8 διατροφικοί μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

healthy-food-157696894.jpg

Η βιταμίνη C σας προστατεύει από το κρύωμα ή όχι; Διαβάστε τους 8 μύθους περί υγιεινής διατροφής παρακάτω.

Μην πιστεύετε τους παρακάτω μύθους

Όλοι έχουμε ακούσει κάποιον κανόνα για το φαγητό που εύκολα πιστέψαμε και αρχίσαμε να ακολουθούμε. Όταν πρόκειται όμως για το φαγητό και τη διατροφή, καλό είναι να μην πιστεύουμε πράγματα που δεν ισχύουν, να παραπληροφορούμε και να διαδίδουμε μύθους. Γι’ αυτό, καταρρίπτουμε 8 από τους πιο συχνούς μύθους που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή:

Μύθος 1: Η βιταμίνη C σας προστατεύει από το κρυολόγημα

Έρευνες έχουν δείξει ότι γενικώς, η βιταμίνη C δεν προστατεύει τόσο τον οργανισμό από το να εμφανίσει κρυολόγημα, αλλά σίγουρα βοηθάει πριν από μία έντονη προπόνηση. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition, το να παίρνετε ένα χάπι βιταμίνης C πριν από τη γυμναστική, περιορίζει το στρες στο σώμα σας, με αποτέλεσμα να είστε πιο αποδοτικοί κατά την προπόνηση.

Διαβάστε ακόμα: Βιταμίνη C: προστατεύει τελικά από τους ιούς;

Μύθος 2: Το σέλινο καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε

Σίγουρα αποτελεί διατροφικό μύθο το γεγονός ότι το σέλινο έχει αρνητικές θερμίδες, δηλαδή το να καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που το ίδιο σας παρέχει όταν το καταναλώνετε. Βέβαια, όταν οι θερμίδες μιας μερίδας με σέλινο είναι 10 στο σύνολο, μαζί με τις φυτικές ίνες που προσφέρει, σας βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Μύθος 3: Τα ωμά καρότα είναι πιο θρεπτικά από τα μαγειρεμένα

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ενισχυθούν όταν μαγειρεύονται κάποια συγκεκριμένα λαχανικά. Για παράδειγμα, μία έρευνα του 2008 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα μαγειρεμένα καρότα έχουν πιο υψηλή θρεπτική αξία. Όταν βράζετε ένα καρότο, τα καροτενοειδή (αντιοξειδωτικά) αυξάνονται κατά 14%, ενώ σε άλλους τρόπους μαγειρέματος, όπως το τηγάνισμα, μειώνουν την θρεπτική τους αξία.

Μύθος 4: Μην τρώτε πολλά αυγά γιατί ανεβάζουν τη χοληστερόλη

Τα αυγά, όπως αναλύσαμε σε προηγούμενό μας άρθρο, έχουν λανθασμένα αποκτήσει μία κακή φήμη. Σύμφωνα με έρευνες, τα αυγά δεν παίζουν ρόλο στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι μία σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών, όπως το σίδηρο και ο ψευδάργυρος, αντιοξειδωτικών, βιταμίνης D, πρωτεΐνης και χολίνης.

Μύθος 5: Όσο λιγότερους υδατάνθρακες καταναλώνετε, τόσο πιο υγιείς είστε

Το να διαλέγετε τους πιο υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως οι ολικής άλεσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην γενικότερη υγεία του οργανισμού σας. Οι περισσότερες έρευνες, έχουν δείξει ότι οι άντρες και οι γυναίκες που καταναλώνουν υδατάνθρακες ολικής άλεσης έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιες ασθένειες και να πεθάνουν πρόωρα.

Μύθος 6: Η μαργαρίνη έχει λιγότερες θερμίδες από το κανονικό βούτυρο

Η μαργαρίνη και το βούτυρο έχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Αλλά παρόλο που η μαργαρίνη, που φτιάχνεται από έλαια λαχανικών, αναπτύχθηκε ως μία πιο υγιεινή εναλλακτική του βουτύρου (το οποίο περιέχει χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά), κάποιες μαργαρίνες μπορεί να είναι πιο ανθυγιεινές από το βούτυρο, καθώς περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία βλάπτουν περισσότερο την υγεία της καρδιάς.

Μύθος 7: Τα καρότα βελτιώνουν την όραση

Σίγουρα έχετε ακούσει αυτό τον μύθο, ότι τρώγοντας καρότα βελτιώνετε την όρασή σας. Η φήμη αυτή διασπείρεται ψευδώς από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι πιλότοι έτρωγαν πολλά λαχανικά για να βλέπουν καλύτερα. Στην πραγματικότητα, οι πιλότοι είχαν καλύτερη όραση, λόγω της ανεπτυγμένης τεχνολογίας. Δεν έχουν καμία σχέση τα καρότα με την βελτιωμένη όραση.

Μύθος 8: Οι διαβητικοί δεν πρέπει να τρώνε γλυκά

Με μέτρο, ένα γλυκό μία στο τόσο δεν θα βλάψει κάποιον που πάσχει από διαβήτη. Το σημαντικό είναι να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα στις σωστές τιμές, ισορροπώντας τα γεύματά σας με τα σνακ και τα γλυκά, έτσι ώστε να λαμβάνετε και υδατάνθρακες, και λιπαρά, και πρωτεΐνες.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top