10 τρόφιμα απ΄όλο τον κόσμο που πρέπει να δοκιμάσει κάθε ταξιδιώτης στη ζωή του

4c-ant-eggs.jpg

Θέλετε να εκπλήξετε τον ουρανίσκο σας; Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος μοναδικών φαγητών εκεί έξω για να δοκιμάσετε, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω λιχουδιών.

Τα 10 τρόφιμα

  1. Fugu στην Ιαπωνία

  2. Τηγανητή αράχνη στην Καμπότζη

  3. Στρείδια Prairie στον Καναδά

  4. Αυγό Balut στις Φιλιππίνες

  5. Χάγκις στη Σκωτία

  6. San-nakji στη Νότια Κορέα

  7. Escamoles στο Μεξικό

  8. Hákarl στην Ισλανδία

  9. Τηγανητό σάντουιτς εγκέφαλου στις Ηνωμένες Πολιτείες

  10. Κάζου Μάρτζου στην Ιταλία

1. Fugu στην Ιαπωνία

Το fugu είναι ένα ιαπωνικό ψάρι, που περιέχει αρκετό δηλητήριο, ικανό να σκοτώσει 30 άτομα, αλλά να είστε σίγουροι πως είναι σχεδόν αδύνατο να αρρωστήσετε τρώγοντάς το. Κι αυτό γιατί οι εξαιρετικά ειδικευμένοι σεφ που προετοιμάζουν αυτήν την ακριβή ιαπωνική λιχουδιά έχουν περάσει χρόνια εκπαίδευσης -μαζί με την απόκτηση ειδικής άδειας- προτού να είναι σε θέση να σερβίρουν fugu. Το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί σε στιφάδο, ψητά ή ως σασίμι. Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτήν την λιχουδιά θα πρέπει να επισκεφθούν την Ιαπωνία από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, όταν είναι η σεζόν του fugu.

2. Τηγανητή αράχνη στην Καμπότζη

Θα τη βρείτε σε όλη την Καμπότζη, αλλά αποτελεί σπεσιαλιτέ της πόλης Skuon και τηγανίζεται με λάδι και σκόρδο μέχρι να γίνει τραγανή εξωτερικά και μαλακή στο εσωτερικό της μέρος. Πρόκειται για ένα είδος ταραντούλας, ενώ η πρακτική της κατανάλωσης αυτών των αραχνών πιθανολογείται πως ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της βάναυσης περιόδου των Ερυθρών Χμερ, όταν οι φτωχοί χωρικοί έπρεπε να βρουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε να τραφούν. Οι αράχνες πωλούνται συχνά σε ταξιδιώτες που περνούν από την πόλη και αναζητούν ένα γρήγορο σνακ, ενώ εκτός από το ότι είναι γεμάτες πρωτεΐνες, φημολογείται μάλιστα πως… ομορφαίνουν τον καταναλωτή.

3. Στρείδια Prairie στον Καναδά

Φτιαγμένο από όρχεις ταύρων, αυτό το πιάτο ονομάζεται επίσης Rocky Mountain Oysters, ενώ συναντώνται κυρίως στις περιοχές όπου εκτρέφονται βοοειδή.

4. Αυγό Balut στις Φιλιππίνες

Μέρος της φιλιππινέζικης κουζίνας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το balut είναι ένα γονιμοποιημένο αυγό πάπιας που επωάστηκε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Συνήθως τρώγεται με λίγο καρύκευμα τσίλι, σκόρδο ή ξύδι, ενώ καταναλώνεται ολόκληρο, συμπεριλαμβανομένης της μη εκκολαπτόμενης πάπιας. Σύνηθες street food στις Φιλιππίνες, το balut συνοδεύεται συχνά από μια κρύα μπύρα.

5. Χάγκις στη Σκωτία

Το εθνικό πιάτο της Σκωτίας είναι ένα μείγμα που περιλαμβάνει την καρδιά, το συκώτι και τους πνεύμονες ενός πρόβατου μαζί με κρεμμύδι, πλιγούρι βρώμης και μπαχαρικά, ενώ χρονολογείται περίπου από το 1400. Γεμίζεται παραδοσιακά στο στομάχι ενός προβάτου και βράζεται σε σιγανή φωτιά, ενώ σερβίρεται με «tatties» και «neeps» (δηλαδή, με πουρέ πατάτας και γογγύλια), και συχνά συνοδεύεται από κλασικό σκωτσέζικο ουίσκι. Σήμερα, το χάγκις διατίθεται έτοιμο από τα μανάβικα της χώρας και αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου και ινών.

6. Sannakji στη Νότια Κορέα

Κλασική λιχουδιά της Νότιας Κορέας, αυτό το πιάτο αποτελείται από ζωντανό χταπόδι και τρώγεται ολόκληρο ή σε κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός του. Σερβίρεται ωμό και συνήθως συνοδεύεται από λίγο σησαμέλαιο, ενώ είναι τόσο φρέσκο ​​που τα πλοκάμια κυριολεκτικά κινούνται ακόμα.

7. Escamoles στο Μεξικό

Μπορεί να μοιάζει με σαλάτα από κόκκους, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το πιάτο αποτελείται από προνύμφες μυρμηγκιών. Συχνά ονομάζεται χαβιάρι από έντομα, θεωρείται λιχουδιά στη μεξικάνικη κουζίνα, ενώ η κατανάλωσή του χρονολογείται από την εποχή των Αζτέκων. Τα αυγά συλλέγονται από τις ρίζες συγκεκριμένων φυτών και οι μικροσκοπικές προνύμφες σερβίρονται με tacos, ομελέτες ή και μόνες τους, ενώ όταν τηγανίζονται με βούτυρο, οι εσκαμόλες έχουν μια ελαφριά γεύση καρύδας.

8. Hákarl στην Ισλανδία

Εθνικό πιάτο της Ισλανδίας, το Hákarl είναι καρχαρίας της Γροιλανδίας που έχει ζυμωθεί και αποσυντεθεί, καθώς ο φρέσκος καρχαρίας είναι δηλητηριώδης και δεν μπορεί να καταναλωθεί. Το Hákarl είναι γνωστό για την έντονη μυρωδιά αμμωνίας, αλλά και για τη θαλασσινή γεύση του, ενώ καταναλώνεται από τους Ισλανδούς όλο το χρόνο, καθώς πωλείται κανονικά στα σούπερ μάρκετ.

9. Τηγανητό σάντουιτς εγκέφαλου στις Ηνωμένες Πολιτείες

Σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, ιδίως στην κοιλάδα του ποταμού Οχάιο, αυτή η λιχουδιά βρίσκεται ακόμα στο μενού. Φτιαγμένο από κομμάτια μοσχαριού ή από εγκεφάλους χοίρων που έχουν χτυπηθεί και τηγανιστεί, αυτό το πιάτο ήρθε στις ΗΠΑ από Γερμανούς και Ολλανδούς μετανάστες. Πλούσιο σε θερμίδες, σερβίρεται συνήθως με μουστάρδα ή τουρσί από κρεμμύδια, ενώ έχει ήπια γεύση και υφή κρέμας.

10. Κάζου Μάρτζου στην Ιταλία

Το κρεμώδες και απαλό κάζου μάρτζου περιέχει χιλιάδες ζωντανές προνύμφες μυγών. Αυτή η λιχουδιά της Σαρδηνίας, η οποία μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «σάπιο τυρί», δημιουργείται από τις μύγες που γεννούν τα αυγά τους στην επιφάνεια του τυριού Pecorino, του οποίου το πάνω μέρος κόβεται για να διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτές. Όταν εκκολάπτονται τα αυγά, οι προνύμφες τρώνε το τυρί από μέσα, διαλύοντας τα λίπη και μαλακώνοντας τη, συνήθως, σκληρή μέση. Δυνατή και πλούσια, η επίγευση αυτού του πικάντικου τυριού διαρκεί για ώρες.

Διαβάστε ακόμη:

Πίτσα: αυτή είναι η ιστορία της! (+συνταγή)

Συνταγή: χοιρινό με μήλο

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top