμένη συχνότητα ασθενειών, λιγότερες ημέρες ασθενείας και χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών και αυτοάνοσων παθήσεων.

“Ακόμη κι αν καταναλώνουμε τα πιο υγιεινά τρόφιμα, τα οφέλη μπορεί να διακυβευτούν εάν η εντερική μας επένδυση δεν είναι σε καλή κατάσταση για να τα αφομοιώσει αποτελεσματικά.

Μια υγιής επένδυση του εντέρου διασφαλίζει ότι μπορούμε να απορροφήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμά μας, μεγιστοποιώντας τα οφέλη των διατροφικών μας επιλογών. Επομένως, η φροντίδα της υγείας του εντέρου είναι θεμελιώδης για την ενίσχυση της συνολικής ευεξίας και ζωτικότητας».

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την υγεία του εντέρου;

Ο Δρ Missick είπε: “Ναι, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην επιρροή της υγείας του εντέρου. Ορισμένες τροφές μπορούν να λειτουργήσουν ως ερεθίσματα για συμπτώματα του εντέρου σε ορισμένα άτομα.

Για παράδειγμα, όξινες τροφές όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, οι σάλτσες για σαλάτες και τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα.

Σε ευαίσθητα άτομα, το σιτάρι και τα κρεμμύδια είναι γνωστοί παράγοντες που προκαλούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε μερικούς ανθρώπους.

Το πρόγραμμα διατροφής UK Meds Gut Health είναι ένα περίγραμμα μιας πιθανής δίαιτας που θα μπορούσατε να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας για να προωθήσετε την καλή υγεία του εντέρου.

Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από τρόφιμα, ποτά και συμβουλές που καλό είναι να ακολουθήσετε εάν έχετε επίγνωση της υγείας του εντέρου σας.

Φυτικές ίνες (συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, φρούτα και λαχανικά, βρώμη, φασόλια)

Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, τα φρούτα, τα λαχανικά, η βρώμη και τα φασόλια, έχουν συνδεθεί από καιρό με πολλά οφέλη για την υγεία.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ο ρόλος του στην καλλιέργεια ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Όταν τα βακτήρια στο έντερο μεταβολίζουν τις ίνες, προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών, ενισχύοντας το μικροβίωμα μέσα στο έντερο.

5 τρόποι να το ενισχύσετε

  1. Πίνετε υγρά και παραμένετε καλά ενυδατωμένοι
  2. Τρώτε λιγότερα λιπαρά τρόφιμα
  3. Επιλέγετε υγιεινές πηγές τροφών σε λιπαρά
  4. Αποφύγετε τροφές που προκαλούν συμπτώματα διαταραχής του εντέρου
  5. Προβιοτικά συμπληρώματα

1. Πίνετε υγρά και παραμένετε καλά ενυδατωμένοι

Διασφαλίζοντας ότι είστε επαρκώς ενυδατωμένοι πίνοντας πολλά υγρά δεν είναι ευεργετικό μόνο για τη γενική υγεία, αλλά παίζει επίσης ρόλο στην υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου.

Η έρευνα δείχνει ότι η επαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη ποικιλία βακτηρίων στο έντερο, βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο νερό, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ενός τύπου βακτηρίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν γαστρεντερικές λοιμώξεις, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία της ενυδάτωσης για την ευεξία του εντέρου.

2. Τρώτε λιγότερα λιπαρά τρόφιμα

Η μείωση της πρόσληψης λιπαρών τροφών μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν ότι η ημερήσια πρόσληψη τροφής δεν πρέπει να προέρχεται  από πηγές λίπους σε ποσοστό που να ξεπερνάει το 30%.

Αυτή η οδηγία είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με ορισμένες παθήσεις που κάνουν την πέψη των λιπών δύσκολη.

Ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όχι μόνο εξομαλύνονται αυτές οι καταστάσεις, αλλά έχετε επίσης οφέλη σε ότι αφορά στην απώλεια βάρους και τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

3. Επιλέγετε τροφές με υγιεινά λιπαρά

Η ενσωμάτωση υγιεινών πηγών λιπών στη διατροφή σας μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου και τη γενική ευεξία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτες αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Αυτές οι αλλαγές έχουν συνδεθεί με βελτιώσεις στη διαχείριση βάρους, τη σύνθεση του σώματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα μεταξύ υπέρβαρων ενηλίκων.

4. Αποφύγετε τροφές που προκαλούν συμπτώματα διαταραχής του εντέρου

Η αποφυγή τροφών που προκαλούν συμπτώματα διαταραχής του εντέρου είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της πεπτικής δυσφορίας και την προαγωγή της υγείας του εντέρου.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα όξινα, όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, οι σάλτσες για σαλάτες και τα ανθρακούχα ποτά, μπορούν να επιδεινώσουν την καούρα σε ορισμένα άτομα.

5. Προβιοτικά συμπληρώματα

Τα προβιοτικά συμπληρώματα πιστεύεται ότι βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο σας, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, ιδιαίτερα όταν αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί από κάποια ασθένεια ή ιατρικές θεραπείες.

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση της αποτελεσματικότητάς τους, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να προσφέρουν οφέλη σε ορισμένες περιπτώσεις.

 


Με ποιες παθήσεις της γαστρεντερικής υγείας μπορεί να συνδεθεί η υγεία του εντέρου;

Η υγεία του εντέρου συνδέεται στενά με διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις. Μερικές από τις καταστάσεις (και τα συμπτώματα) που μπορεί να επηρεάσει η υγεία του εντέρου περιλαμβάνουν:

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Απώλεια βάρους
  • Πόνος στο στομάχι
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Εμετός
  • Δυσκοιλιότητα
  • Φούσκωμα και κράμπες
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Κακή όρεξη
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Διατροφικές ελλείψεις

Η διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο μέσω ισορροπημένης διατροφής, ενυδάτωσης και επιλογών τρόπου ζωής μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση και την πρόληψη αυτών των προβλημάτων υγείας του γαστρεντερικού συστήματος, είπε ο Δρ Missick.

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top