Έκζεμα: Σύντομα θα θεραπεύεται με ένα απλό εμβόλιο

ekzema-jpg.webp

Το έκζεμα στα παιδιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα σε χρόνια με ένα «προσαρμοσμένο» εμβόλιο, λένε Ιρλανδοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές στο Trinity College του Δουβλίνου πιστεύουν ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία εξάρσεων που πυροδοτούνται από βακτήρια αυτής της κοινής πάθησης (έκζεμα) που προκαλεί φαγούρα, ξηρότητα και σκάσιμο του δέρματος.

Η ομάδα του Trinity έχει κάνει πολλά άλματα προς τα εμπρός ως προς στην κατανόηση του πώς λειτουργεί η ανοσολογική απόκριση σε περιπτώσεις εκζέματος που προκαλείται από το ενοχλητικό βακτήριο Staphylococcus aureus. Λένε ότι έχουν πλέον εντοπίσει νέους κυτταρικούς στόχους που θα στοχεύσουν με ένα εμβόλιο.

Το έκζεμα – επίσης γνωστό ως ατοπική δερματίτιδα – επηρεάζει έως και ένα στα τέσσερα παιδιά. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, ξηρότητα και – όταν εμπλέκονται βακτήρια – έλκη που μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν απειλητικές για τη ζωή συστηματικές λοιμώξεις όπως η σηψαιμία.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Julianne Clowry, σύμβουλος δερματολόγος και επισκέπτης ερευνητής στο Trinity, συνέχισε: «Υπάρχει πραγματική ανάγκη για νέες επιλογές για τη θεραπεία και την πρόληψη μολυσμένων εξάρσεων εκζέματος στα παιδιά.

Οι τρέχουσες στρατηγικές είναι περιορισμένες στην επιτυχία τους και – ακόμη και όταν προσφέρουν ανακούφιση – τα αποτελέσματα μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα καθώς τα συμπτώματα συχνά επανεμφανίζονται.

“Παρόλο που χρειάζονται αντιβιοτικά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιστήμονες προσπαθούν σκληρά να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων που δημιουργούνται από τη μικροβιακή αντοχή.

Σε συνδυασμό, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο έναν πολύ ελκυστικό στόχο καθώς θα μπορούσε να περιορίσει τη σοβαρότητα του εκζέματος για καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα και μείωση της ανάγκης για αντιβιοτικά.

Όλα αυτά μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο επιπλοκών και πιθανώς την ανάπτυξη άλλων ατοπικών ασθενειών, όπως ο πυρετός εκ  χόρτου και το άσθμα».

Η έρευνα

Δουλεύοντας με 93 παιδιά, από μωρά έως 16 ετών, η ομάδα συνέκρινε τις ανοσολογικές αποκρίσεις μεταξύ τριών ομάδων ασθενών: έκζεμα και επιβεβαιωμένη δερματική λοίμωξη από S. aureus, έκζεμα αλλά όχι δερματική λοίμωξη από S. aureus και μιας υγιούς ομάδας εθελοντών.

Η βασική ανακάλυψη ήταν ότι οι αναλογίες ορισμένων ανοσοκυττάρων – γνωστών ως «Τ κύτταρα» – καθώς και άλλων βιοδεικτών, διέφεραν «σημαντικά» στις διάφορες ομάδες.

Η ερευνητική ομάδα είπε ότι το κύριο αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η ανοσολογική απόκριση επηρεάστηκε σε άτομα με μολυσμένες εξάρσεις εκζέματος με την καταστολή ορισμένων από τα σημαντικά Τ κύτταρα που οδηγούν μια αποτελεσματική ανοσοαπόκριση.

Λένε ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JCI Insight, παρέχουν ένα πρώιμο σχέδιο για την ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών που θα μπορούσαν να παρέχουν στοχευμένη αποτελεσματική ανακούφιση από επαναλαμβανόμενες κρίσεις εκζέματος.

Ο Δρ Alan Irvine, Καθηγητής Δερματολογίας στο Trinity, δήλωσε: «Ενώ η αλληλεπίδραση μεταξύ του μικροβίου Staphylococcus aureus και του εκζέματος είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, νέες επιστημονικές προσεγγίσεις συνεχίζουν να κάνουν βασικές ανακαλύψεις σχετικά με την περίπλοκη σχέση μεταξύ αυτών των βακτηρίων και των ανθρώπινων αντιδράσεων.

Η εργασία μας περιγράφει νέες ανακαλύψεις σχετικά με το πώς τα παιδιά με έκζεμα ανταποκρίνονται ανοσολογικά στη μόλυνση με αυτό το κοινό βακτήριο».

Η ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Καθηγήτρια Ανοσολογίας Trinity, Rachel McLoughlin, δήλωσε: «Αυτή η εργασία εντόπισε ένα συνολικό μοτίβο ανοσοκαταστολής που σχετίζεται με μολυσμένες εξάρσεις εκζέματος, που έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή συγκεκριμένων Τ κυττάρων.

Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την έναρξη μιας αποτελεσματικής ανοσοαπόκρισης.

Το μέλλον

Απαιτείται τώρα περαιτέρω εργασία για να διευρυνθεί το εύρος αυτών των αποτελεσμάτων, επεκτείνοντας σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Αυτό θα βοηθήσει να επιβεβαιωθεί εάν τα πρότυπα που εντοπίστηκαν είναι συνεπή μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και σε υποομάδες με μεγαλύτερη εθνοτική ποικιλομορφία.

Πιστεύουμε ότι μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της ανοσολογικής απόκρισης σε αυτό το βακτήριο S. aureus στο έκζεμα, παρέχει σημαντικές δυνατότητες που θα φέρουν επανάσταση στις θεραπευτικές προσεγγίσεις και έχουν σημαντικό μεταφραστικό αντίκτυπο στη διαχείριση του εκζέματος».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top