Καρκίνος: Η Νο1 τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο σύμφωνα με ειδικό

karkinos-trofes-jpg.webp

Οι ειδικοί στον καρκίνο και οι διαιτολόγοι αποκάλυψαν τις τροφές που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να σας εκδηλωθεί καρκίνος και τι πρέπει να αποφύγετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Ο καρκίνος είναι αρκετά συχνός. Υπάρχουν περίπου 375.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 1.000 κάθε μέρα, σύμφωνα με την Cancer Research UK.

Αν και είναι αδύνατο να αποφύγετε κάθε καρκινογόνο – ουσίες που αυξάνουν τις πιθανότητές σας για καρκίνο – οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου εξαλείφοντας ορισμένα είδη από τη διατροφή σας.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι χημικές ουσίες στα κρέατα, το αλκοόλ και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λίπους μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, του μαστού και του ήπατος.

Σας αποκαλύπτουμε το κοινό φαγητό που οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να αποφεύγετε…

Κόκκινο κρέας

Όπως ισχύει και με το επεξεργασμένο κρέας, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν τις μπριζόλες, τα μπιφτέκια και τα αρνίσια παϊδάκια, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το κόκκινο κρέας βρίσκεται επίσης στη λίστα των τροφίμων που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης όλα τα παράγωγα από φρέσκο, κιμά και κατεψυγμένο χοιρινό, βοδινό και αρνί.

Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και ορισμένων τύπων καρκίνου, αλλά το πώς συμβαίνει αυτό και το ακριβές επίπεδο του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, παραμένουν ασαφή.

Θεωρείται ότι ενώ το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος, ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος όσο η απειλή που προέρχεται το επεξεργασμένο κρέας.

«Το κόκκινο κρέας δεν συνδέεται τόσο στενά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου όσο τα επεξεργασμένα κρέατα, αυτό σημαίνει ότι είναι καρκινογόνο 2Α, επομένως μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο», δήλωσε στην Daily Mail ο Δρ Duane Mellor, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης (BDA).

Ο Matthew Lambert, διατροφολόγος στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) πρόσθεσε: “Οι ερευνητές εξακολουθούν να ψάχνουν το πώς το κόκκινο κρέας προκαλεί καρκίνο.

Ένας πιθανός τρόπος περιλαμβάνει μια ένωση που ονομάζεται αίμη, η οποία περιέχει σίδηρο και δίνει στο κόκκινο κρέας το χρώμα του.

«Η αίμη μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων που έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν την επένδυση του εντέρου, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου».

Η οργάνωση επισημαίνει επίσης ότι οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και οι πολυκυκλικές αμίνες (PCAs), οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα στο έντερο, παράγονται όταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το ψήσιμο στη σχάρα και το μπάρμπεκιου.

Όπως ισχύει και για το επεξεργασμένο κρέας, το NHS συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης κόκκινου κρέατος στα 70 γραμμάρια την ημέρα για να εξισορροπηθούν τα οφέλη του έναντι των πιθανών κινδύνων.

 

Loading Poll…

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top